Konuşma ve lisan problemi olan ve olmayan çocukların uyarlanmış Şaşırtmacalı Kelime Testi ile santral işitsel işlemleme performanslarının incelenmesi
Evaluation of the central auditory processing of children with speech and language problems and no speech and language problems with the adapted test of Staggered Spondaic Word
  1. Tez No: 115897
  2. Yazar: FULYA YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL BELGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Santral işitsel işlemleme, Şaşırtmacalı Kelime Testi, konuşma ve dil gelişimi, normal, çocuk
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Yalçınkaya, F., Konuşma ve lisan problemi olan ve olmayan çocukların uyarlanmış Şaşırtmacalı Kelime Testi ile, santral işitsel işlemleme performanslarının incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Odyolojisi, Doktora Tezi, Ankara, 2002. Çalışmamızda, çocukların santral işitsel işlemleme performanslarını değerlendirmek amacı ile, Akdaş (1976)'m adapte ettiği Şaşırtmacalı Kelime Testi (ŞKT) kullanılmıştır. ŞKT'nde çocuk, kulaklık ile farklı zamanlarda ve aynı anda her iki kulağa sunulan anlamlı birleşik kelime dizilerini dinlemekte, algıladığı kelimeleri duyduğu sırada ifade etmektedir. Örneğin 'kara' kelimesi sağ kulağa (Right Non-Competing, RNC) sunulduktan sonra, aynı anda sağ kulağa 'kedi'(Right Competing, RC), sol kulağa 'mavi' {Left-Competing, LC) kelimeleri verilmekte, son olarak 'deniz' kelimesi sol kulağa {Left Non-Competing, LNQ sunulmaktadır. Yanlış söylenen ve ifade edilmeyen kelimeler hata olarak kabul edilmektedir. Test sonuçlan hata sayılan, ham ve düzeltilmiş hata yüzdeleri ile yorumlanmaktadır. Testte, normal santral işitsel işlemleme ve integrasyon becerisine sahip olan çocuklann, dikotik sunulan kelimeleri algılayıp tekrar etmesi ve hata sayısının az olması, buna karşın santral işitsel işlemleme problemi olan çocukların ise dikotik uyanları tekrar etme becerilerindeki hata sayısının yüksek olacağı beklenmektedir. Çalışmamızda ŞKT, 83 ile 153 aylar arasında konuşma ve dil problemi olmayan 32, konuşma ve dil problemi olan 32 olmak üzere, toplam 64 çocuğa uygulanmıştır. Her iki grubun RNC, RC, LC ve LNC pozisyonlarındaki hata sayılan karşılaştırıldığında anlamlı farklılık bulunmuş, buna karşın düzeltilmiş hata yüzdeleri karşılaştırıldığında, sadece tek kelimenin sunulduğu sol kulak LNC pozisyonunda anlamlı farklılık bulunmamıştır. Her iki grubun dikotik sağ kulak, dikotik sol kulak ve toplam sağ ve sol kulak hata sayılan ve düzeltilmiş toplam hata yüzdeleri karşılaştırılmış, istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Konuşma ve dil problemi olan grubun ŞKT performanslarının, konuşma ve dil problemi olmayan gruptan düşük olduğu bulunmuştur. Konuşma ve dil problemi olmayan grubun ortalama 2, maksimum 7; konuşma ve dil problemi olan grubun ortalama 6, maksimum 16 hata yaptıkları saptanmıştır. Konuşma ve dil problemi olan grupta, 32 çocuktan 19'unun ŞKT performansları 'normal', 13 çocuğun performanslarının ise 'normal' değerden sapma gösterdiği bulunmuştur. Bu gruptaki çocuklardan 4'ü işitsel kodlama {RC pozisyonunda), 4'ü işitsel integrasyon {LC pozisyonunda), 3'ünde işitsel tolerans ve işitsel hafızanın azalması {RC ve LC pozisyonlarının her ikisinde) ile ilgili santral işitsel işlemleme fonksiyonlarında güçlüklerinin olduğu görülmüştür. ŞKT hata yüzdelerinin dağılımı, her bir çocuğun probleminin nedeninin tespit edilmesi ve problemin düzeltilmesine yönelik eğitsel tedavi programının hazırlanmasında ışık tutmuştur. Konuşma ve dil problemi olmayan gruptaki tüm çocukların ŞKT performanslarının 'normal' değerler arasında olduğu saptanmıştır. Elde ettiğimiz bulgular ile yapılan çalışma sonuçlan arasında benzerlik bulunmuştur. Şaşırtmacalı Kelime Testi'nin çocukların santral işitsel işlemleme becerilerinin değerlendirilmesinde uygulanabilirliği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Yalçmkaya, F., Evaluation of the central auditory processing of children with speech and language problems and no speech and language problems with the adapted test of Staggered Spondaic Word. University of Hacettepe, Institute of Health Sciences, Educational Audiology, PhD Thesis, Ankara, 2002. This study, the Turkish version of Staggered Spondaic Word Test (SSW (adapted from Akdaş 1976) is used to evaluate the central auditory processing performance in children. At the SSW the child hears the naming familiar spondaic words sequences simultaneously and in isolation and repeats them at the time of hearing. For example, 'kara' is heard as a right non-competing (RNC) condition while 'kedi' and 'mavi' are heard as right competing (RC) and left competing (LC) conditions, respectively. Finally, 'deniz' is heard as the left non-competing (LNC) in the listening conditions. The words which are pronounced wrongly or non expressed by the child are accepted as error. The test results are interpreted according to the error numbers and row and corrected error percentages. In the evaluation, it is expected that the children with normal central auditory processing and integration capabilities will perceive and show lower performance in repeating these competing messages correctly. However the children with central auditory processing problems will have a high number of wrong answers. In the study, the SSW is applied to 64 children in total; 32 with speech and language problems (SLP) and 32 with no SLP, between 83 to 153 months.When the error numbers in RNC, RC, LC and LNC conditions are compared, it is found that there is a significant difference between the two groups. However, in compereson of the corrected error percentage only the left ear non-competing condition with a single word presentation did not give a significant difference between the two groups. Both groups right and left ear competing (RC, LC); total right and left ear error numbers; and corrected error percentages are compared and a statistically significant difference is found between the two groups. It is found that the group with SLP has a lower SSW performance than the group with no SLP. The group with no SLP has average 2, maximum 7 errors; the group with SLP has average 6, maximum 16 errors. In the group of 32 children with SLP; 19 has 'normal' SSW performances, 13 has 'higher than normal' SSW performance. In this group that 4 children has 'auditory decoding', it is established (RC), 4 children has 'auditory integration' (LC) and 3 children has 'auditory tolerance fading memory' (both RC, LC), difficulties related to central auditory processing functions. The distrubition of SSW error percentages helps in defining the reason for each children's problem and establishing a suitable educational treatment program directed to the neature of the problem. It is established that all children with no SLP have performances within the 'normal' range in the SSW. The findings of the study is parellel with the findings of the previous studies. This parallelism in the findings verifies the reliability of SSW and it is established that the SSW can be used in assessment of the central auditory processing abilities of children. Key Words : Central auditory processing, Staggered Spondaic Word Test, speech and language development, normal, child.