Investigation of fractal dimension on atomic force microscopic images
Atomik kuvvet mikroskobu görüntülerinde fraktal boyutun tesbiti
  1. Tez No: 116047
  2. Yazar: ALİ AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: fraktal boyut, Atomik Kuvvet Mikroskobu, yüzey kompleksliği, optik fiber, Polikarbonat, mikroçatlaklar iv, fractal dimension, Atomic Force Microscopy, surface complexity, optical fiber, Polycarbonate, microcracks m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZ ATOMİK KUVVET MİKROSKOBU GÖRÜNTÜLERİNDE FRAKTAL BOYUTUN TESBİTİ Aydın, Ali Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cüneyt Can Aralık 2001, 46 sayfa Bu çalışmanın amacı, atomik kuvvet mikroskobu görüntülerinde yüzey kompleksliğinin fraktal boyut ile tesbitidir. Üç deney hazırlanmıştır. Öncelikle gamma ışımasının fiber-optik kablo üzerindeki morfolojik etkileri incelenmiştir. 60Co y ışınları 4 MRad/saat dozajında kullanılmıştır. 150 x 150 um2 toplam alan TMX2000 Atomik Kuvvet Mikroskobu ile taranmıştır.Yüzey kompleksliği ışıma öncesi ve sonrasında tespit edilmiştir. Fraktal boyut değerine, çevre-alan metodu ile Topometrix Software v3.0X yardımıyla yaklaşılmıştır. Bunun yanında, NaCl kristalleri ile suni transplant maddesi Polikarbonat'ın (PC) etkileşimleri gözlemlenmiş ve aynı analiz tekniğiyle fraktal boyutu hesaplanmıştır. Son olarak, CO, Lazer yardımıyla cam üzerinde oluşturulan mikroçat- lakların fraktal boyutu kütle-çap analizi ile hesaplanmıştır. Burada, web tabanlı Fractop programı kullanılmıştır. Sonuçlar sunulmuş ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF FRACTAL DIMENSION ON ATOMIC FORCE MICROSCOPIC IMAGES Aydın, Ali M.S., Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cüneyt Can December 2001, 46 pages The aim of this thesis is to investigate the surface complexity by means of fractal dimension on atomic force microscopic images. Three experiments were performed. Firstly, the morphological effects of gamma irradiation on the fiber-optic cable was examined. 60 Co y rays were used for irradiation at a dose rate of 4 MRad/h. The region of a total area of 150 x 150 u.m2 has been scanned by TMX2000 Atomic Force Microscope. The surface complexity has been determined before and after irradiation. The fractal dimension was estimated using perimeter-area method by the help of the Topometrix Software v3.0X. Also the interaction of NaCl crystals with artificial trans plant material Polycarbonate (PC) has been defined by the same analysis. At last, the fractal dimension of microcracks on glasss caused by C02 Laser was calculated using mass-radius analysis. Here, web based programme Fractop was used. Results of these experiments were presented and discussed.