Investigation of pyrrole end capped polytetrahydrofuran graft copolymers via mass spectrometry
Pirol uçlu sonlandırılmış politetrahidrofuran aşı kopolimerlerinin kütle spektrometre tekniği ile karakterizasyonu
  1. Tez No: 116053
  2. Yazar: CEREN ÖZDİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAMİL TOPPARE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: polipirol/politetrahidrofuran, piroliz kütle spektrometresi, iletken polimerler, polypyrrole/polytetrahydrofuran, pyrolysis mass spectrometry, conducting polymers. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZPIROL UÇLU SONLANDIRILMIŞ POLİTETRAHİDROFURAN AŞI KOPOLİMERLERİNİN KÜTLE SPEKTROMETRE TEKNİĞİ İLE KARAKTERİZASYONU Özdilek, Ceren Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Toppare Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Jale Hacaloğlu Haziran 2001, 88 sayfa Bu çalışmada, pirol halkası ile sonlandırılmış politetrahidrofuran matriksleri pTHFl ve pTHF2 (pTHFl:tek pirol uçlu, pTHF2: çift pirol uçlu); p- toluensulfonat dopantlı polipirol, PTS-PPy, ve polypirol/politetrahidrofuran aşı kopolimerleri; PTS-PPy/pTHFl ve PTS-PPy/pTHF2 örneklerinin ısıl bozunum mekanizmaları ve ürünleri piroliz kütle spektrometre tekniği kullanılarak incelenmiştir. Verilere göre her iki pTHF de rastlantısal kırılma ve depolimerizasyon mekanizmalarma göre bozunmaktadır. Bozunum ürünleri hidrojen transfer reaksiyonları ile kararlı duruma geçmektedir. Dopantın yüksek sıcaklıklardaki bozunumu, dopant ve polimer arasındaki güçlü bir etkileşim olduğunu göstermektedir.öte yandan pirol halkasındaki kırılma ve yüksek polipirol oligomerlerinin ürünler arasında bulunmayışı polipirolün ağsı yapısını doğrulamaktadır. Buna ek olarak tüm piroliz sıcaklıklarında süregelen H20 ve CO2 oluşumu, pirol yapısının sulu ortamdaki elektroliz sırasında oksidasyona uğradığını göstermektedir. Karakteristik polipirol ve dopant piklerinin ısıl oluşum profilleri incelendiğinde, PTS-PPy/pTHFl ve PTS-PPY arasında büyük benzerlikler gözlenmiştir. Farklı ısıtma hızlarında yapılan deneylerde elde edilen iyon verimi - sıcaklık eğrileri ve ürünlerdeki benzerlik polipirol ve dopantın ısıl bozunumlarının pTHFl'in varlığından etkilenmediğini kanıtlamıştır. PTS-PPy/pTHF2 örneğinde ise; polipirole ve dopanta ait iyon verimi - sıcaklık eğrileri PTS-PPy'dekilerden ciddi anlamda farklıdır ve bu farklılık her İM ısıtma hızındaki deneyler için geçerlidir. Ayrıca, PTS-PPy ve pTHF2 kaynaklı ısıl bozunum ürünlerinin aynı sıcaklık aralığında görülmeleri homojen bir kopolimerin oluştuğuna işarettir. PTS-PPy/pTHFl ve PTS- PPy/pTHF2 örneklerinin her ikisinde de pTHF kaynaklı ürün piklerinde büyük değişiklik olduğu görülmektedir. Düşük piroliz sıcaklıkları ve/veya hızlı ısıtma programında ürün piklerinin erken gözlenişi, çok düşük molekül ağırlıklı polimerlerin varlığına bağlıdır. Bu tür bir davranış, pTHFl ve pTHF2 polimer matrikslerinin pirol elektropolimerizasyonu sırasında parçalanması ile açıklanmaktadır. Sonuç olarak, pTHF zincirlerinin kararlı yapısının elektrokimyasal sentez sırasında tümüyle değiştiği Önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF PYRROLE END CAPPED POLYTETRAHYDROFURAN GRAFT COPOLYMERS VIA MASS SPECTROMETRY özdilek, Ceren M. Sc, Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Levent Toppare Co-Supervisor: Prof. Dr. Jale Hacaloğlu June 2001, 88 pages In this work, pyrrole ended-polytetrahydrofuran matrices, pTHFl and pTHF2 (pTHFl: one-end capped with pyrrole, pTHF2: both ends capped with pyrrole); p-toluene sulfonate doped polypyrrole, PTS-PPy, and polypyrrole/polytetrahydrofuran graft copolymers PTS-PPy/PTHFl and PTS- PPy/pTHF2 have been investigated by direct pyrolysis mass spectrometry, DPMS, in terms of their thermal decomposition pathways and products. The data suggest that both PTHFs degrade via mixed random cleavage and unzipping mechanism followed by hydrogen transfer reactions. Decomposition of dopant in the high temperature range is attributed to the strong interaction between the dopant and the host polymer, whereas, the cleavage of the pyrrole ring and lack of high mass fragments are associated with a network structure. mFurthermore, evolution of H2O and CO2 lying throughout all pyrolysis temperature range, points out the oxidation of the pyrrole units during electrolysis in aqueous media. When the trends in the characteristic polypyrrole and dopant based peaks of PTS-PPy/pTHFl are considered, quite high resemblance to that of pure PTS-PPy is observed. Identical products having identical time-temperature resolved ion current profiles detected at both heating rates suggest that the thermal degradation characteristics of polypyrrole and dopant are not affected by the presence of the pTHFl matrix. However, in the case of PTS-PPy/pTHF2, ion current profiles of polypyrrole and dopant based peaks are completely different than those in PTS-PPy and this observation is valid for the data obtained at both heating rates (10°C/min and 900°C/min). In addition, the appearance of PTS-PPy and pTHF2 related fragments in the same temperature range in ion current curves of PTS- PPy/pTHF2 indicates the formation of a homogeneous copolymer. In both PTS-PPy/pTHFl and PTS-PPy/pTHF2 spectra, significant changes in the matrix-based product peaks are clearly identified. Such low pyrolysis temperatures, or the early appearance of matrix-based product peaks in the case of ballistic heating, can directly be related to very low-molecular weight polymers. The only possible cause for such a trend may be the degradation of both homopolymers pTHFl and pTHF2 during electropolymerization of pyrrole. Thus, it may be proposed that the stability of pTHF chains totally change during the electrochemical syntheses.