Demir eksikliği anemisi olan kadınlara verilen eğitimin bakım sonuçlarına etkisi
The education that have been given. To the women who had iron deficiency anemia and its effect on care outcomes
- Tez No: 115635
- Danışmanlar: PROF.DR. ZUHAL BAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: 15-49 yaş kadın, demir eksikliği anemisi, demir preparatı, demir eksikliği anemisinde beslenme, demir eksikliği anemisinde eğitim, hemoglobin, 15-49 year old women, iron deficiency anemia, iron preparat, nutrition in iron deficiency anemia, education in iron deficiency anemia, hemoglobin
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 4435
Özet
VI ÖZET DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ OLAN KADINLARA VERİLEN EĞİTİMİN BAKİM SONUÇLARINA ETKİSİ Bu çalışma, demir eksikliği anemisi olan kadınlara verilen eğitimin bakım sonuçlarına olan etkisini incelemek amacıyla yapılmış yarı deneysel bir alan araştırmasıdır. Araştırma Antalya İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı 6 No'lu Sağlık Ocağı kapsamındaki Yeni ve Gündoğdu Mahallelerinde 24.09.2001-26.04.2002 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Yeni ve Gündoğdu Mahallerinde yaşayan 15-49 yaş grubu eşleştirilmiş 34 deney ve 34 kontrol grubu olmak üzere toplam 68 anemik kadın oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak deney ve kontrol grubunu karşılaştırma kriterleri formu, demir bilgi testi formu, doğru ilaç kullanım formu ve diyet günlüğü formu kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda deney ve kontrol grubunun eğitim sonrası demir preparatı kullanma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p0,05). Demir eksikliği anemisi olan kadınlara verilen eğitimin bakım sonuçlarına olumlu etkisi olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
vn SUMMARY THE EDUCATION THAT HAVE BEEN GIVEN TO THE WOMEN WHO HAD IRON DEFICIENCY ANEMIA AND ITS EFFECT ON CARE OUTCOMES This study have been performed to investigate the effect of the education given to the women who had iron deficiency anemia, is a semi-experimental field research. The research was done in Yeni and Gündoğdu Quarters that belong to 6th Rural Health Center depending on Antalya Province Health Office between 24.09.2001 and 26.04.2002. Sixty-eight anemic cases (34 cases and 34 controls who cross-matched for 15- 49 year-old) were totaly investigated in this study. Four forms (form for study group and control group criteria, form for iron knowledge test, form for correct medicine use, and form for diet daily) were used as data collection tools. There was statistically a positive correlation (p0,05). As a result, the education given to women who had iron deficiency anemia have been found to be effected on care outcomes. Also it suggested thet our results should be adviced for people.