Menstrüel siklusun diz propriosepsiyonuna etkisi
The Effects of menstrual cycle on the knee proprioceptions
- Tez No: 115312
- Danışmanlar: PROF. DR. H. ZAFER HASÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Menstrüel şiklus, propriosepsiyon, Menstrual cycle, proprioception
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
IV ÖZET Aydoğ S.T., Menstrüel siklusun diz propriosepsiyonuna etkisi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Spor Hekimliği doktora tezi. Ankara 2002. Bayanlarda sportif yaralanmalar menstrüel siklusun farklı dönemlerinde artma, azalma göstermektedir. Bu değişimin nedenleri net olarak ortaya konulmuş değildir. Bu çalışmada menstrüel siklusun farklı dönemlerinde dizde propriosepsiyon değerlendirildi. Çalışmaya yaşları 20-27 arasında değişen 19 sağlıklı bayan alındı. Bayanlar menstrüel, folliküler, erken luteal ve geç luteal dönemde olmak üzere menstrüel siklusun dört farklı döneminde(menstrüel siklusun ilk 7 günü menstrüel, 8-14. günü folliküler, 15- 21. günü erken luteal, 22-28. günü geç luteal dönem) serbest düşmeyi algılama ve pasif olarak ayarlanan açıyı aktif bulma propriosepsiyon testlerini yapdı. 0° Ekstansiyondan serbest düşmeye bırakılan bacağın, düşmeyi algılama açısı, menstrüel ve geç luteal dönemde erken luteal dönemden istatiksel olarak daha fazla bulundu(Menstrüel dönemde 13,07°, erken luteal dönemde 11,51°, geç luteal dönemde 12,88°). 0° ekstansiyondan 40° fleksiyonu bulma testi menstrüel dönemde folliküler ve erken luteal dönemden(menstrüel dönemde 5,23°, folliküler dönemde 3,15°, erken luteal dönemde 3,68°), 90° fleksiyondan 70° ve 50° fleksiyonu bulma testlerinde ise menstrüel dönemde folliküler dönemden istatiksel olarak daha kötü saptandı (70° fleksiyonu bulmada menstrüel dönemde 4,28°, folliküler dönemde 2,91°, 50° fleksiyonu bulmada menstrüel dönemde 4,21°, folliküler dönemde 2,69°). Bu sonuçlara göre propriosepsiyon test sonuçları menstrüasyona yakın dönemde ovülasyona yakın dönemden daha kötüdür. Bayanların menstrüasyona yakın dönemlerinde diz propriosepsiyonları bozulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aydoğ S.T., The effects of menstrual cycle on the knee proprioceptions. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis on Sports Medicine, Ankara 2002. The number of sportive injuries among woman increase or decrease according to the different periods of menstrual cycle. The causes of this change have not been clearly defined yet. In this study, knee proprioceptions through different phase of menstrual cycle have been analyzed and 19 healthy women, between the ages of 20-27, have been examined. Through 4 different phases of menstrual cycle which are menstrual, follicular, early and late luteal, these women took proprioception tests such as perception of free falling(pertubation test) and finding the passively settled angle as active(active reproduction test). It has been realized that angle of perception of a falling leg, which had been put in the position of falling from 0° extansion during the menstrual and late luteal periods, is more than it is during the early period(13,07° in menstrual phase, 11,51° in early luteal phase, 12,88° in late luteal phase). This study has indicated that the test of finding 40° flexion from 0° extansion during menstrual phase is worse than follicular and early luteal phase(5,23° in menstrual, 3,15° in follicular, 3,68° in early luteal phase), the test finding 70° and 50° flexion from 90° flexion during menstrual phase is worse than follicular phase(The finding 70° flexion, 4,28° in menstrual, 2,91° in follicular phases, the finding 50° flexion 4,21° in menstrual, 2,69° in follicular phases). According to these values, the results of proprioception tests are much worse during the phase close to menstruation, compared to the results during the phase close to ovulation. The knee proprioceptions of women are spoiled during the period close to menstruation.