Preterm doğum etyolojisinde intrauterin enfeksiyon ve sitokinlerin rolü
The role of intrauterine infections and cytokines on the etiology of preterm labor
- Tez No: 115117
- Danışmanlar: PROF.DR. FATMA TUNCAY ÖZGÜNEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Amniocentesis, Cytokine, İntraamniotic infection, Preterm labor
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET PRETERM DOĞUM ETYOLOJİSİNDE İNTRAUTERİN ENFEKSİYON VE SİTOKİNLERİNROLÜ. Bu çalışmanın amacı preterm eylem ve preterm doğum etyolojisinde rol oynadığı düşünülen intrauterin enfeksiyonun, preterm doğum ile arasındaki Şişliyi ortaya çıkarmak, ayrıca intrauterin enfeksiyon tanısında amniyotik sm kültürüne ilave ve alternatif olabilecek skokinler gibi daha hızlı testlerin güvenilirliğini değerlendirmekti Bu amaçla çalışmaya, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalında 01 Ocak 2001 ile 31 Aralık 2001 tarihleri arasında tokolize cevap vermeyen ve preterm doğurtulan 49 olgu (Grupl) vaka grubu olarak, aynı dönemde miadında elektif sezaryen uygulanan 52 olgu (Grup2) ile 25-36. gebelik haftalarında olan sorunsuz 51 olgu(Grup3) kontrol grubu olarak dahil edildi. Grupl ve grup2 olgularda amniyon sıvı kültürü, amniyon sıvısında interlökin-1, interlökin-6, tümör nekroz faktör-a, C-reaktif protein, glukoz çalışıldı ve hücre sayımı yapıldı, plesentakr histopatolojik olarak incelendi. İstatistiksel hesaplamalarda nonparametrik varyans analizi yöntemlerinden Kuruskal Wallis ve ikili karşılaştırmalarında Mann- Whitney U testi kullanılmıştır. Gruplandırılmış faktörler arasındaki ilişki ki-kare ile değerlendirilmiştir. Sensitivite ve spesifite saptamalarında ROC (Receiver operating characteristic) curve yöntemleri kullanılmıştır. Kliniğimizde preterm doğumlarda amniyotik sıvı kültürü pozitifliği % 22,5 olarak bulundu. Preterm doğum yapan olgularda % 31, elektif sezaryen uygulanan olgularda % 8 oranında histopatolojik korryoamniyonit gözlendi. Amniyotik sıvıda çalışılan interlökin-1, interlökin-6, tümör nekroz faktör-a, C-reaktif protein ve glukoz ile amniyotik sıvı kültür pozitifliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu gözlendi(p14 mg/dk) %75, %98, %100 ve %86 olarak değerlendirildi Maternal kanda yapılan testlerin güvenilirlikleri ise amniyotik sıvıya göre daha düşük olarak bulundu. Sonuç olarak preterm eylem ve preterm doğumun tanısında ve yönetiminde amniyosentezin katkısı büyüktür. Amniyon sıvı kültürü yanında glukoz, interlökin-1, interlökin-6 ve hücre sayımı gibi yöntemler zaman kaybım önleyerek tedavi yaklaşımımıza ışık tutacaktır. Anahtar sözcükten Amniyosentez, İntraamniyotik enfeksiyon, Preterm doğum, Sitokin. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF INTRAUTERINE INFECTIONS AND CYTOKINES ON THE ETIOLOGY OF PRETERM LABOR. The aim of this study is to find the relationship between preterm labor and intrauterine infections which is thought to have an influence on the etiology of preterm labor and to evaluate the reliability of possible alternatives to amniotic fluid culture like the cytokines, levels of which may be used for fester diagnosis of intrauterine infection. Three groups of pregnant women who had been admitted to The Çukurova University Fakuhy of Medicine Balçak Hospital, Obstetrics and Gynecology Department between the dates 01 January 2001 and 31 December 2001 were included in to study. In the group there 49 cases (Group 1) on which tocolysis were unafective and the patients delivered prematurely second consisted of 52 cases (Group 2) who had term labor with cesarean section and a third group (Group 3) of 51 who had pregnancies with gestational ages between 25-36 weeks without any complications were regarded as control group. In groups 1 and 2 amniotic fluid culture were taken and interleukin-1, interleukin-6, tumour necrosis factor-a, C-reactive protein and glucose levels of the amniotic fluid were measured, also cell counts and histopathological evaluation of the placenta were performed. For biostatistical purposes Kuruskal Wallis which is an example of nonparametric variance analysis methods and for comparison of pairs Mann- Whitney U test was chosen. The correlation between grouped factors were evaluated with qi- square test. For the determinations of sensitivity and specifity ROC (receiver operating characteristics) curve methods were used. The rate of positive results for amniotic fluid culture in our clinic were found to be 22.5%. Histopathotogicalry proved chorioamnionitis was discovered in 31% of preterm labor cases and in 8% of women who had an elective cesarean section. There was a significant biostatistical correlation (p620 pg/ml) %95, %91, %78 and %96 and for glucose (cutoff value >14 mg/dl) %75, %98, %100 and %86. The specifity of the maternal blood tests were less man the tests performed on the amniotic fluid. As a conclusion amniocentesis plays a critical role in the diagnosis and management of preterm labor and birth. Amniotic fluid culture as well as glucose, interleukin-1, interleukin-6 levels and cell counts are valuable diagnostic tools and they help gain valuable time by enlightening the course of treatment chosen.