Ankarada bir AÇS/AP merkezine başvuran 15-49 yaş evli kadınlarda vajinal enfeksiyonların hemşire tarafından tanılanmasında semptom yaklaşımının geçerliliği ve etkinliği
Validity and effectiveness of a symptomatic approach used by nurses for diagnosis of vaginal infections among married women aged 15-49 who applied to a MCH/FP center in Ankara
  1. Tez No: 195991
  2. Yazar: SEZER KISA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LALE TAŞKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Sağlık Eğitimi, Nursing, Obstetrics and Gynecology, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Vajinal enfeksiyon, Semptom yaklaşımı, Hemşirelik, Eğitim, Danışmanlık, Vaginal infections, Symptomatic approach, Nursing, Education, Counseling
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Araştırma birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan hemşireler için vajinal enfeksiyonların erken tanılanması ve riskli grupların belirlenmesine yönelik semptom yaklaşımının geçerliliğini ve etkinliğini incelemek amacıyla tanımlayıcı ve müdahale çalışması olarak planlanmış ve uygulanmıştır. Bu araştırmaya 300 kadın dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak Algoritma, akıntı değerlendirme formu ve anket formu kullanılmıştır. Araştırmanın verileri sayı, yüzde ve istatistiksel hipotez testleri ile değerlendirilmiştir. Vajinal enfeksiyon tanısı alan ve almayan kadınların riskli davranışlarına göre gruplararası karşılaştırmaları ki-kare önemlilik testi ile yapılmıştır. Odds ratio kullanılarak neden- sonuç ilişkileri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Araştırmada semptom yaklaşımının sensitivitesi %91.5, spesifitesi %69.7, pozitif prediktif değer %87.7 ve negatif prediktif değer %77.5 olarak bulunmuştur. Çalışmada kadınlara verilen eğitimin etkili olduğu bulunmuştur. Kadınların hijyen alışkanlıklarından defekasyon sonrası tuvalette yıkanma biçimi, yıkama işleminden sonra kurulama biçimi, günlük ara bezi kullanma, hijyenik pedini değiştirmeden önce el yıkama durumu, iç çamaşırında tercih edilen kumaş türü, cinsel ilişki sonrası hazne içini yıkama durumu, kullanılan iç çamaşırı türü gibi davranışlarının vajinal enfeksiyonların gelişmesinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, semptom yaklaşımı modelinin birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan hemşireler tarafından vajinal enfeksiyonları tanılamada kullanılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was planned and done as a descriptive and intervention study to examine the validity and effectiveness of a symptomatic approach for the use of nurses who work in primary care for the early detection of vaginal infections and for the identification of at-risk groups. The study included 300 women. As a data collection tool, an algorithm, a vaginal discharge form and a survey form were used. Data were evaluated with frequencies, percentages and statistical hypothesis tests. Cross-group comparisons were made between women diagnosed with vaginal infections and women who were not diagnosed with vaginal infections in terms of risky behaviors the significance of differences were tested with the chi-square. Odds ratios were used for statistical identification of cause and result relations. In the methodological part of this study, the sensitivity, specificity, positive predictive value and negative predictive value of the symptomatic approach were 91.5%, 69.7%, 87.7% and 77.5%, respectively. The health education provided to women in the study was found to be efficient. Behaviors such as washing style after defecation, drying method, daily pad use, hand washing before changing the pad, texture of underwear, and douching after intercourse were risk factors associated with an increased likelihood of vaginal infections in the study group. In the direction of study results, it can be suggested that the symptomatic approach model can be used by nurses who work in primary care to diagnose vaginal infections.