Sokakta yaşayan/çalışan çocukların sağlık bakım gereksinimlerinin belirlenmesi ve sorunlarının çözümünde halk sağlığı hemşiresinin yeri
Determination of health care of children living/working on the street and the role of the public health nurse in solving of the problems of living/working children on the street
  1. Tez No: 115636
  2. Yazar: MEDİA SUBAŞI BAYBUĞA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLÜMSER KUBİLAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Sokakta Çalışan Çocuklar, Sokak Çocukları, Sağlık Bakım Gereksinimleri, Street Children, Working Children on the Street, Health Care Needs, Public Health Nurse
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 16157
Özet
ÖZET Subaşı Baybuğa, M., Sokakta Yaşayan/ Çalışan Çocukların Sağlık Bakım Gereksinimlerinin Belirlenmesi ve Sorunlarının Çözümünde Halk Sağlığı Hemşiresinin Yeri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Hemşireliği Programı Doktora Tezi, Ankara, 2002. Bu çalışma sokakta yaşayan/çalışan çocukların sağlık bakım gereksinimlerinin belirlenmesi ve sorunlarının çözümünde halk sağlığı hemşiresinin yerinin belirlenmesi amacı ile uygulamalı eylem araştırması olarak yapılmıştır. Araştırma SHÇEK bağlı Ulus Çocuk ve Gençlik Merkezi ile Ankara Valiliği Çocuk Tedavi ve Eğitim Merkezinde yapılmıştır. Araştırma kapsamına alman çocuklarla ilk görüşme kurumlarda yapılmış, kendilerine sağlık alışkanlıklarının değerlendirilmesine ilişkin anket formu uygulanmış ve fizik muayeneleri yapılmıştır. Çocuklarla Sk görüşmeden bir ay sonra olmak üzere toplam yedi izlem yapılarak mevcut sorunlar saptanıp, çözümlenmesine yönelik olarak müdahale edilmiş ve/veya çözüm önerileri getirilmiştir. Çocuklarla yapılan görüşme ve fizik muayene sonucunda; çok azında parazit bulunmuş, hiç birinde HTV ve AİDS ve hepatite rastlanmamış, diş ve diş eti problemleri, saç ve saçlı deri, sindirim sistemi, görme ve işitme bozuklukları, genel hijyenik uygulamalarda eksiklikler, alışkanlık ve uyku bozuklukları, spor ve oyunla ilgili etkinliklere katılma konusunda sorunlarının olduğu saptanmıştır. Çocukların çoğunluğu erkek olup, kalabalık aileden gelmekte, gecekonduda oturmakta, çoğunluğunun ailesinin etkin aile planlaması yöntemi kullanmamakta, çocuğun çalışmasını teşvik etmekte ve çocuğu disipline etmede fiziksel şiddet kullanmaktadır. Çocuklar arasmda reçetesiz ilaç, sigara, alkol ve bali kullanımının da olduğu dikkati çekmektedir. Ailelerin sağlık ocağım teşhis, tedavi, aşılama ve yeşil kart sevk zinciri amacı ile kullandığı, aileler arasında geleneksel uygulamaların kullanımının yaygın olduğu bulunmuştur. Çalışma süresince araştırmacı tarafindan yapılan izlem ve müdahaleler sonucunda çocuklarda saptanan sorunların çoğunluğunun çözümlendiği ve olumlu sağlık alışkanlıklarının kazandırıldığı saptanmıştır. Sonuç olarak çocukların ailelerinin katkı katılımının alınarak çocukların var olan sorunlarının belirlenmesi, gerekli müdahalelerinin yapılması ve sorunların çözümünde halk sağlığı hemşiresi tarafindan yapılan düzenli izlemlerin etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Subaşı Baybuğa, M.,Determination of health care needs of children living/working at street and the role of public health nurse in solving of the problems of living/working children. Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Public Health Nuraing,Ankara,2002.This study was carried out by the purpose of determining the role of public health nurse in solving those problems of living/working children at street. The first interviews with living/working children in the sample of this study was carried at the facilities where the children live. In the first interview a questionnaire were applied to determine health behaviours of the children, and physical examination was given to them. One month later after the first interview. After determining the problems the researcher intervened to solve those problems and made recommendations in regards with those problems. In the first interview with living/working children and physical examination, it was found that a few had parasites, nobody had HTV-AIDS and hepatitis. The most common problems found among the children in the sample of this study were hairy skin, digestive system, eye and hearing disorders, dental, nutrition, muscles skeleton systems, hygienic problems, sleeping disorders, and social problems such as not being able to join play and sports activity. The majority of children were male, living with crowded family and The mother and father of the children don't use effective family planning methods. Taking medicine without prescription.smoking and alcohol and solvent were other common problems among the children. Looking at the characteristics of the houses, squatter. Although the families prefer to use primer health care centre for diagnose, treatment, immunisation, and green card chain, they also prefer to use traditional methods. In addition, more than half of families were likely to use physical violence to discipline their children.The majority of the families encouraged their children work at street. At the end of several interviews with the children and their families and interventions given by the researcher, it was found that many of the problems faced by the children were solved and the children achieved healthy behaviours. Finally, it can be recommended that the contribution of the children and their families should be taken into account, and regular interviews that should be done by a public health nurse increased the effectiveness of the intervention.