1,25-dihidroksikolekalsiferol ve PGE2'nin ortodontik diş hareketi üzerindeki etkilerinin deneysel olarak karşılaştırılması
The comparison of effects of 1,25-dihydroxycholecalciferol and PGE2 on orthodontic tooth movement experimentally
  1. Tez No: 115990
  2. Yazar: SELİN KALE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKEN KOCADERELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş hareketi, 25-Dihidroksikolekalsiferol, Prostaglandin E2 v, tooth movement, 25-Dihydroxycholecalciferol, Prostaglandin E2 VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Kale, S., 1,25-Dihidroksikolekalsiferol ve PGE2' nin ortdodontik diş hareketi üzerindeki etkilerinin deneysel olarak karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ortodonti Programı Doktora Tezi, Ankara, 2002. Çalışmanın amacı, lokal olarak uygulanan 1,25-Dihidroksikolekalsiferol ve prostaglandin E2 (PGE2)'nin ortodontik diş hareketi üzerindeki etkilerini histolojik parametreler kullanarak karşılaştırmaktır. Çalışmada 6 haftalık, 160±10 gr. ağırlığında 37 adet erkek Sprague-Dawley cinsi rat kullanılmıştır. Rafların üst keserlerine açıcı“springler ile distal yönde 20 gr. kuvvet uygulanmıştır. Ratlar, Grup I beş, diğer gruplar sekiz rattan oluşacak şekilde 5 gruba ayrılmıştır. Grup I e ortodontik kuvvet veya herhangi bir farmakolojik ajan uygulanmamış, Grup II ye sadece ortodontik kuvvet, Grup III e ortodontik kuvvete ek olarak 0. (apareylerin takıldığı gün), 3. ve 6. günlerde 20 fil dimetilsülfoksit uygulanmıştır. Grup IV e ortodontik kuvvete ek olarak 0., 3. ve 6. günlerde 20 (il 10”10 mol/l 1,25-Dihidroksikolekalsiferol, Grup V e ise sadece 0. Gün 0.1 jıg/0.1 mi PGE2 uygulanmıştır. Enjeksiyonlar, üst keser dişlerin distallerindeki subperiosteal alana uygulanmıştır. Ortodontik diş hareketi, 9 günlük deney süresi sonunda ağız içinden kompas yardımı ile ölçülmüştür. Histolojik değerlendirmeler için üst keser dişleri ve ilgili periodontal dokuları içeren seri kesitler kullanılmıştır. Bulgulara göre 1,25-Dihidroksikolekalsiferol ve PGE2, ortodontik diş hareketi miktarını etkin bir şekilde artırmaktadır ve bu etkileri aynı düzeydedir. Ancak, PGE2 nin howship lakünlerinin sayısını ve kapiller vaskülarizasyonu artırma etkisinin daha belirgin olduğu, buna karşılık 1,25- Dihidroksikolekalsiferol ün osteoblastların sayısı ve yeni kemik yapımı üzerindeki etkilerinin PGE2ye oranla daha fazla olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kale, S., The Comparison of Effects of 1,25-Dihydroxycholecalciferol and PGE2 on Orthodontic Tooth Movement Experimentally, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Orthodontics, Ankara, 2002. The aim of this study was to compare the effects of local administrations of PGE2 and 1,25-Dihydroxycholecalciferol on orthodontic tooth movement using histological parameters. 6 weeks old 37 male Sprague-Dawley rats weighing 160±10 gr. were used. A uniform, standardised spring applying 20 grams of distally directed force to maxillary incisors was used. Rats were divided into 5 groups. Group I consisted of 5 rats and served as the control group without any orthodontic force or pharmacologic agent administration. Group II consisted of 8 rats and they received only the appliance. 8 rats in Group III received the appliance and 20 \i\ of dimethylsulfoxide (the transport agent of 1,25-Dihydroxycholecalciferol) on days 0 (on the same day the appliance was set), 3 and 6. 8 rats in Group IV received the appliance and 20 jxl of 10"10 mol/l 1,25- Dihydroxycholecalciferol was administered as the same regimen with Group III. Group V consisted of 8 rats receiving the appliance and 0.1 fig/0.1 ml PGE2 injection only on day 0. Experiments lasted 9 days and the injections were administered subperiostal^ to the gingiva distal to the maxillary incisors. Amount of tooth movement was measured intraorals on the 9th day. For histologic evaluation, serial sections of the premaxillary region were examined. Our findings revaled that PGE2 and 1,25-,Dihydroxycholecalciferol both enhanced the amount of tooth movement. Their effects on the amount of tooth movement were nearly the same. On the other hand, the number of Howship's lacunae and the capillaries were higher in PGE2 group while, the number of osteoblasts were higher and new bone formation was more prominent in 1,25-Dihydroxycholecalciferol group.