Şaraplarda Trans-resveratrolün HPLC yöntemi ile miktar tayini ve sitotoksik etkisinin incelenmesi
Determination of trans-resveratrol in wines by HPLC method and investigation of cytotoxic effects
- Tez No: 116044
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BÜLENT ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kırmızı şarap, 7>ms-Resveratrol, TNF, Antikanser aktivite, HPLC, Red Wine, 7raws-Resveratrol, TNF, Anticancer activity, HPLC u
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ŞARAPLARDA 77fc4iVS-RESVERATROLÜN HPLC YÖNTEMİ İLE MİKTAR TAYİNİ VE SİTOTOKSİK ETKİSİNİN İNCELENMESİ DERYA KOCAMAN Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Bülent ERG UN 2002 Bu tezde kırmızı şaraptaki flavanoid yapıya sahip bir fenolik bileşik olan /raws-resveratrolün HeLa (serviks adenokarsinoma) hücreleri üzerinde nötral kırmızısı boyama tekniği ile TNF testi ve direk sitotoksisite testi uygulanarak sitotoksisitesi incelenmiştir. Direk sitotoksisite ve TNF testi sonuçlan karşılaştırıldığında /rows-resveratrolün TNF salınımını inhibe ettiği ve direk sitotoksisite testinde ise ölüm oranlarının doza bağımlı olmadığı görülmüştür. Çalışmanın ikinci bölümünde Türkiye'de üretilen bazı kırmızı şaraplardaki frans-resveratrol miktar tayinleri floresan dedektör kullanılarak HPLC yöntemiyle araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINATION OF T/14İVS-RESVERATROL IN WINES BY HPLC METHOD AND INVESTIGATION OF CYTOTOXIC EFFECTS DERYA KOCAMAN Anadolu University Graduate School of Health Sciences Department of Pharmaceutical Toxicology Supervisor: Assist.Prof.Bülent ERG Ü N 2002 In this thesis the cytotoxicity of /raws-resveratrol, a phenolic compound in flavonoid structure present in red wine, was investigated on HeLa (cervix adenocarcinoma) cell line using neutral red dying technique with direct cytotoxicity test and TNF test procedure. When the results obtained from direct cytotoxicity test compared with TNF test results it was observed that trans- resveratrol inhibits TNF release and death rate in direct cytotoxicity test is non dose dependent. In the second part of the study /raw-s-resveratrol quantities present in several red wines produced in Turkey was determined by HPLC method using flourescence detector.