Automated environmental proconditioning for efficient plant growth
  1. Tez No: 11576
  2. Yazar: ULUS ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL KORAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Greenhouse, Microcomputer automation. iii
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET MİKROBİLGİSAYAR YARDIMLI SERA KONTROLÜ ÇEVİK, Ulus Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Celal KORAŞLI Ekim 1990, 62 sayfa. Seralarda genel amaç bitki gelişimini etkileyen sıcaklık, bağıl nem, ışık ve su gibi faktörlerin yeteri kadar ve mevsim değişimlerinden izole olmuş şekilde sağlanmasıdır. Bu şekilde atmosferden kaynaklanan olumsuz etkiler ortadan kaldırılır. Bu çalışmada sera atmosferi ve toprak suyu kontrolü 8-bitlik bir mikroişlemci ünitesi kullanılarak otomatize edilmiştir. Bu işlem oldukça basit bir algoritma ve mikroişlemci ünitesine ek olarak tasarlanmış elektronik devreler kullanılarak gerçekleştiril miştir. Üreticinin yetiştireceği bitki tipine göre seçeceği ideal değerler sera içinde algılayıcılarla elde edilen değerlerle karşı laştırılmakta ve bu değerlerden sapmalar olduğunda ilgili birimler uyarı larak ideal değerlere ulaşmak için gereken önlemler alınmakta dır. Bu önlemler sıcaklık düştüğünde bir ısıtıcının çalıştırılması veya arttığında ventilasyon devresinin uyarılması gibi işlemlerden oluşmaktadır. Ayrıca kontrol birimlerinde ortaya çıkabilecek herhangi bir arıza sonucunda aşırı durumları haber veren sesli alarm olanağı da sunulmuştur. Anahtar kelimeler : Sera, Mikrobilgisayar lı otomasyon iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MICROCOMPUTER-AIDED GREENHOUSE CONTROL CEVIK, Ulus M. S in Electrical and Electronic Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Celal KORASLX October 1990, 62 pages. The main purpose in greenhouse plantation is to provide environmental factors affecting the growth, such as temperature, relative humidity, light, and water, to the best of plant needs. This form of greenhouse conditioning also eliminates adverse effects oriented from the atmosphere. In this work a system is designed to control greenhouse atmosphere and soil moisture. The automation is realized using an 8-bit microcomputer and some driving units. According to the type of plant to be grown a range set for each parameter and the measured values were compared. Any deviation from the range activates the related control unit, for example, when the measured temperature drops to a value below the range set heat blower is activated. In the case of any failures or malfunctions resulted in the control circuits an audio alarm facility is also supplied to the system. !