12-16 yaş grubu çocuklarda atletik performansın belirlenmesinde fiziki ve kardiyorespiratuar bulguların etkisi
The effects of physical and cardiyorespiratuary values on 12-16 age teenager groups for find out athletic performance
- Tez No: 115310
- Danışmanlar: PROF.DR. NURCAN DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antropometrik, egzersiz, kardiyorespiratuar, Antropometric, exercises, cardiyorespiratuar
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET 12-16 Yaş Grubu Çocuklarda Atletik Performansın Belirlenmesinde Fiziki ve Kardiyorepiratuar Bulguların Etkisi Bilimsel ve akılcı yöntemlerle seçilecek çocuk sporcuların başarılı olacakları bir gerçektir. Ülkemizde sporun ileri gitmesi için çocukların fizyolojik özellikleri iyi tespit edilerek, buna göre yönlendirilmesi başarıya doğru atılacak ilk adım olacaktır. Bu çalışmanın amacı, gelişme çağındaki 12-16 yaş grubu çocukların uygun spor branşlarına yönlendirilmesinde kullanılabilecek fiziki ve kardiyorespiratuar normların belirlenmesidir. Çalışmalar, Kadı Burhanettin İlköğretim Okulu ve Kayseri Lisesi'nden spor yapmayan ve sağlıklı 100 erkek 100 kız öğrenci üzerinde Kayseri Lisesi Spor Tesislerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmamıza katılan çocukların antropometrik, motorik, aktivite öncesi ve sonrası, kardiyorespiratuar olmak üzere toplam 43 adet değerleri alınıp SPSS 9.0 programı ile korelasyon analizi yapılmıştır. Elde ettiğimiz bulgular, daha önce Türk ve yabancı spor araştırmacılarının tespit ettikleri, yetenekli çocukların kendilerine en uygun spor branşına yönlendirilmesinde uygulan fiziki normlarla karşılaştırılmıştır. Görülmüştür ki; 12-16 yaş arası erkek ve kız çocukların; sürat-güç nitelikleri gerektiren spor dalları ile dayanıklılık ve mutlak kuvvet gerektiren spor dallarına yönlendirilmesinin uygun olacağına, ağırlık ve dayanıklılık gerektiren spor dallarına 14- 16 yaşlarında başlanmasının, esneklik ve sanat ağırlıklı spor dallarına ise daha erken yaşlarda başlanmasının uygun olacağı görüşüne varılmıştır. Farklı yaş grubu öğrenciler üzerinde yapılacak olan bu tür çalışmaların, öğrencilerin başarılı olabilecekleri spor dallarına yönlendirilmeleri için gerekli standart normları belirlemede ve sağlıklı şekilde spor yapan elit sporcuların yetiştirilmesinde aydınlatıcı kaynak olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects of Physical and Cardiyorespiratuary Values on 12-16 Age Teenager Groups For Find out Athletic Performance It is fact that the teenagers which they are chosen with the scientific and cleverly methods will be successful at sport branches. The first step through the success proceeding sports level in our country is obtaining right values in physical parameters. The purpose of this study is the definition of physical and cardiyorespiratuary norms that can be used to direct 12-16 year-old teenagers towards eligible sports branches. These studies were done on non-sport 100 male and non-sport 100 female students from Kayseri High School and Kadi Burhanettin Secondary School at the Kayseri Hight School's Sport Saloon. Antropometric, motoric, pre-activity and post-activity totaly 43 values were taken from students who attended our study and correlation analysis were done with SPSS 9.0 program. The results were compared with the physical norms which they were found out by Turkish and foreign sport researchers for teenagers who they have sport ability in order to direct toward eligible sport branches. We agreed on it was visible that 12-16 year-old male and female teenagers are appropriate to incline towards branches of sport which have necessity of speed and power, and sport branches which have necessity of strength and absolute force, and 14-16 years-old male and female teenagers are appropriate to direct towards branches of sport which have necessity of Gravity and Strength and under these ages, children can be able to incline towards branches of sports which have neccessity of flexibility and art-ability. We think that this types of studies on different age student groups for determinating necessary standard norms will be useful to direct students towards their sport branches which they will able to get success and they will be clarify source for growing the best sportsmen which they do healthy training.