Hematopoietik kök hücre transplantasyonu yapılan çocukluk grubu hastalarda immün rekonstitüsyon
- Tez No: 115433
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kemikiliği transplantasyonu, ağır kombine immün yetmezlik osteopetrosiz, Çocukluk yaş grubu
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
öz Kemik iliği transplantasyonu yapılan pediatrik yaş grubundaki hastalarda immün rekonstitüsyonu izlemek için transplantasyondan sonra olgular immünolojik parametreler açısından seri olarak değerlendirildi. Çalışma kapsamında 30 hasta mevcut olup, Grup I de ağır kombine immün yetmezlik (SC1D ) tanısı almış HLA uygun vericilerinden hazırlık rejimi almaksızın transplant yapılmış 8 olgu (ort 7.5/12 ay), Grup H'de malign osteopetrozis tanısı almış HLA uygun kardeşlerinden Bu+ Cyclophosphamide rejimi alarak transplantasyon yapılmış 6 ile 9 aylık iki hasta; Grup lll'de yine hazırlık rejimi alarak transplant yapılmış, 20 hasta (3 talasemi major, 2 aplastik anemi, 2 myelodisplastik sendrom, 2 ALL, 3 KML, 1AML, 1 konjenital eritropoietik porfiri, 1 Griscelli hastalığı) (ortyaş 10 yıl ) mevcuttu. +1 ayda absolut CD3+.CD8+T lenfosit sayıları, her üç grupta da normal düzeylere ulaşmışken, CD4+ T lenfosit sayıları birinci ve ikinci grupta sırasıyla +9 ve +12'inci aylarda normalize olmuştur. Üçüncü grupta bu hücre grubu +2.yılda normal seviyelere gelmiştir. Naive T lenfositleri fenotipik olarak işaret eden CD4+ subpopulasyonu içinde CD45RA +lerin yüzdesi 1. Grupta +1. yılda %50'ye, 2.Grupta % 73'e, 3.grupta da % 57'ye ulaşmıştır. CD4+/CD8+ oranı Grup I de +2 yılda bile normalin altında kalırken, Grup II de 1. yılda, Grup lll'de +2. yılda normal düzeylere gelmiştir. B lenfosit sayısı Grup I de +1. ayda normal düzeyde iken, hazırlık rejimi almış olan Grup II ve Grup lll'de +6. ayda normal seviyelere ulaşmaktadır. Hazırlık rejimi kullanılan hastalarda B lenfosit sisteminin gelişmesi daha geç olmaktadır. Ayrıca daha çok serum IgA'ya ve IgM'ye ve antikor cevaplarına ilişkin anormallikler ilk iki yıl içinde gözlenmiştir. Çocukluk yaş grubundan kemikiliği transplantasyonundan sonra immün sistemde +2. yıla kadar uzayabilen anormallikler gözlenmiş olup, bu dönem enfeksiyonlar yönünden kritik bir period olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
4- ABSTRACT The immunological.parameters of pediatric BMT patients were periodically evaluated in the post-transplant period for assessment of immune reconstitution. The study group consisted of 30 patients; evaluated in 3 groups. Group I included 8 patients with SCID ( mean age 7.5/12 mo) who underwent HLA-matctied alio BMT without conditioning; Group II, two patients ( 6 and 9 mo ofd) with osteopetrosis conditioned with Bu Cy; and Group III consisted of 20 patients (Thalassemia major 3, aplastic anemia 2, MDS 2, ALL 2, CML 3, AML 1, congenital erythropoietic porphyria 1, Griscelli disease 1)( mean age 10 years) and conditioned with the same protocol. Absolute CD3+ and CD8+ T lymphocyte numbers normalized at 1 mo post-transplant in all 3 groups, whereas absolute CD4+ T cell numbers were normal at +9 and +12 mo, respectively in Groups I and II. However, in Group III the absolute CD4+ recovery was late and returned to normal at +24 mo. The analysis of CD4+ subpopulations showed that CD45RA+ ( naive population) at 12 mo was 50%, 73% and 57% respectively in groups I, II and III. The CD4+/ CD8+ ratio was low in all groups, and was not normalized by +24 mo in Group I whereas CD4+/CD8+ ratio reached normal levels at +12 and +24 mo in Groups II, III respectively. The analysis of B cell numbers in Group I showed normalization by +1mo whereas in the conditioned Groups II and III was delayed for 6 mo. B lymphocyte development is delayed in patients who received cytoreductive regimens. Moreover, abnormalities in serum IgA and IgM levels and defects in antibody responses are observed for +24 mo. In conclusion, immune reconstitution was not complete in pediatric BMT patients even at +2 year posttransplant. Thus, susceptibility to infection may still remain a problem and BMT patients should be followed more closely during this period.