Kronik karın ağrılı çocuklarda helikobakter pilori enfeksiyonu
Helicobacter pylori infection in children with chronic recurrent abdominal pain
  1. Tez No: 157034
  2. Yazar: NEVİN ADA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RECEP TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Gaita testi, Helikobakter Piiori, IgG, IgM, PCR IV, Fecal test, Helicobacter Pylori, IgG, IgM, PCR V
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Kronik Karın Ağrılı Çocuklarda Helikobakter Piiori Enfeksiyonu Kronik karın ağrısı olan çocuklarda Hciikobaktcr Piiori enfeksiyonunu araştırmak amaçlandı. Kronik karın ağrısına yol açabilecek başka hastalık bulunamayan 71 çocuk çalışmaya alındı. Hepsine flexible pediyatrik gastroduodenoskop ile özofagogastro duodenoskopi yapıldı. Antrum ve duodenumdan ikişer adet biyopsi alındı. Biyopsiler histopatoiojik olarak ve PCR ile incelendi. Enzim immunoassay yöntemiyle gaita ve serum IgG ve IgM'si Helikobakter Piiori açısından incelendi. Histopatoiojik olarak 71 çocuğun 22'sinde Helikobakter Piiori bulundu. PCR çalışılan 28 hastanın 12' sinde, gaitası enzim immunoassay ile araştırılan 54 hastanın 32'sinde, serumda enzim immunoassay ile IgM çalışılan 49 hastanın 24'ünde, IgG çalışılan 49 hastanın 105unda Helikobakter Piiori pozitif bulundu. Endoskopik görünüm H.Pilori enfeksiyonunun varlığı ya da yokluğunu saptamada yeterli olmadı. Referans test olarak patoloji alındığında, sensitivite, spesifite, pozitif prediktif değer ve negatif prediktif değerler sırasıyla PCR için; 59.1, 50.0, 25.0, 81.3, gaita testi için; 56.8, 94.1, 50.0, 95.5, IgM için; 53.1, 52.9, 37.5, 68.0, IgG için; 87.5, 35.3, 60.0, 71.8 olarak bulundu. Helikobakter Piiori enfeksiyonu çocuklarda kronik karın ağrısına yol açan önemli bir etkendir. Bu çalışmanın ışığında patoloji sonuçları referans alındığında Helikobakter Piiori infeksiyonunun tanısında gaita testi diğerlerinden üstün görünmektedir. Bu çalışmanın artan vaka sayışım içeren sonraki çalışmalar ile desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Helicobacter Pylori Infection In Children With Chronic Recurrent Abdominal Pain The aim of the study was to investigate the role of helicobacter pylori infection in children widi chronic recurrent abdominal pain. Seventy-one children with chronic abdominal pain, in whom no significant etiologic factor could be documented, was included in the study. Mucosal biopsy from gastric anrtum and duodenum were carried out by flexible gastroduodenoscopy. Histopathological and PCR examinations were done on biopsy materials. Scrum and fecai specimens were taken for immunoassay studies of IgG and IgM for Helicobacter Pylori. In 22 out of 71 children Helicobacter Pylori was found to be positive in histopathological specimens. Additional, 12 of 28 PCR, 32 of 54 fecal immunoassay, 24 of 49 serum IgM immunoassay and 10 of 49 serum IgG immunoassay studies were positive for Helicobacter Pylori. The endoscopic appearance did not supply in enough data for Helicobacter pylori infection presence. Under the reference of histopathological examination results, sensitivity, specificity, positive predictive and negative predictive values were as follows respectively; 59.1, 50.0, 25.0, 81.3 for PCR, 56.8, 94.1, 50.0, 95.5 for fecal immunoassay; 53.1, 52.9, 37.5, 68.0 for serum IgM, 87.5, 35.3, 60.0, 71.8 for serum IgG. Helicobacter pylori is a causetive agent in chronic recurrent abdominal pain in children. Our results pointed out that, when histopathological results are selected as reference; fecal immunoassay study seems to be superior to the other investigation methods included to the study in diagnosing Helicobacter Pylori infection. Our findings should be supported by future studies including larger number of cases.