Okuduğunu anlama stratejilerinin bilişsel ve duygusal öğrenme ürünlerine etkisi
Effects of reading comprehension strategies on product of cognitive and affective learning
- Tez No: 115480
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN DEMİREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Stratejileri, Okuduğunu Anlama, Öz Yeterlik Algısı, Tutum Ölçeği, Learning Strategies, Reading Comprehension, Self- Efficacy Belief, Attitude Scale
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu çalışmanın amacı, İTS (İşbirlikli Öğrenme – Tartışma – Sorgulama) ve TİÖD (Tahmin – İnceleme – Özetleme – Örgütleme – Değerlendirme) okuduğunu anlama stratejilerinin ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama düzeyleri, Türkçe dersine ilişkin tutumları, okuduğunu anlama öz yeterlik algıları ve yazılı anlatım becerileri üzerindeki etkilerini belirlemektir. Araştırmada kontrol gruplu ön test – son test deneysel desen modeli kullanılmıştır. İTS ve TİÖD okuduğunu anlama stratejilerinin etkililiği 2 deney bir kontrol grubu ile belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada hem nicel hem de nitel veri toplama araçlarından yararlanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri, Türkçe dersi bilişsel giriş davranışları testi, okuduğunu anlama testi, okuduğunu anlamaya ilişkin öz yeterlik algısı ölçeği, Türkçe dersine yönelik tutum ölçeği ve yazılı anlatım değerlendirme formunun uygulanmasıyla elde edilmiştir. Araştırmanın nitel verileri ise, öğrenme – öğretme süreci hakkındaki öğretmen ve öğrenci görüşlerinin saptanmasını sağlayan görüşme formu ve sürecin işleyişine ilişkin bilgi sağlayan gözlem formu kullanılarak toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS paket programından yararlanılarak istatistiksel işlemler yapılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise betimsel analizden yararlanılmıştır. Nicel verilerden elde edilen sonuçlara göre, İTS ve TİÖD okuduğunu anlama stratejilerinin öğrencilerin okuduğunu anlama düzeylerinin artmasında, Türkçe dersine ilişkin tutumlarının olumlu yönde gelişmesinde, okuduğunu anlama öz yeterlik algılarının yükselmesinde, yazılı anlatım becerilerinin gelişmesinde daha etkili oldukları saptanmıştır. Nitel verilerden ulaşılan sonuçlara göre, deney grupları sınıf öğretmenleri ile öğrenciler, İTS ve TİÖD okuduğunu anlama stratejilerinin, öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerinin gelişimi, Türkçe dersine ilişkin tutumları ve okuduğunu anlama öz yeterlik algıları üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca deney gruplarında işe koşulan İTS ve TİÖD okuduğunu anlama stratejilerinin, öğrencilerin okuduğunu anlama v becerilerinin gelişimi, Türkçe dersine ilişkin tutumları ve okuduğunu anlama öz yeterlik algıları üzerinde olumlu etkilerinin olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine effects of Coop-Dis-Q And POSSE reading comprehension strategies on 5. grade students' reading comprehension levels, attitudes to Turkish lesson, self-efficacy beliefs of reading comprehension and written expression skills. Pretest – posttest with control group experimental design model has been used in the research. Effectiveness of Coop-Dis-Q and POSSE reading comprehensions strategies was assigned with two experimental groups and one control group. Both qualitative and quantitative data collecting tools were used in the research. Quantitative data obtained by application of cognitive entrance test for Turkish lesson, test of reading comprehension, self-efficacy belief scale for reading comprehension, attitude scale related to Turkish lesson and form which evaluates written expression evaluation. The qualitative data of research were gained from interview form which assigns teachers and students' opinion about learning- teaching process and from observation form which ensures information about experimental process. In the analysis of quantitative data statistical operations were performed by practicing SPSS packet program. Descriptive analysis was used in analyzing of qualitative data. According to results obtained from quantitative data, Coop-Dis–Q and POSSE reading comprehension strategies has been more effective than traditional instruction in increasing level of reading comprehension, in developing attitudes related to Turkish lesson, in rising self- efficacy beliefs related to reading comprehension and in developing of written expression. According to the qualitative results, the class teachers and students of the experiment groups have stated that; Coop-Dis-Q and POSSE reading comprehension strategies have positive effects on the improvement of students' reading comprehension abilities, their attitudes about Turkish Lesson and self- efficacy beliefs of reading comprehension. Moreover, it is observed that Coop-Dis-Q and POSSE reading comprehension strategies have positive effects on the improvement of students' reading comprehension abilities, their attitudes about Turkish Lesson and the improvement of self- efficacy belief of their reading comprehension. vii