Sınıf II bölüm 1 maksiller gelişim fazlalığı olan bireylerde servikal headgear ve alt utility ark uygulamasının mandibula üzerine etkisi
Effects of cervical headgear and lower utility arch therapy on ther mandible in class II division 1 maxillary protrusion
  1. Tez No: 115989
  2. Yazar: MÜGE PEHLİVANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİLİZ YUKAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf II bölüm 1, brakifasiyal, alt utility ark, reverse response, mandibular rotasyon, Class II division 1, hypodivergent, lower utility arch, reverse response, mandibular rotation
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Pehlivanoğlu, M., Sınıf II bölüm 1 maksiller gelişim fazlalığı olan bireylerde servikal headgear ve alt utility ark uygulamasının mandibula üzerine etkisi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ortodonti Doktora tezi, Ankara, 2002. Sınıf II bölüm 1 maksiller gelişim fazlalığı olan brakifasiyal bireylerde, servikal headgear ve alt utility ark (SHG+AUA)uygulamasının mandibulaya etkilerinin değerlendirildiği prospektif bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya dahil edilen 30 bireyden tedavi başlangıcında sefalometrik, panoramik ve el-bilek radyografları alınmış, bireyler onbeşer kişilik iki gruba ayrılmıştır. Birinci grup SHG+AUA ile, diğer grup sadece servikal headgear (SHG) ile tedavi edilmiştir. Tedavi süreleri SHG+AUA grubunda 1,23 ± 0,42 yıl, SHG grubunda 1,1 7± 0,42 yıldır. Tedavi başlangıcında yaş ortalaması ilk grupta 10,54 ± 1,05 yıl, ikinci grupta 10,52 ± 0,96 yıldır. Tedavi süresince başka aparey uygulanmamıştır. Sınıf I molar ilişkisi elde edilince tedavi sonrası kayıtlar alınmıştır. Grup içi ve gruplar arası maksiller ve mandibular iskeletsel, dental ve büyüme yönündeki değişiklikler eşleştirilmiş Mesti ve bağımsız t-testi ile değerlendirilmiştir. Her iki grupta da anlamlı seviyede molar distalizasyonu, ekstrüzyonu, maksillada retraksiyon ve saat yönüne rotasyon elde edilmiştir. Mandibulada efektif mandibular uzunluktaki artış istatistiksel olarak anlamlıdır. AUA, alt molarda dikleşmeye, alt keserlerde intrüzyona ve linguale harekete neden olmuş, reverse response etkisi yaratmıştır, böylece SHG+AUA grubunda mandibulada posterior rotasyon meydana gelmemiştir. SHG grubunda mandibulada anlamlı seviyede posterior rotasyon görülmüştür. Büyüme yönünü gösteren değerler SHG grubunda artmış, SHG+AUA grubunda yalnız alt anterior yüz yüksekliği, total anterior ve posterior yüz yükseklikleri artış göstermiştir. Araştırma sonuçları, mandibulanın rotasyonel hareketinin AUA'nın reverse response etkisi ile engellendiği, böylece mandibulada oluşacak rotasyon hareketinin kontrolünde etkili bir yöntem olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Pehlivanoglu, M., Effects of cervical headgear and lower utility arch therapy on the mandible in Class II division 1 maxillary protrusion. Hacettepe University Health Sciences Institute, PhD Thesis in Orthodontics, Ankara, 2002. A prospective cephalometric study was performed to evaluate the effects of cervical headgear and lower utility arch (CHG+LUA) in class II division 1 hypodivergent patients. 30 patients having initial cephalometric, panoramic and hand-wrist radiographs were divided in two groups. The first group of 15 patients was treated with CHG+LUA for 1,23 ± 0,42 years, the second group of 15 patients was treated with the cervical headgear (CHG) for 1,17 ± 0,42 years. At the beginning of the treatment, the mean ages of CHG+LUA and CHG groups were 1 0,54 ± 1,05 years and 10,52 ± 0,96 years respectively. No other appliance was used during the treatment. After achieving class I molar relation, the radiographs were taken. The changes of maxillary and mandibular skeletal and dental responses were compared with paired-t test and independent t-test. The results of the study showed that significant molar distalization, extrusion, maxillary clockwise rotation and reduction of maxillary protrusion were obtained in both of the groups. There was difference for the effective mandibular length in two groups. LUA influenced the lower molar uprighting and intrusion significantly. The measurements used for the assessment of rotation of the mandible showed a significant increase in CHG group. The rotation of the mandible remained constant in CHG+LUA group. All the predictors of the facial growth increased in the CHG group, lower anterior facial height and total posterior and anterior facial height increased significantly in CHG+LUA group. These results showed that CHG+LUA prevents the rotation of the mandible by reverse response effect, which may be an effective way of controlling the mandibular rotational response.