Tek taraflı posterior çapraz kapanış vakalarında farklı mini vida destekli hızlı üst çene genişletme aygıtlarının ve cerrahi kesinin maksillofasiyal kompleks üzerindeki etkilerinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Finite element analysis of the effects of different miniscrew–assisted rapid maxillary expansion appliances and surgical corticotomy on the maxillofacial complex in unilateral posterior crossbite cases
- Tez No: 1020807
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHATTİN BOR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Tek Taraflı Posterior Çapraz Kapanış, Sonlu Elemanlar Analizi, MARPE, Asimetrik Maksiller Genişletme, Unilateral Posterior Crossbite, Finite Element Analysis, MARPE, Asymmetric Maxillary Expansion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, erişkin bireylerde tek taraflı posterior çapraz kapanışın tedavisinde kullanılabilecek farklı mini vida destekli hızlı üst çene genişletme apareylerinin etkilerini sonlu elemanlar analizi yöntemiyle değerlendirmektir. Bu doğrultuda, tek taraflı cerrahi kesi uygulamasının yanı sıra kullanılan mini vidaların sayısı, konumu ve yerleştirme açıları arasındaki farklılıkların maksiller genişleme üzerindeki etkileri incelenmiştir. Materyal ve Metot: Kraniyofasiyal ve maksillofasiyal kompleksin üç boyutlu sonlu eleman modeli, açık erişimli anatomik veriler kullanılarak oluşturulmuştur. Çalışma kapsamında, mini vida sayısı ve yerleşimine göre tasarlanan yedi farklı MARPE modeli değerlendirilmiştir. Model I–III'te genişletme gereksinimi olan tarafta tek taraflı median ve lateral osteotomiler uygulanırken, Model IV–VII'de herhangi bir cerrahi kesi yapılmamıştır. Genişletme apareyleri iki, üç veya dört mini vida ile diş destekli olarak modellenmiş; maksiller genişletme sırasında meydana gelen yer değiştirmeler ile Von Mises gerilme dağılımları analiz edilmiştir. Bulgular: Genişletme gereksinimi bulunan tarafta, maksiller anterior bölgede ölçülen transversal yönde yer değiştirmelerin; genişletme gereksinimi olmayan tarafa kıyasla model (Model I, II, III, V ve VII) daha fazla olduğu belirlenmiştir. Mini vida sayısının azaltıldığı modeller (Model V ve VI) dışındaki tüm modellerde, dental yapılarda transversal yönde santral kesici dişlerden posterior dişlere doğru ilerledikçe yer değiştirme miktarlarının azaldığı gözlenmiştir. Tüm modellerde (Model I–VII) lateral yönde rotasyonel ayrılma izlenirken, cerrahi kesi uygulanan tarafta (Model I–III) bu hareketin daha sınırlı olduğu görülmüştür. Von Mises gerilme analizlerinde cerrahi kesi uygulanan modellerde (Model I–III), genişletme gereksinimi olan taraftaki mini vidalar ve ankraj alınan dişler üzerindeki gerilme değerlerinin azaldığı görülmüştür. Sonuç: Tek taraflı maksiller darlık bulunan olgularda, genişletme gereksinimi olan tarafta oluşan yer değiştirme ve gerilme dağılımlarının uygulanan ankraj düzeni ve cerrahi desteğe bağlı olarak değişebileceği görülmüştür. Cerrahi destek ve yeterli iskeletsel ankrajın sağlandığı senaryolarda, hedeflenen tarafta genişlemenin daha çok iskeletsel düzeyde gerçekleşme eğiliminde olduğu; cerrahi kesinin bulunmadığı ve mini vida sayısının azaltıldığı modellerde ise dental yapılarda devrilme ve lokal gerilmelerin artabildiği izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of different miniscrew–assisted rapid maxillary expansion appliances that can be used in the treatment of unilateral posterior crossbite in adult individuals using the finite element analysis (FEA) method. In this context, in addition to the application of a unilateral surgical corticotomy, the effects of differences in the number, position, and insertion angles of the mini-implants used on maxillary expansion were investigated. Material and Methods: A three-dimensional finite element model of the craniofacial and maxillofacial complex was constructed using open-access anatomical data. Within the scope of the study, seven different MARPE models designed according to the number and placement of mini-implants were evaluated. In Models I–III, unilateral median and lateral osteotomies were applied on the side requiring expansion, whereas no surgical incision was performed in Models IV–VII. The expansion appliances were modeled as tooth-borne systems supported by two, three, or four mini-implants, and the displacements occurring during maxillary expansion as well as the Von Mises stress distributions were analyzed. Results: On the side requiring expansion, the transverse displacements measured in the anterior maxillary region were found to be greater in the models (Models I, II, III, V, and VII) compared with the side without expansion requirement. In all models except those in which the number of mini-implants was reduced (Models V and VI), the amount of transverse displacement in the dental structures decreased progressively from the central incisors toward the posterior teeth. A lateral rotational separation pattern was observed in all models (Models I–VII); however, this movement was more limited on the side where the surgical incision was performed (Models I–III). In the Von Mises stress analyses, the models with surgical incisions (Models I–III) demonstrated reduced stress values on the mini-implants and the anchorage teeth on the side requiring expansion. Conclusion: In cases with unilateral maxillary constriction, it was observed that the displacement and stress distributions occurring on the side requiring expansion may vary depending on the applied anchorage configuration and surgical support. In scenarios where surgical assistance and sufficient skeletal anchorage were provided, expansion tended to occur predominantly at the skeletal level on the targeted side. In contrast, in the absence of surgical support and in situations where the number of mini-implants was reduced, increased tipping of the dental structures and higher localized stress concentrations were observed.