Üniversite öğrencilerinde sağlık davranışlarının sosyal destek ve benlik saygısı ile ilişkisinin incelenmesi
The relationship of self esteem, social support and health behaviours in university student
- Tez No: 115651
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNSEL BAŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Adolesan, sağlık davranışları, benlik saygısı, sosyal destek, Adolescent, health behaviours, self esteem, social support. fjr YÜKSEKÖ?RETİM &UEULA
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 379
Özet
Üniversite öğrencilerinde Sağlık Davranışlarının Sosyal Destek Ve Benlik Saygısı İle İlişkisinin İncelenmesi Figen Işık ESENAY Araştırma, üniversite birinci sınıf öğrencilerinin sağlık davranışlarının benlik saygısı ve sosyal destek düzeyleri ile ilişkilerini incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Mersin Üniversitesi'nde 2001-2002 eğitim öğretim yılı güz döneminde Yenişehir kampusunda bulunan 4 fakülte ve 1 yüksekokulun birinci sınıflarına kayıtlı 242 öğrenci araştırma kapsamına alınmıştır. Veri toplama aracı olarak sağlık davranışları anketi, Coopersmith benlik saygısı ölçeği ve çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde varyans analizi, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, yaş, cinsiyet ve sağlıkla ilgili bir bölümde okuyup okumama durumu ile sağlık davranışları arasında ilişki olmadığı saptanmıştır. Öğrencilerin benlik saygı ve sosyal destek düzeyleri ile sağlık davranışları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Regresyon analizine göre öğrencilerin benlik saygısı ve sosyal destek düzeylerinin sağlık davranışları üzerine etkili olduğu bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Relationship Of Self Esteem, Social Support And Health Behaviours In Universty Student Figen Işık ESENAY This study has been carried out as a determiner with the aim of examining the relations between the social support, the self esteem levels and the health behaviours of the university l.st class students. This research has been applied on the 242 students who have been studying on 1. class of 4 faculties and 1 college's in Yenişehir Campuss of Mersin University in 2001-2002. Health behaviours questionnaire form, Coopersmith Self esteem scale and Multidimmentional Scale of Perceived Social Support are used for data collection. Variance, correlation and regression analysis have been used in the evaluation of the data. According to results of this research, it has not found statistical/ meaningful relation between age, sex, school and heahh behaviours. There is a positive correlation between social support and health behaviours and self esteem and health behaviours. According to regression analysis, it has been defined that student's social support levels and self esteem levels have effected the health behaviours. Under the guidance of consequences that are received in this research some proposals have been made.