Hemşirelerin hastalarda fiziksel tespit kullanımına yönelik bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Research of knowledge level of the nurses in practicing physical restraint on patients
  1. Tez No: 115693
  2. Yazar: GÜLENDAM HAKVERDİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. FİLİZ ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, hemşirelik bakımı, fiziksel tespit, Intensive care, nursing care, physical restraint
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Hemşirelerin hastalarda fiziksel tespit kullanımına yönelik bilgi düzeylerinin belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Esasları Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2002. Bu çalışma yetişkin yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin fiziksel tespit kullanımına yönelik bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı nitelikteki bu çalışma 19 Ocak- 26 Şubat 2002 tarihleri arasında Ankara Büyükşehir Belediyesi İl sınırlan içinde bulunan dört özel ve bir vakıf hastanelerinin yetişkin yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşireler üzerinde yürütülmüştür (N=l 16). Araştırma verileri soru kağıdı ile toplanmıştır. Soru kağıdında hemşirelerin tanıtıcı özelliklerine ve fiziksel tespite ilişkin soruları içeren iki bölüm yer almıştır. Araştırma verileri yüzdelik hesapları ve ki- kare analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, hemşirelerin çoğunluğu lisans düzeyinde eğitim almıştır. Hemşirelerin çoğunluğu fiziksel tespit konusunda daha önce eğitim almadıklarını belirtmişlerdir. Hemşirelerin fiziksel tespitin uygulanma amaçlarını bilme durumları oldukça düşüktür. Hemşireler fiziksel tespitte kullanılan yöntemlerden ve fiziksel tespitli hastanın bakımında dikkat edilmesi gereken durumlardan sadece birini, fiziksel tespit uygulanmadan önce denenmesi gereken alternatif yöntemlerin ise üçünü bilememişlerdir. Kalp damar cerrahi yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin diğer yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelere göre sorulara daha çok doğru yanıt verdikleri saptanmıştır. Hemşireler hastanın fiziksel olarak tespit edilmesine karar verme yetkisinin doktora ait olduğunu çok az oranda bilmişlerdir. Hemşirelerin çoğu, yetişkin bir hastaya uygulanması gereken fiziksel tespit süresini ve yarıya yakım fiziksel tespitli hastanın izlem sıklığım bilememişlerdir. Hemşireler fiziksel tespitin olası zararlarından üçünü bilememişlerdir. Hemşirelerin çoğunluğu fiziksel tespit işleminin hemşire gözlem formuna kaydedilmesi gerektiğini bilmiştir. Hemşirelerin yansından fazlası fiziksel tespit işleminin etik açıdan uygun olduğunu ve büyük bir çoğunluğu da fiziksel tespit işlemini uygulamanın hemşireler üzerinde psikolojik etkilerinin olabileceğini belirtmişlerdir. Hemşirelerin fiziksel tespite ilişkin sorulan bilme durumları oldukça düşük bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Research of knowledge level of the nurses in practicing physical restraint on patients, Hacettepe University, Institute of Medical Sciences, Fundamental of Nursing Programme Discipline, Disertation Thesis, Ankara 2002. This research has been prepared to determine the knowledge level of the nurses who are practicing physical restraint in adult intensive care units. This defining research was carried out on the nurses work for four private and a foundation hospitals' adult intensive care units in Ankara Metropolis Municipality boundary, between the dates of 19. January 2002- 26. February 2002 (N=116). Research data have been collected by questionnaires. There are identifier properties and about physical restraint two sections on the questionnaires about nurses. Research data have been evaluated by percentage estimation and ki- square analysis. According to the research results found, most of the nurses have had university degree. Also, most of the nurses stayted that they have not studied about physical restraint. Although nurses have come to know the points of using physical restraint, this awareness has been very low. Nurses could neither know about just one of the physical restraint methods and conditions of caring physical restraint patients. Nor three of the alternative methods which should be attempted before physical restraint. It has been determined that the nurses who work in intensive care units of cardio vascular surgeries could answer more questions than those working in the other intensive care units. They have known can be very little about the authorization of physical restraint decision which only given by doctors. Most of the nurses could not answer how much process adult patients need to be practiced in physical restraint. And also almost half of them haven' t known the patient's observation frequency. Nurses haven' t known possible merely three of the harms of physical restraint. Most of the nurses have known that physical restraint process should be registered on nurse observation form. More than half of the nurses have thought that physical restraint is ethically appropriate. Most of the nurses have pointed out that practicing physical restraint might effect their psychology. Consequently, it has been found that the nurses know questionnaires about physical restraint percentage of correct answers were very low.