Vajinal enfeksiyonu olan kadınlarda yaşam kalitesi, diyet kalitesi, diyet inflamatuar indeksi ve beslenmeye bağlı risk faktörlerinin belirlenmesi
Determination of quality of life, diet quality, dietary inflammatory index, and nutrition-related risk factors in women with vaginal infections
  1. Tez No: 922158
  2. Yazar: MELİS ATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL KIZILTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Vajinal enfeksiyonlar, yaşam kalitesi, diyet kalitesi, diyet inflamatuar indeksi, Vaginal infections, quality of life, diet quality, dietary inflammatory index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Vajinal enfeksiyonlar, kadın sağlığını etkileyen yaygın jinekolojik problemlerden biridir. Bu enfeksiyonlar, vajinal mikrobiyotanın dengesinin bozulması, bağışıklık sistemi zayıflıkları, hijyen alışkanlıkları, hormonal değişimler ve beslenme gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilmektedir. Yaygın olarak görülen bakteriyel vajinozis, vulvovajinal kandidiyazis ve trikomoniyazis gibi enfeksiyon türleri, kadınların yaşam kalitesini olumsuz etkileyerek fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bu çalışmada, vajinal enfeksiyonu olan ve olmayan kadınlarda yaşam kalitesi, diyet kalitesi, diyet inflamatuar indeksi ve beslenme alışkanlıklarına bağlı risk faktörleri değerlendirilmiştir. Çalışmaya 18-59 yaş arası toplam 202 kadın katılmıştır. Çalışmaya katılan kadınlara, sosyodemografik özellikleri, antropometrik ölçümleri, kronik hastalık öyküsü, jinekolojik öyküsü, menstrüasyon dönemi ve cinsel davranış öyküsü, vajinal yakınma öyküsü, besin tüketim sıklığı ve üç günlük besin tüketim kaydı sorgulanan bir anket formu ile ''Yaşam Kalitesi Anketi (SF-36)'' uygulanmıştır. Bu ölçek, kadınların yaşam kalitesini fiziksel işlevsellik, sosyal işlevsellik, ağrı, genel sağlık algısı, enerji, mental sağlık, emosyonel zorluklar ve fiziksel zorluklar gibi çeşitli alt boyutlar üzerinden değerlendirmektedir. Diyet kalite indeksi ve diyet inflamatuar indeksi ise katılımcılardan alınan 3 günlük besin tüketim kaydı ve besin tüketim sıklığı formu temel alınarak hesaplanmıştır. Diyet kalite indeksi (DKİ), beslenme düzeninin önerilere uygunluğunu değerlendirirken; diyet inflamatuar indeksi (Dİİ), diyetin inflamasyonu artırıcı veya azaltıcı etkisini belirlemek için kullanılmıştır. Çalışmaya katılan kadınların yaş ortalaması 36.9 ± 9.78 yıl olarak belirlenmiştir. Kadınların %78.6'sında vajinal enfeksiyon saptanmıştır. Vajinal enfeksiyon öyküsü olan kadınların beden kütle indeksi (BKİ) değerlerinin (26.7±5.48 kg/m2), vajinal enfeksiyon öyküsü olmayanlara (24.0±4.21kg/m2) göre daha yüksek olduğu ve bu farkın önemli olduğu bulunmuştur (p0.05). Vajinal enfeksiyon öyküsü olmayan bireylerde DKİ puan ortalaması 49.1±2.9 iken, enfeksiyon olan bireylerde bu değer 50.1±6.70 olarak tespit edilmiştir. Vajinal enfeksiyon öyküsüne göre yapılan analizlerde, DKİ puan ortalaması açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Vajinal enfeksiyon öyküsü olmayan bireylerin diyet inflamatuar indeksi puan ortalaması 2.5±3.10, enfeksiyon geçmişi olan bireylerde ise 3.0±2.90 olarak saptanmıştır. Dİİ puanlarının vajinal enfeksiyon öyküsüyle istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki göstermediği belirlenmiştir (p>0.05). Vajinal enfeksiyon oluşumunda diyete bağlı risk faktörlerinin istatistiksel açıdan önemli bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Sonuç olarak, vajinal enfeksiyonlar kadınlarda sıklıkla karşılaşılan jinekolojik problemlerden biridir. Bu enfeksiyonlar kadınların yaşam kalite düzeylerini etkileyebilmektedir. Diyet kalitesi ve obezite bu enfeksiyonların oluşmasında risk faktörü olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Vaginal infections are one of the common gynecological problems affecting women's health. These infections can result from various factors such as disruption of the vaginal microbiota balance, weakened immune system, hygiene habits, hormonal changes, and nutrition. Common types of infections, including bacterial vaginosis, vulvovaginal candidiasis, and trichomoniasis, negatively impact women's quality of life, leading to physical and psychological discomfort. In this study, the quality of life, diet quality, dietary inflammatory index, and nutrition-related risk factors were evaluated in women with and without vaginal infections. A total of 202 women aged 18-59 participated in the study. The participants were given a questionnaire that inquired about their sociodemographic characteristics, anthropometric measurements, history of chronic diseases, gynecological history, menstrual cycle, sexual behavior history, history of vaginal complaints, food consumption frequency, and a three-day food intake record. Additionally, the“Quality of Life Questionnaire (SF-36)”was applied. This scale assesses women's quality of life across various sub-dimensions, including physical functionality, social functionality, pain, general health perception, energy, mental health, emotional challenges, and physical difficulties. The diet quality index and dietary inflammatory index were calculated based on the three-day food intake records and food consumption frequency forms collected from participants. The Diet Quality Index (DQI) evaluates the adherence of dietary patterns to recommendations, whereas the Dietary Inflammatory Index (DII) is used to determine the pro-inflammatory or anti-inflammatory effects of the diet. The mean age of the participants was determined to be 36.9 ± 9.78 years. Vaginal infection was detected in 78.6% of women. It was found that the body mass index (BMI) values of women with a history of vaginal infection (26.7 ± 5.48 kg/m²) were higher than those without a history of vaginal infection (24.0 ± 4.21 kg/m²), and this difference was significant (p < 0.05). The waist circumference, waist-to-hip ratio, and waist-to-height ratio of women with a history of vaginal infection were found to be higher than those without an infection (p < 0.05). When analyzing the participants' quality of life levels, the physical function score was 80.0 ± 14.62 in those without an infection, while it was 76.5 ± 15.92 in those with an infection. Similarly, the physical role difficulty score was 77.3 ± 35.38 in those without an infection, whereas it was 67.3 ± 39.86 in those with an infection. The sub-dimensions of emotional role difficulty, energy and vitality, mental health, social functionality, pain, and general health perception were also found to be higher in those without an infection. However, no statistically significant difference was found (p > 0.05). In individuals without a history of vaginal infection, the DQI score was found to be 49.1 ± 2.9, while in those with a history of infection, it was 50.1 ± 6.70. In analyses based on vaginal infection history, no statistically significant difference was found in DQI scores (p > 0.05). The mean DII score was 2.5 ± 3.10 in individuals without a history of vaginal infection, whereas it was 3.0 ± 2.90 in those with an infection history. It was determined that DII scores did not show a statistically significant relationship with vaginal infection history (p > 0.05). It was found that dietary risk factors did not have a statistically significant effect on the occurrence of vaginal infections (p > 0.05). In conclusion, vaginal infections are common gynecological problems encountered in women. These infections can affect women's quality of life levels. Diet quality and obesity may be considered risk factors in the development of these infections.