Romatizmal karditli hastalarda streptokokkal anti-karbohidrat A antikorunun tanısal değeri
  1. Tez No: 115242
  2. Yazar: ENVER YAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NACİ CEVİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Romatizmal kardit, Anti-karbohidrat A antikoru, Rheumatic Carditis, Anti-carbohydrate A Antibodies
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 871
Özet
IV TÜRKÇE ÖZET Tesadüfen yakalanmış mitral veya aort kapak yetersizliği olan hastalarda romatizmal etyolojinin nonromatizmal etyolojiden ayırtedilmesi, bu hastalarda penisilin proflaksisine karar verilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada tesadüfen yakalanmış olgularda romatizmal etyoloji tanısı için referans değerleri saptamak üzere streptokokkal anti-karbohidrat A antikorunun romatizmal karditli hastaların tanısındaki değeri araştırılmıştır. Çalışma Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Kardiyoloji Polikliniği 'nde izlenmekte olan romatizmal karditli 29 hasta ve yaş ve cins olarak karşılaştırılabilir 48 kontrol olgu üzerinde yapıldı. Hasta grubu (Grup 1) modifıye Jones kriterlerine uygun olarak tanı almış romatizmal karditli olgulardan oluşuyordu. Son atak tarihinden itibaren ilk bir yıl içerisinde kan örnekleri alınan olgular Grup İA (4.78±2.83 ay, aralık 7 gün-9.7 ay, ortanca 5 ay), ve bir yıl sonrasında kan örnekleri alınan olgular Grup IB (26.23±18.94 ay, aralık 12.43- 63.52 ay, ortanca 19.05 ay) olarak gruptandın İdi. Kontrol grubuna ARA ve herhangi bir kardiyak hastalık hikayesi olmayan ve son 2 ayda streptokok enfeksiyona ait semptom ve bulgusu olmayan çocuklar alındı. Her olgudan anti- streptolizin O (ASO), anti-deoksiribonükleaz B (anti-DNAse B) ve anti- karbohidrat A (anti-ACHO) antikor düzeyleri çalışılmak üzere kan örnekleri alındı. Bu antikorlar için kontrol grubunda belirlenen nonnalin üst sınırlan ASO için 200 İU/L, anti-DNAse B için 800 ve anti-Aç-no için 2.97 ugr/ml idi. Anti- streptolizin O ve anti-DNAse B düzeylerinin geometrik ortalamaları Grup lA'da (sırasıyla 2.3±0.29, 2.70±0.36) Grup lB'den (sırasıyla 1.91 ±0.21, 2.33±0.18) anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla p=0.005, p= 0.04). Her ne kadarV ortalama ASO ve anti-DNAsc B düzeyleri Grup lB'deki hastalarda (sırasıyla 91.7±54.6, 230±82.5) Grup 2 deki hastalardan (sırasıyla 156.25±87.61, 449.41 ±305.65) belirgin şekilde düşük olsa da geometrik ortalamaları istatistiksel olarak önemli bir farklılık göstermedi (sırasıyla p=0.08, p=0.255). Ortalama anti- Acho antikor düzeyi Grup lA'daki olgularda (2.96±0.55) kontrol grubundan (2.6Ü0.42) anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0.001) fakat Grup lA'daki ortalama antikor düzeyi Grup 1 B deki olgulardan (2.69±0.37) anlamlı derecede farklılık göstermemiştir (p=O.062). Bu bulgu son ARA atağından 1 yıl sonra kan alınan romatizmal karditli hastalarda, ASO ve anti-DNAse B düzeylerinin aksine yüksek anti-ACHO antikor düzeyinin sebat elliğine işaret etmektedir. Grup lB'deki hastaların ortalama anti-Amo antikor düzeyi kontrol olgulardan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek değildi (p=0.677). Literatürdeki bilgilerin aksine Grup lB'de ortalama anti-ACHO düzeyinin kontrol grubundan yüksek olmaması bizim popülasyonda romatizmal kardite karşı genetik hassasiyeti belirleyen HLA doku tiplerinin muhtemelen diğer toplumlardan farklı olduğunu düşündürdü. Bizim sonuçlarımız yüksek anti-Anıo antikor düzeyinin son romatizmal atak sonrası 2 yıllık dönemde sebat ettiğini ve bu antikorun tesadüfen yakalanan mitral ve aort yetersizlikli olgularda romatizmal etyolojiyi aydınlatmada kullanılabileceğine işaret etmektedir. Yeni ve geniş kapsamlı çalışmalar yapılarak bu sonuçların doğrulanmasına ve ARA'e karşı genetik hassasiyeti belirleyen HLA doku tiplerinin bizim popülasyonda diğerlerinden farklı olduğu hipotezini değerlendirmeye gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT It is very important to differentiate the rheumatic from nonrheumatic etiology in patients with accidentally diagnosed mitral or aortic insufficiency, in terms of long term penicillin prophylaxis. In this study the diagnostic value of streptococcal anticarbohydrate A antibody for rheumatic carditis is investigated, in order to determine the reference values for the diagnosis of rheumatic etiology in accidental cases. The study is performed on 29 patients with rheumatic carditis being followed by Atatürk University School of Medicine, Pediatric Cardiology Unit and 48 age and sex matched control cases. Patient group (Group 1) consisted of cases with rheumatic carditis diagnosed on the basis of Jones criteria. Among these the cases in whom the blood samples were collected in the first year following the last rheumatic attack included into Group 1A (4.78±2.83 months, range 7 days-9.7 months, median 5 months), and the remaining cases in whom the blood samples were collected after the first year included into the Group IB (26.23± 18.94 months, range 12.43-63.52 months, median 19.05 months). Control group (Group 2) consisted the cases without a history of rheumatic fever, any cardiac disease and a history, symptom or sign of streptococcal infection in the last 2 months. Blood samples were collected from each case for ASO, anti-DNAse B and anti-Amo antibodies. Upper limits of normal in control group were 200 IU/L, 800, and 2.97 ng/ml for ASO, anti-DNAse B and anti-Anio, respectively. Geometric means of ASO and antiDNAse B were statistically different in Group 1A (2.3±0.29, 2.70±0.36 respectively) than Group IB (1.91 ±0.21, 2.33±0.18 respectively) (p=0.005 and p=0.04, respectively). Although the mean ASO and anti-DNAse B titers were apparently lower in group IB (91.7±54.6 IU/L, 230±82.5 respectively) than that of Group 2 (156.25±87.61 IU/L, 449.41±305.65VII respectively), geometric means did not show any statistically significant difference (p=0.08 and p=0.255, respectively). Mean anti-Anio titer in Group 1A (2.96±0.55 ug/ml) was significantly higher than that of control cases (Group 2) (2.61 ±0.42 ug/ml) (p=0.001), but the difference between Group 1A and Group IB (2.69±0.37 u.g/ml) was not significant (p=0.062). This finding indicates that opposite the ASO and anti-DNAse B the high anli-Acno levels persists in patients with rheumatic carditis after the first year of last rheumatic fever. Mean anti-Anio level in Group 1 B was not statistically higher than that of control cases (p=0.677). Opposite the literature, the insignificant difference between Group IB and control cases may suggest the presence of different HLA types determining the susceptibility to rheumatic carditis in our population. In conclusion: Our results indicates that the high anti-Amo antibody levels persists during the 2 years after the last rheumatic attack and this makes the antibody useful in determining the rheumatic etiology in accidentally diagnosed mitral and aortic insufficiency. New and large scaled studies are needed to confirm this result and to evaluate the hypothesis that the HLA types determining the susceptibility to rheumatic fever are different in our population than the others.