Alınan alkol miktarının solunum havası ve kan alkol düzeyine etkisinin araştırılması
Research on the effect of the amount of alcohol taken on the breath alcohol level and blood alcohol level
- Tez No: 115084
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YAŞAR BİLGE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Alkol düzeyi, solunum alkol düzeyi, kan alkol düzeyi, nörolojik muayene 49, Alcohol level, breath alcohol level, blood alcohol level, neurological examination 51
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 563
Özet
7. ÖZET Son yıllarda dünyada ve ülkemizde alkol tüketimi hızla artmaktadır. Pek çok adli olayda, intihar, cinayet ve trafik kazalarının yarıdan fazlasında kanda kayda değer miktarda alkole rastlanmıştır. Kan alkol konsantrasyonunun artışına paralel olarak suç işleme oranı da artmaktadır. Alkol, hem merkezi sinir sistemini deprese ederek hem de inhibitor merkezin etkisini kaldırarak agresif ve şiddet dolu davranışları ortaya çıkarmaktadır. Adli olaylarda suçluların ortaya çıkarılmasında alkol düzeyinin tespiti büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada kan alkol düzeyi ile solunum havasındaki kan alkol düzeyi arasında ölçümde bir fark olup olmadığının ve bireysel farklılıkların alkol düzeyini nasıl etkilediğinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya yaşları 25 ile 40 arasında değişen 10 erkek 10 kadın alındı. Sabah aç karnına bu kişilere 80 mi % 45'lik etil alkol içirildi. İki saat süresince bir şey yemeyen bu kişilerin 30,60,90, 120'nci dakikalarda alkolmetre ile solunum havası kan alkol düzeyleri ölçüldü. 60'ıncı dakikada bu kişilerin kol periferik venlerinden 5'er cc kan alındı. Daha sonra bu çalışmadaki kişilere yemekle birlikte aynı miktarda alkol içirildi yine aynı zamanlarda solunum havası kan alkol düzeyleri ölçülerek 60'ıncı dakikada bu kişilerden kan alındı. Alınan kanlar T.C Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı Kimyasal Tahliller ihtisas Dairesi Laboratuvarında Head Space Gaz Kromatografisi yöntemiyle değerlendirildi. Erkeklerde ve kadınlarda tokluk ve açlık kan alkol düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. 60'ıncı dakikadaki tokluk kan alkol düzeyi ile 60'ıncı dakikadaki tokluk solunum havası kan alkol düzeyi arasında, aynı şekilde erkeklerde açlıkta solunum havası kan alkol düzeyi ile kan alkol düzeyi arsında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Kadınlarda 60'ıncı dakikadaki tokluk kan alkol düzeyi ile tokluk solunum havası alkol düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmazken, açlıkta solunum havası kan alkol düzeyleri ile 48açlık kan alkol düzeyleri arsında erkeklerden farklı olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Kadınlarda ve erkeklerde 30'uncu dakikada alkol düzeyinin en yüksek olduğu, zamanla azaldığı tespit edilmiştir. Elimizdeki veriler Widmark ve Watson formüllerine uygulandığında çıkan sonuçların gerçeği yansıtmadığı görülmüştür. Kişisel farklılıklardan ötürü kan alkol düzeyinin kişiler arasında eşit koşullar sağlansa bile değişik sonuçlar verdiği tespit edilmiştir. Kişilerin alkole duyarlılıkları farklı olduğu için adli olaylarda önemli olan kişinin kanındaki alkol düzeyi değil, kişinin alkolden ne kadar etkilendiğidir. Bu tip olaylarda öncelikli olarak yapılması gereken nörolojik muayenedir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY In recent years, the alcohol consumption in Turkey and in the world is increasing. In most of the criminal cases, suicides, murders and in more than half of the traffic accidents, it is determined that there is noteworthy amount of alcohol in the blood stream. Crime percentage is increasing parallel to the increase in the blood alcohol concentration. Alcohol, has revealed behaviors full of aggression and violence by depressing the central nervous system and also by removing the effect of the inhibit system. The determination of alcohol level has a great importance in finding the guilty people in the criminal events. In this work, it is intended to determine the difference between blood alcohol level and the alcohol level in the breathing air, and how the personal differences affect the blood level. 10 men and 10 women were chosen for the work, whose ages were changing between 25 and 40. These people were given 80 ml of 45% ethyl alcohol on an empty stomach. They were given nothing to eat for two hours and their breathing air alcohol level was measured at the 30th, 60th, 90th and 120th minutes. At the 60th minute, 5cc of blood was taken from their arm.After this, they were given same amount of alcohol with food and again at the same periods, their breathing air blood level was measured and blood was taken at the 60th minute. These bloods were evaluated by the Head Space Kromatografi at the laboratory of the T.C. Ministry of Justice Medical Jurisprudence Ankara Head Quarters Chemical Analysis Specialization Department. It is found that there is a great difference between the alcohol level on a full stomach and the level on an empty stomach on men and women. A meaningful difference was not found between the 60th minute blood alcohol level on a full stomach and the 60th minute breathing air blood alcohol level on a full stomach, and also the breathing air blood alcohol level on an empty stomach and blood alcohol level on an empty stomach, on men. While a meaningful difference between 50the blood alcohol level on a full stomach and the breathing air alcohol level on a full stomach is not determined on women, a meaningful difference, other than men, is determined between the breathing air blood alcohol level on an empty stomach and blood alcohol level on an empty stomach. It is determined, both on men and women, that the 30th minute was the highest level of alcohol, and it decreases as the time passes. When we apply the data we have to the Widmark formula, we see that the results do not reflect the truth. It is determined that blood alcohol level gives different results between people, even the same conditions are supplied, because of personal differences. Because that the sensitivity of people to alcohol is different, in criminal cases, the important thing is how much they are effected from alcohol, not the alcohol level in their blood. The first thing that needs to be done in such cases is neurological examination.