Beyin absesi tanısı ile takip ve tedavi edilen hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of children with brain abscess
- Tez No: 115434
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Beyin absesi, etiyoloji, klinik, pediatrik, tıbbi tedavi, cerrahi tedavi, predispozan faktörler, Brain abscess, etiology, clinical manifestations, pediatric, medical treatment, surgical treatment, predisposing factors
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Ill ÖZET Ceyhan M. Beyin absesi tanısı ile takip ve tedavi edilen hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi. Hacettepe ÜniversitesiTıp Fakültesi, Çocuk Enfeksiyon Yan Dal Uzmanlık Tezi, Ankara, 2002 Giriş: Beyin absesi çocukluk yaş grubunda seyrek görülen ve hastanın altta yatan hastalığına bağlı olarak etkenleri ve prognozu değişen bir hastalıktır. Konjenital kalb hastalıklı ve herhangi bir nedenle immünitesi baskılanmış çocuklarda daha sık görülür. Otitis media ve sinüzit de diğer önemli predispozisyon faktörleridir. Bundan sonraki hastalarda yaklaşımı belirlemek amacıyla, bizim beyin abseli hastalarımızda klinik, laboratuvar ve prognostik özellikler ile tedavi yaklaşımlarını saptamak için, Ocak 1982 - Aralık 1998 arasında Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi'nde beyin absesi tanısı ile yatan hastaların kayıtları incelendi. Hastalar ve yöntem: Yaşı 18'den küçük olan ve komputerize tomografi (CT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile beyin absesi tanısı konulan hastaların kayıtları yaş, cinsiyet, enfeksiyon odağı, predispozan faktörler, semptom ve bulgular, laboratuvar bulguları, abselerin lokalizasyonu, etken patojen, tıbbi ve cerrahi yönünden incelendi. Bulgular: Kayıtları bulunan 57 hastanın ortalama yaşı 6.2 yıl + 6 aydı. En sık rastlanan semptomlar ateş (% 38.6) ve başağrısı (% 36.8) idi. Hastaların % 33.3'ünde hemiparezi ve % 14.0'ında kranial sinir paralizileri görülmüştü. Yüzde 71.9 vakada predispoziyon oluşturan bir hastalık (% 28 konjenital kalb hastalığı, % 21 otitis media, % 5.2 sinüzit, % 1.7 mastoidit) saptandı. Cerrahi olarak drene edilen 47 vakadan 21 'inde (% 44.6) etiyolojik ajan saptandı. En sık bulunan mikroorganizma aerobik streptokoklar (% 31.8) ve stafilokoklar (% 22.7) idi. Bütün hastalardan kan kültürü alınmıştı, ancak sadece 3 vakada üreme saptandı, bunların da ancak biri abse materyali ile aynı mikroorganizma idi. Vakaların % 80.7'sinde abse supratentorial yerleşimli idi. Bütün vakalara çoklu ilaç tedavisi, ortalama 50 + 5 gün süre ile uygulanmıştı. İki (% 3.5) hasta eks oldu. Tartışma: Altta yatan ağır hastalığı olan vakalarda bile, erken tanı, uygun tıbbi ve cerrahi tedavi ile mortalite son derece düşüktür. Beyin abseli vakalarda kan kültürünün tanı değeri sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Ceyhan M. Retrospective evaluation of children with brain abscess. Hacettepe University Medical Faculty. Thesis in Pediatric Infectious Diseases, Ankara, 2002 Introduction: Brain abscesses in childhood are rare events, and the causative organism and prognosis vary with the underlying disease state of the patient. Children with congenital heart disease, varies type of immune deficiencies are prone to develop brain abscesses and otitis media and sinusitis are the major predisposing conditions. To determine the approach to cases with brain abscess, the records of children who diagnosed as a brain abscess in Hacettepe University, İhsan Doğramacı Children's Hospital during the period of January 1982 to December 1998 were reviewed. Patients and Methods: The clinical and laboratory characteristics of all patients with brain abscess younger than age of 18 years who were admitted to the hospital between January 1982 through December 1998 were reviewed. Results: Mean age of the 57 available patients was 6.2 years + 6 months and at the admission main complaints were fever (38.6 %) and headache (36.8 %). Physical examination revealed hemiparesis and cranial nerve paralyses in 33.3 % and 14.0 % of the patients, respectively. In the 71.9% of the patients there were an underlying disease state; congenital heart disease (28.0 %), otitis media (21.0 %), sinusitis (5.2 %) and mastoiditis (1.7 %). Microbiological studies showed etiological agent in 21 of 47 (44.6%) cases who had surgical drainage. Most common etiological agents were aerobic streptococci (31.8 %) and staphylococci (22.7 %). Although blood culture had been obtained from all patients, only three of these cultures reviewed micro-organisms that only one of them was same with drainage culture results. Location of abscess was supratentorial in 80.7% of cases. All patients received more than one antimicrobial drugs with a mean duration of 50 + 5 days. Fatality rate was 3.5 % and only two cases with congenital heart disease and severe neurological findings at admission died. Conclusions: Our findings showed that, in cases of brain abscess, blood culture has no diagnostic value. Combined surgical and medical treatment with multiple antimicrobial agents is effective in cases even with severe underlying disease.