Hemiplejik hastaların prognozlarını belirleyen skalaların karşılaştırılması
Comparament of scales those predict prognosis of hemiplegic patients
- Tez No: 115576
- Danışmanlar: PROF.DR. SAADET OTMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Hemipleji, strok skalalan, European Strok Skalası, Ailen Prognostik Skalası, Barthel indeksi
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Çuvalcı, S., Hemiplejik hastaların prognozlarını belirleyen skalaların karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2002. Hemiplejik hastaların prognozlannın tahmin edilmesinde kullanılan European Strok Skalası (ESS) ile Ailen Prognostik Skalasının (APS) birbirine oranla hangisinin fonksiyonel kapasitedeki gelişmeyi daha iyi gösterebildiğini saptamak amacıyla yapmış olduğumuz çalışma; Hacettepe Üniversitesi Nöroloji servisinde takip edilen Serebrovasküler Olay (SVO) tanısı konulmuş 30 hasta üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu 30 olgudan 2 tanesi akut dönemde ex olmuş, 4 tanesine ise kontrol dönemlerinde ulaşılamadığı için çalışma, 24 olgu ile tamamlanmıştır. Olguların 19'u erkek, 5 'i kadın olup, yaş ortalamaları 62.17 ± 13.71 yıldır. Olguların 14'ü sağ, 10'u sol hemiplejiktir. ESS, APS ve standart değerlendirme yöntemi olarak kullandığımız Barthel indeksi (BI) 24 olguya, hastaneye yatışlarında, taburcu olduklarında, bunu takip eden 3. ve 6. aylarda olmak üzere toplam dört kez uygulanmıştır. Olguların prognoz değerlendirme sonuçlan, yaşlan, cinsiyetleri, dominant elleri, meslekleri, özgeçmiş ve soygeçmiş bilgileri, lezyon lokalizasyonu, etkilenen taraf gibi parametreler değerlendirilerek sonuçlar karşılaştırılmıştır. Değerlendirme sonuçlan yönünden BI ve ESS arasındaki farka bakıldığında; BI 1. ve 2. ölçüm prognoz değerlendirme sonuçlan ile ESS 1. ve 2. ölçüm prognoz değerlendirme sonuçlan arasında fark istatistiksel olarak anlamlı bulunurken (p0.05). BI ve APS arasındaki farka bakıldığında ise; BI 1. ölçüm prognoz değerlendirme sonucu ile APS 1. ölçüm prognoz değerlendirme sonucu arasında fark istatistiksel olarak anlamlı bulunurken (p0.05). ESS ve APS prognostik sonuçlarının BI ile olan korelasyonuna bakıldığında, her iki prognostik skalanın BI sonuçlan ile arasında kuvvetli bir ilişki bulunmuştur (p0.05). Çalışmamızın sonucunda ESS ve APS'nin her ikiside hemiplejik hastalann prognozlanm aynı ölçüde tahmin etmekte fakat ESS, APS ile karşılaştınldığmda fonsiyonel kapasitedeki gelişmeyi daha iyi tahmin etmektedir. Çünkü ESS, APS'ye göre hastayı bir bütün olarak ele alıp, daha kapsamlı bir değerlendirme yapmaktadır. Ancak ESS'nin dezavantajı, bilinci kapalı hastalarda kullanılamamasıdır. Bu durumlarda APS'nin kullanımının daha avantajlı olacağı düşünülebilir. Görüldüğü gibi skalaların birbirine karşı olan avantaj ve dezavantaj lan vardır. Bu konuda daha kesin bir sonuca varabilmek için, daha fazla sayıda vaka ile daha uzun süreli çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Cuvalci, S., Comparement of scales those predict prognosis of hemiplegic patients. Hacettepe University Institute of Health Sciences, Physical Therapy and Rehabilitation Programme Master Thesis, Ankara, 2002. 30 hemiplegic patients who were hospitalized in Hacettepe University Neurology department were evaluated with European Stroke Scale (ESS) and Allen Prognostic Scale (APS). 2 patients died in acute period and 4 patients couldn't participate to the controls. Therefore this study included 24 patients. 19 of the subjects were male and 5 female. The average of their ages was 62.17±13.71 year. 14 subjects right hemiplegic, 10 subjects were left hemiplegic. Subjects were evaluated at hospital admission, discharge and following 3 and 6 months after discharge with ESS, APS and Barthel Index (BI). ESS and APS were compared with standardized BI. The parameters such as outcomes of prognosis assessments, ages, sexs, works, dominant hands, localization of lesion, effected hemiplegic side, were examined and the results compared. Through the result of the statistical analysis; the differences between ESS and BI in 1. and 2. outcomes of assessment were found to be significant (p0.05).And the differences between APS and BI in 1. outcome of assessment was found to be significant (p0.05). There was a strong correlation between ESS, APS and BI outcomes (p0.05). In conclusion, ESS compared with the APS is simpler to predict prognosis and is a slightly better predictor of development of functional status. Because in evaluation of hemiplegic patients ESS has more paremeters than APS. But APS can be used in evaluating the patients who are in coma. The scales have relative advantages and disadvantages. Therefore to select the best scale, the studies can be carry out on more patients and long time. KeyWords: Hemiplegic, stroke scales, European Stroke Scale, Allen Prognosis Scale, Barthel Index