15-49 yaş arası kadınlarda vajinal enfeksiyonları etkileyen davranışsal risk faktörlerinin belirlenmesi
Determination of the behavioral risk factors that affect vaginal infections among women between ages of 15-49
- Tez No: 115691
- Danışmanlar: PROF.DR. LALE TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Vajinal enfeksiyon, Risk Faktörleri, Perine Hijyeni, Vulva Hijyeni, Vaginal infections, Risk Factors, Genital Hygiene, Vulvar Hygiene &m®^ ^^Sm^t08*
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Kadınlar hayatları boyunca vajinal enfeksiyonlarla çok sık karşılaşmaktadır. Vajinadaki asit ortamın mikroorganizma tarafından yıkılmasıyla ortaya çıkan vajinal enfeksiyonları genetik, fizyolojik, sosyal, çevresel ve davranışsal faktörler etkilemektedir. Özellikle davranışsal faktörler enfeksiyonun gelişmesini önemli derecede etkileyen risk faktörleridir. Çünkü enfeksiyon tedavi edilse bile bu faktörler düzeltilmedikçe hastalığın tekrarlama riski artmaktadır. Sonuç olarak ekonomik kayıp, zaman kaybı, iş gücü kaybı, yaşam kalitesinde bozulma, sosyal izolasyon gibi problemler ortaya çıkacaktır. Bu araştırma, Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Etlik Ankara Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi'ne 31 Ocak- 17 Haziran 2001 tarihleri arasında başvuran 15-49 yaş arası vajinal enfeksiyon tanısı almış kadınlarda, vajinal enfeksiyonları hazırladığı düşünülen davranışsal risk faktörlerini belirlemek amacı ile vaka-kontrol çalışması olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi kapsamına vaka grubu için, vajinal enfeksiyon tanısı almış 15-49 yaş arası 100 kadın, kontrol grubuna ise vajinal enfeksiyon tanısı almamış ve son iki yıl içinde enfeksiyon şikayeti olmayan 15-49 yaş arası 100 kadın rastgele örnekleme yöntemi ile alınmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, anket kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar tablolaştırılarak vajinal enfeksiyonu hazırlayan davranışsal faktörlerin, vaka ve kontrol gruplarına göre analizleri, elde edilen yüzdelerin karşılaştırılması (yüzdelik), t testi ve odds ratio (tahmini rölatif risk) kullanılarak neden- sonuç ilişkileri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bu araştırma sonucunda, kürtaj, defekasyon sonrası, önce anal bölgenin sonra vulva bölgesinin yıkanması, cinsel ilişki sonrası hazne içinin yıkanması gibi davranışların vajinal enfeksiyonları etkileyen etkenler olduğu bulunmuştur. Bunların yanında tuvalette yıkanma işleminden sonra tuvalet kağıdı ile kurulama, iç çamaşırım her gün değiştirme gibi davranışların vajinal enfeksiyonları azaltan etkenler olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma vajinal enfeksiyonlarla kadınların bazı hijyenik davranışları arasında anlamlı ilişkiler olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle.. -.^pr.'iJW vajinal enfeksiyon tanısı alan kadınlara, tedavinin yanında davranışsal risk faktörlerine yönelik eğitim verilmesi ve bu eğitim programlarından hemşirelerin sorumlu olması önerilir.
Özet (Çeviri)
Women commonly experience vaginal infections during their lifetime. Vaginal acidic flora are destroyed by the microorganisms and genetic, physiologic, social, environmental and behavioral risk factors are associated with vaginal infection. Behavioral risk factors have an especially strong impact on the development of vaginal infections. If these behavioral factors are not addressed effectively, infections will be recur even when treated properly with medication. As a result, problems will arise such as economic loss, time loss, social isolation and loss of quality of life. The purpose of this research study is to determine the behavioral risk factors that predispose women to vaginal infections. The study population was composed of women between the ages of 15 and 49 who were diagnosed with vaginal infections during their visits to the Social Insurance Organization's Etlik Ankara Women's Hospital between January 31 and June 17, 2001. One hundred women between the ages of 15 and 49 who were diagnosed with vaginal infections were selected as cases for the study via random sampling. The control group of the study consisted of 100 women between the ages of 15 and 49 who were presently free of vaginal infection and who had no history of vaginal infections for the previous two years. A questionnaire was developed and used for data collection. The relations between the dependent variable and the behavioral risk factors were analyzed through the use of crosstabs, t test, odds ratio, and percent analysis. The results of the study show that behaviors such as abortion, genital hygiene (especially washing from back to front after using the toilet), and douching after intercourse were risk factors associated with an increased likelihood of vaginal infections in the study group. In addition, behaviors such as using toilet paper and changing underwear daily were associated with a decreased likelihood of vaginal infections. This study shows the strong association between vaginal infections and the personal behavior of women. It is suggested that women who are diagnosed with vaginal infections be educated about the impact of behavioral risk factors on vaginal infections, in addition to receiving medical treatment; and that this health education be provided by nurses to improve the well being of women.