Normal ve riskli gebeliklerde renkli doppler ultrasonografinin yeri
The value of color doppler USG in normal and high risk pregnancies
  1. Tez No: 115116
  2. Yazar: MEHMET TEMEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL CÜNEYT EVRÜKE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Orta Serebral arter, Renkli Doppler Ultrasonografi, Umblikal arter, Uterin arter, Pregnancy, Middle Cerebral artery, Color Doppler Ultrasonography, Umblical artery, Uterine artery VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 677
Özet
ÖZET NORMAL VE RİSKLİ GEBELİKLERDE RENKLİ DOPLER ULTRASONOGRAFİ'NİN YERİ Renkli Doppler Ultrasonografı obstetrik uygulama alanına ilk kez 1977 yılında Fiztgeralt ve Drumm tarafından umblikal damarlar üzerinde yapılan çalışmalarla girmiştir. RDUS modern obstetrikte önemli bir diagnostik araçtır. Seçilmiş uygulamalarda RDUS sağladığı fizyolojik bilgiler ile obstetrik görüntülemeyi oldukça güçlendirir. Özellikle son 10 yıldaki çalışmalar preeklamptik ve riskli gebelerde, maternal ve fetal durumu değerlendirmede Doppler ultrasonografinin noninvaziv, güvenilir ve ümit verici bir yöntem olduğunu desteklemektedir. Çalışmamızda kliniğimizde çoğunluğu gebeliğe bağlı hipertansiyon tanısıyla takip edilen 47 riskli ve 50 normal gebe 20-40. gebelik haftaları arasında Renkli Doppler Ultrasonografi ile değerlendirilmiştir. Normal gebelerden elde ettiğimiz sonuçlar ile bölgemizdeki normal gebe populasyonundaki gebelik haftalarına göre Uterin arter, Umblikal arter ve Middle Serabral arter (MCA) ortalama referans değerlerimizi oluşturduk. Ayrıca bütün gebelerden elde ettiğimiz değerleri doğum sonuçlan ile karşılaştırdık. Uterin ve Umblikal arter Doppler incelemelerinin sensitivite, spesifıte ve doğruluk oranlarını ayrı ayrı hesapladık. Maternal komplikasyonları tahmin etmede anormal Uterin arter akımının sensitivitesi %43, spesifitesinin %94 olduğu, fetal komplikasyonları tahmin etmede anormal Umblikal arter akım sensitivitesinin %92, spesifitesinin %96 olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE VALUE OF COLOR DOPPLER USG IN NORMAL AND HIGH RISK PREGNANCIES Color Doppler ultrasonography was first introduced to obstetrics in 1977 by Fitzgeralts & Drumm's studies on umblical vessels. Color Doppler ultrasonography in an important diagnostic tool in modern obstetrics. In selected patients, Color Doppler ultrasonography shengthes the obstetric image by the physiological knowledge that is supplied from it. Especially, studies in last 10 years supports that in preeclamptic and risked pregnants, for appraising maternal & fetal state, Color Doppler ultrasonography in an noninvazive, trustable and hopeful method. In our study, 50 normal and 47 high risk pregnant which were nearly all diagnosed as pregnancy induced hypertension was evaluated in between 20-to 40 th weeks by Color Doppler ultrasonography. We calculated the average reference values of uterine artery, umblical artery, middle serebral artery of the normal pregnant population of our region by the results we got from normal patients. We also compared all values we got from the pregnants with birth results. We calculated seperately the sensitivity, spesifity and thruth rate of uterine and umblical artery doppler studies. In guessing maternal complications abnormal uterine artery flow sensitivity was %43, spesifity was %94, in guesting uterine artery flow sensitivity was %92 & spesifity was %96.