Ortodontik ankraj elemanı olarak kullanılan SLA yüzeyli implantlara karşı oluşan doku cevabının klinik, radyografik, histomorfometrik ve histolojik olarak incelenmesi
The clinical, radiological, histomorphometric and histologic evaluation of tissue responses against SLA implants used as orthodontic anchors
  1. Tez No: 115992
  2. Yazar: MUSA ALDIKAÇTI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÖKHAN AÇIKGÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Nokturnal bruksizm, lateral pterigoid kas, elektromyografi, splint tedavisi, Nocturnal bruxism, lateral pterygoid muscle, electromyography, splint therapy. VI
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71086
Özet
ÖZET Oral, N., Nokturnal bruksizmin M. Pterigoideus Lateralis ile olan ilişkisinin elektromyografik ve klinik semptomlarının splint kullanımı ile değerlendirilmesi, Ankara, 2002. Bu çalışmada uzun süreli diş gıcırdatma ve sıkma alışkanlığı olan hastalardaki klinik semptomların araştırılması, nokturnal bruksizm ve lateral pterigoid kasın elektromyografik aktivitesi arasındaki ilişki hakkında daha fazla bilgi sağlamak ve splint tedavisinin nokturnal bruksizmin klinik semptom ve bulguları üzerine kısa süreli etkisini gözlemlemek amaçlandı. Bruksizmin klinik semptom ve bulguları, iki sene veya daha fazla süreden bu yana diş gıcırdatma alışkanlığı olan 22 hastada değerlendirildi. Nokturnal bruksizmin çeşitli semptom ve bulguları sorulardan saptandı. Ağrının şiddeti sayısal değerlendirme skalalarından on bir nokta skalası kullanılarak değerlendirildi. Onayı alınan 20 nokturnal bruksizm hastası ile 18 sağlıklı gönüllüden oluşan bireyler elektrofizyolojik çalışmaya dahil edildi. Ekstraoral olarak mandibulanın sigmoid çentiğinden iğne elektrot ile lateral pterygoid kaslara ulaşıldı. 21 hasta, splint tedavisi grubuna dahil edildi. Sıcak ile sertleşen akrilik resinden tam ark maksiller okluzal splint her bir hastaya, uykudan önce takmaları için yapıldı. Anterior rehberlik, apareyde kanin dişi bölgesine oluşturulan akrilik resin rampalar ile sağlandı. Nokturnal bruksizmin semptom ve bulguları, splint tedavisi öncesi ve tedaviden iki ay sonra karşılaştırıldı. Araştırmamızın sonucunda, nokturnal bruksizm, myofasiyal ve diş ağrısı arasında istatistiksel olarak güçlü bir ilişki olduğu bulunmuştur. Elektromyografik çalışma, nokturnal bruksizmin lateral pterigoid kas aktivitesini etkilemediği, kontrol grubu ile karşılaştırılarak gösterilmiş ve tam ark maksiller okluzal splint tedavisinin, hastaların semptom ve bulgularının ortadan kaldırılmasında etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Oral, N., Evaluation of the relationship between nocturnal bruxism and lateral pterygoid muscle activity by using electromyography and evaluation of the effect of splint therapy on clinical symptoms by comparing the symptoms before and after therapy, Ankara, 2002. The purpose of this study is to investigate clinical symptoms in patients with longstanding bruxing and clencing behaviour, to provide more information about the relationship between electromyographic activity in lateral pterygoid muscles and nocturnal bruxism and to observe short term effects of splint therapy on clinical signs and symptoms of nocturnal bruxism. Signs and symptoms of bruxism were reported in 22 patients with bruxing behaviour for 2 years and more. The severity of the pain was determined by using Numerical Rating Scale (11 Point scale). In the electromyographic investigation, approved 20 nocturnal bruxism patients and 18 healty volunteers had included to an electrophysiological research. An extraoral approach through the sigmoid notch of the mandible was used to place fine wire electrodes into the lateral pterygoid muscles. Twenty one patients were included in splint therapy group. A heat-cured acrylic full arch maxillary occusal splint was made for each patient to wear before sleep. Anterior quidence was provided by acrylic resin guide ramps in the canine area of the appliance. Signs and symptoms of nocturnal bruxism before treatment and at two months after splint therapy were also compared. At the and of our research, it was found that there is a statistically significant correlation between nocturnal bruxism and myofacial and teeth pain. Electrophysiological study showed that nocturnal bruxism did not have an effect on lateral pterygoid muscles activity according to the electromyographic conclusions when compared with control group and full arch maxillary occlusal splint therapy was effective in eliminating the signs and semptoms.