Yaşlılarda düşmeye neden olan risk faktörlerinin belirlenmesi
Determination of the risk factors causing falls in the elderly people
- Tez No: 115573
- Danışmanlar: PROF.DR. LAMİA PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Düşme, Denge, Mobilite, Elderly People, Falling, Balance, Mobility
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET YAŞLILARDA DÜŞMEYE NEDEN OLAN RİSK FAKTÖRLERİNİN BELİRLENMESİ FZT. ÖZGÜR BOZAN Yaşlı popülasyon dünyada gittikçe artmakta ve özellikle gelişmiş ülkelerde nüfusun çoğunluğunu oluşturmaktadır. Yaşlılıkda meydana gelen sistemik bozukluklara ek olarak düşme ve düşme sonucu gelişebilecek komplikasyonlar da önemli bir sağlık sorunudur. 65 yaşın üzerindeki yaşlıların %30' unun düşme riski taşıdığı ve yaralanma durumuna göre yaşlı ölümlerinin büyük çoğunluğunun bu nedenle meydana geldiği bildirilmektedir. Bu çalışmada, izmir“ Nebahat Dolman Yaşlı Dayanışma Merkezine ”günlük entellektüel aktiviteler için devam eden ve ağır bir sistemik veya mental bozukluğu olmayan 60-85 yaşları arasında, erkek ve kadın 100 yaşlının denge kapasiteleri ve düşme eğilimleri araştırılmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Anabilim Dalı tarafından ön muayeneden geçen yaşlılara uygulanacak testler ayrıntılı olarak anlatılmış, her birinden katılım izin formu alınmıştır. Yaşlılar, yorgunluk ve fiziksel zorlanma yaratmayacak düzeyde basit hareketleri ve sorgulamaları içeren,“ Mobilite Değerlendirme Formu ”,“ Denge Testi”ve“ Fonksiyonel Bağımsızlık Testi ”ile değerlendirilmiş; veriler SPSS for Windows 10.0 istatistik programında, PearsorrKoreiasyon Anaiizi iie incelenmiştir. Yılda en az bir veya daha fazla düşme hikayesi olan 100 kişilik yaşlı grubumuzun 93' ünün yılda birden çok düştüğü; %49 unun denge skorunun 4 ün altında olduğu ve bu kişilerin dengeleri ile ayak bileği mobilitesini etkileyen kas zayıflıklarının (m.tibialis anterior r=0.336, p=0.001, peroneal kaslar r=0.272, p=0.006, m. gastroknemius r=0.273, p=0.006), alt ekstremiteye ait limitasyonların (r=0.397, p=0.000), osteoporoz hikayelerinin (r= 0.295, p=0.003) ve Fonksiyonel Bağımsızlık Testi bulgularının (r=0.586, P=0.000) ilişkili olduğu belirlenmiştir.Sonuç olarak bu çalışmada incelenen, yılda en az bir veya daha fazla düşme hikayesi olan yaşlılarda; denge bozuklukları, alt ekstremite kaslarında kuvvet kayıpları ve dolayısıyla ayak bileği mobilitesinde zayıflıklar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY DETERMINATION OF THE RISK FACTORS CAUSING FALLS IN THE ELDERLY PEOPLE P.T. ÖZGÜR BOZAN The population of the elderly people has been increasing and especially in developed countries, it comprises the majority of the population. In addition to the systemic disorders occurring in the elderly people, falls and complications resulting from them are important health problems as well. It has been reported that 30% of the elderly people above 65 carry the risk of falling and according to the level of injury, a great majority of deaths at old age result from this. In this study, balance capacities and falling tendencies of 100 elderly male and female, who were attending İzmir“Nebahat Dolman Solidarity Center”or aged for daily intellectual activities and who had no severe systemic or mental disorders, have been investigated. The tests to be applied have been explained in detail to the elderly people, who were pre-examined in Dokuz Eylül University, Medical School Internal Medicine Department, and they participated in the experiment on a voluntary basis. The elderly people have been assessed by means of“Mobility Asessment Form”,“Balance Test”and“Functional Independence Measurement”which included simple actions and questions at a level of causing no fatigue or physical constraints and the data have been analysed by means of Pearson Correlation Analysis with SPSS for Windows 10.0 Statistics Program. It has been determined that, our group consisting of 100 elderly people had a history of at least one or more falls a year; 93 of them a fall more than once a year, 49% had a balance score below 4. The balance of these people had a relation with muscle weakness affecting the ankle mobility (m. tibialis anterior r=0.336, p=0.001, peroneal muscles r=0.272, p=0.006, m.gastroknemius muscle r=0.237, p=0.006), lower extremity limitations (r=0.397, p=0.000), osteoporosishistory (r=0.295, p=0.003), and functional Independence measurement data (r=0.586, p=0.000). As a result of this study, in elderly patient with history of at least one or more falls a year; balance disorders, power lost in the lower extremity muscles and thus weakness in the ankle mobility have been observed.