Üç değişik rezin esaslı fissür örtücünün polimerizasyonu sonucu ortaya çıkan artık monomeri uzaklaştırma yöntemlerinin incelenmesi
In vitro evaluation of residual monomer elimination methods in three different fissure sealants
- Tez No: 115979
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVAL ÖLMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Pit ve fissür örtücüler, BISGMA, TEGDMA, oksijen inhibisyon tabakası, HPLC, Pit and fissure sealants, BISGMA, TEGDMA, oxygen inhibited layer, HPLC
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Kömürcüoğlu, E., Üç değişik rezin esaslı fissür örtücünün polimerizasyonu sonucu ortaya çıkan artık monomeri uzaklaştırma yöntemlerinin incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Pedodonti Programı Doktora Tezi, Ankara, 2002. Pit ve fissür örtücü olarak kullanılan rezin esaslı maddelerden, özellikle oksijen inhibisyon tabakasından, ağız ortamına artık monomerlerin salındığı bilinmektedir. Klinik uygulamalarda, oksijen inhibisyon tabakası uzaklaştırılmadan bırakılmaktadır veya bu tabakanın uzaklaştırılması amacıyla çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Ancak bu tabakanın tam olarak uzaklaştırılabildiği bir yöntem henüz gösterilememiştir. Bu nedenle; bu çalışmada, pit ve fissür örtücü olarak kullanılan üç rezin esaslı maddenin oksijen inhibisyon tabakasındaki artık monomerin miktarının tayini ve bu tabakayı uzaklaştırma yöntemlerinin etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, pit ve fissür örtücü olarak kullanılan üç farklı materyal yer almıştır. Her materyal grubu daha sonra bir kontrol, üç deney grubu olmak üzere dört alt gruba (n=5) ayrılmıştır. Artık monomerlerin uzaklaştırılması amacıyla, deney gruplarında üç ayrı yöntemle (pamukla slime, lastikle bitirme ve profllaksi patı kullanarak lastikle bitirme) bitirme işlemi uygulanmıştır. Artık monomerin miktarının tayini için HPLC analizleri yapılmıştır. Gruplar arasında artık monomerlerin konsantrasyonları arasında farklılıkların olup olmadığı, Kruskal Wallis varyans analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Pamukla silme işlemi, bütün materyallerde her iki monomerin de tam olarak uzaklaştırılmasını sağlayamamasına rağmen; diğer yöntemlere göre daha etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Kömürcüoğlu, E., In vitro evaluation of residual monomer elimination methods in three different fissure sealants, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Pedodontics, Ankara, 2002. It is known that resin based pit and fissure sealants release residual monomers especially from oxygen inhibited layer. Various clinical techniques are available for removing the oxygen inhibited layer or it is preferred not to remove it. However, there is no preferred method by which a clinician can ensure that virtually all unreacted material has been removed. The aim of this study is to determine the concentration of unreacted monomers and evaluate the effectiveness of elimination methods of residual monomers in fissure sealants. Three different sealant materials were involved in the study. Each material group was then divided into 4 subgroups (n=5), as one control group and three experimental groups (cotton roll, rubber cup and prophylaxis paste in cup). To determine the concentrations of unreacted monomers, HPLC was used. The association between the groups were analysed statistically by using Kruskal Wallis analysis of variance. Rubbing with cotton rolls, though it was found insufficient for removing all of the residual monomers in oxygen inhibited layer of the three fissure sealant materialsinvolved in the study, was found more effective than other two methods used.