Total intravenöz anestezide yardımcı anestezik olarak ketaminin yeri
  1. Tez No: 115783
  2. Yazar: MUSA EZİCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER L. ERHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: TİVA, ketamin, fentanil, propofol, midazolam, TTVA, ketamine, fentanyl, propofol, midazolam
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
I. ÖZET TÎVA, sedatif-hipnotik, opioid ve kas gevşeticilerin intravenöz yolla infuzyon şeklinde kombine edilerek kullanılması ile gerçekleştirilir. TİVA, înhalasyon anestezisinin çevre ve organ sistemlerine toksik etkilerinden korunmak amacı ile anestezide kullanılan bir alternatif yöntemdir. Ketamin, subanestezik dozlarda bile güçlü analjezik etkisi olan, solunum ve dolaşım sistemi üzerine negatif etkisi olmayan, uzun süreli rutin operasyonlarda yüksek güvenlik sının bulunan anestezik ajandır. Başlıca dezavantajı hipertansiyona neden olması ve acil girişim gerektiren psikomimetik reaksiyonlara neden olmasıdır Çalışmamızda, midazolam-ketamin, propofol-ketamin, midazolam-fentanil ve propofol-fentanil kombinasyonlarının hemodinamik, metabolik, endokrin parametreler ve postoperatif derlenme karakteristikleri üzerine etkilerini araştırarak TİVA'da ketaminin yardımcı anestezik olarak opioidlerle karşılaştırılmasını amaçladık. Çalışmamıza ASA I-G grubundan, 18-60 yaş arası, 60 erkek hasta dahil edildi. Olgular rastgele 4 gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonunda Grup I; miclazolam-ketamin, Grup E; propofol-ketamin, Grup UT; Midazolam-fentanil ve Grup IV olgulara Propofol-fentanil kombinasyonu ve bütün olgulara kas gevşetici olarak veküronyum uygulandı. Anestezi idamesinde propofol, midazolam ve ketamin infuzyon şeklinde fentanil ve veküronyum aralıklı bolus şeklinde uygulandı. Tüm olgular monitörize edilerek KAH, SpO2 ve OAB değerleri belli aralıklarla kaydedildi İndüksiyondan önce, indüksiyondan 30 dakika sonra ve postoperatif 24 saat sonra hastalardan kan örnekleri alınarak adrenalin, noradrenalin, renin, aldosteron, ACTH, glükoz ve kortizol düzeyleri çalışıldı. Olguların uyanma süreleri, VAS değerleri, analjezik gereksinimi, bulantı, kusma, halüsinasyon-nahoş rüya-kabus ve farkında olma gibi derlenme karakteristikleri kaydedildi. Olguların KAH, OAB ve SpO2 değerleri benzerdi Postoperatif VAS değerleri gruplararası karşılaştırıldığında 15-3 Oncu dakikada grup IV'te grup ET e göre, anlamlı olarakyüksekti. Uyanma süreleri, derlenme karakteristikleri ve biyokimyasal parametreler yönünden gruplar karşılaştırıldığında benzer sonuçlar tespit edildi. Sonuç olarak, TİVA'da subanestezik dozlarda yardımcı anestezik olarak ketaminin opiodlere alternatif olarak önerilebileceği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
H. ABSTRACT TTVA is applied by the combination of sedatives, hypnotics and muscle relaxants intravenously with infusion. TIVA is an alternative metod used to protect environment and organ systems for to toxic effects of inhalation anesthesia. Ketamine is an anesthetic agent which has potent analgesic effect even at subanesthetic doses, no negative effects on respiratory and circulatory systems and also possesses high confidence limits at long-lasting routine operations. In our study we aimed to compare ketamine with opioids as a co-anesthetic agent at TTVA by searching the effects of midazolam-ketamine, propofol-ketamine, midazolam-fentanyl, propofol-fentanyl combinations on haemodynamic, metabolic, endocrin parameters and recovery characteristics. 60 male patients aged between 18-60 years from ASA I-EL group were included to our study. Patients were randomly divided into four groups. At anesthesia induction midazolam-ketamine to Group I; propofol-ketamine Group II; midazolam- fentanyl Group IH and propofol-fentanyl combination to Group IV and vecuronium as muscle relaxant to all cases were administered. For the maintenance of anesthesia propofol, midazolam and ketamine were given with infusion and fentanyl, vecuronium as bolus doses. All cases were monitorized and HR, Sp02 and MAP values were noted at previously determined intervals. Blood samples were taken before induction, 30 minutes after induction and 24 hours postoperatively for the measurement of adrenaline, noradrenaline, renin, aldosterone, ACTH, glucose and Cortisol levels. Recovery characteristics such as awakenning time, VAS values, analgesic requirement, nausea, vomhting, hallucinations, unpleasant dreams- nightmares and awareness of cases were noted. HR, MAP and S0O2 values of cases were similar. When VAS values were compared between groups, at 15-30 minutes they were significantly higher at Group IV than Group HI. When the groups were compared for the awakenning times, recovery characteristics and biochemical parameters similar results were noted. We concluded that subanesthetic doses of ketamine may be proposed as a co- anesthetic alternative to opioids at TTVA.