Çok ileri derecede bilateral sensorinöral işitme kayıplı çocukların rehabilitasyonunda gelişimsel profilin değerlendirilmesi
Assessment of development profile in rehabilitation of profoundly sensory neural hearing-impaired children
- Tez No: 115898
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İşitme kaybı, işitsel algı, erken tam, işitsel (rehabilitasyon, değerlendirme testleri, Hearing-impairment, auditory perception, early diagnosis, auditory (rehabilitation, and assessment tests
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
IV ÖZET Sevinç, Ş., Çok ileri derecede bilateral sensorinöral işitme kayıplı çocukların rehabilitasyonunda gelişimsel profilin değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Eğitim Odyolojisi Programı Doktora Tezi, Ankara 2002. Çalışmamızda, çok ileri derecede sensorinöral işitme kayıplı (2-3) yaş grubundaki çocukların işitsel (rehabilitasyon aldıkları 12 aylık süre içerisinde, normal işiten çocuklara göre sese tepki verme, sesi tanıma, sesin suprasegmental/segmental özelliklerini ayırdetme ve kelime tanıma becerileri karşılaştırılmıştır. Ayrıca amplifikasyon ve eğitime başlama yaşma göre, bu becerilerde bir farklılık olup olmadığı, (2-3) yaş ve (4-6) yaş grubundaki işitme kayıplı çocuklardan elde edilen bulgulara göre tartışılmıştır. Çalışmamızda (2-3) yaş grubunda 19 işitme kayıplı çocuk ile aynı yaş grubunda 50 normal işiten çocuğun işitsel beceri gelişimlerinin karşılaştırılmasında, Dinlemenin Gelişim Profili, Anlamlı İşitsel Deneyim Skalası ve Tek, İki ve Üç Heceli Kelime Tanıma Testi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar normal işiten gruba göre işitme kayıplı çocukların bu becerilerde geri kaldıklarım, ancak işitsel (rehabilitasyon ile belirgin bir şekilde bu becerilerini geliştirdiklerini göstermiştir. Farklı iki yaş grubundaki işitme kayıplı çocuklar karşılaştırıldığında ise, bu becerilerde (2-3) yaş grubunun, (4-6) yaş grubuna göre daha hızlı geliştiği ve daha başarılı puanlar aldığı saptanmıştır. Çalışmamız sonucunda, çok ileri derecede işitme kayıplı çocukların konuşma ve lisan gelişiminin temelini oluşturan işitsel algı ve sesin suprasegmental / segmental özelliklerini ayırdetme becerilerindeki ilerlemeleri, bu çocukların rezidüel işitmelerini en üst düzeyde kullanmalarım sağlamıştır. Çalışmamızda özellikle (2-3) yaş grubundaki çocukların işitme cihazından kazançlarının 6 aylık dönem içerisinde anlamlı derecede yükseldiği saptanmıştır. Bu durum, koklear implant vakalarının seçiminde de önemli bir kriter olup; geliştirmiş olduğumuz test bataryalarının sonuçlarına göre oluşturulan işitsel (re)habilitasyon programlarının çok ileri derecede işitme kayıplı çocukların gerçek performanslarını ortaya çıkardığım ve koklear implant kriterleri açısından eğitimle hedeflenen noktaya daha kısa bir sürede ulaşılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sevinç Ş., Assessment of development profile in rehabilitation of profoundly sensory neural hearing-impaired children, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Educational Audiology Program, PhD Thesis, Ankara 2002. In this study we studied reaction to sounds, sound identification, discrimination of the suprasegmental/segmental characteristics of sound and word identification skills of profoundly sensory neural hearing-impaired children at the (2-3) age group during 12-month (re)habilitation period when compared to those of normally hearing children. In addition, based on the findings obtained from hearing impaired children at the (2-3) age group and (4-6) age group, we also discussed if those skills differ depending on amplification and education start age. We utilised Listening Progress Profile, Meaningful Auditory Integration Scale and Monosyllabic-Trochee-Polysyllabic Word Identification Test for the comparison of hearing skills of 19 hearing impaired children aged 2-3 and 50 normally hearing children in the same age group. The results have indicated that hearing- impaired children were behind the normally hearing children regarding the said skills but that they improved their skills considerably with the auditory (re)habilitation somehow. When hearing-impaired children from two different age groups are compared, it has been seen that the children at (2-3) age group have improved faster and obtained higher scores than those of (4-6) age group. At the end of our study it has been seen that the progress of profoundly hearing impaired children in their skills of auditory perception and discriminating suprasegmental / segmental characteristics of sound which constitutes the foundation of speak and language development has helped them use their residual hearing at the highest level. In our study, we found out that the gaining of children in (2-3) age group from hearing aid has increased considerably during 6-month period. This finding is an essential criterion for selection of cochlear implant cases, and has indicated that our auditory (rehabilitation programs, established according to the results of test batteries, have brought out real performances of profoundly hearing imparied children, and that it is likely to achieve the level aimed in education in terms of cochlear implant criteria in a shorter period.