Cunducting block copolymers of thiophene capped poly (methyl methacrylate) with pyrrole and their uses in immobilization of enzymes
Tek ucu tiyofen ile sonlandırılmış polimetilmetakrilat ile pirolün iletken kopolimerleri ve enzim tutuklama matrisi olarak kullanımları
  1. Tez No: 119426
  2. Yazar: SELMİYE ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT K. TOPPARE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal polimerleşme, polipirol, invertaz, üreaz, polimetil metakrilat. VI, Electrochemical polymerization, invertase, urease, poly(methyl methacrylate) IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
öz TEK UCU TİYOFEN İLE SONLANDIRILMIŞ POLİMETİL METAKRİLAT İLE PİROLÜN İLETKEN KOPOLİMERLERİ VE ENZİM TUTUKLAMA MATRİSİ OLARAK KULLANIMLARI Alkan, Selmiye Doktora, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent Toppare Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ufuk Bakır Temmuz 2002, 137 sayfa Bir ucu tiyofen ile sonlandırılmış polimetil metakriların iletken kopolimerleri pirol varlığında elektrokimyasal yöntemle sentezlenmiştir. Tiyofen uçlu polimetil metakrilatların sentezi ise Atom Transfer Radikal Polimerizasyon (ATRP) yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiş ve bu polimerler kopolimerlerin sentezi için yalıtkan polimer matrisi olarak kullanılmışlardır. Her iki ucu tiyofen ile sonlandırılmış polisitirenin (TPSt) sentezinde, 4,4'Azobis (4-cyano 3-thiophenemethyl pentanate) (ACTMP) başlatıcı olarak kullanılmıştır. ACTMP ise 4,4'Azobis (4-cyanopentanoyl chloride) ve 3-thiophenemethanol kullanılarak sentezlenmiştir. TPSt ve pirolün, faklı destek elektrolitler varlığında sabit gerilim yöntemiyle elektrolizleri sonucunda, TPSt/PPy iletken kopolimerleri sentezlenmiştir. Her iki yalıtkan polimerin kopolimerleşme tepkimeleri tiyofen varlığında gerçekleştirilememiş bu sebeple kopolimerlerin sentezinde pirol kullanımıştır. Elde edilen kopolimerlerin karakterizasyonları spektroskopik ve termal yöntemlerle gerçekleştirilmiş ve ayrıca yüzey morfolojileri taramalı elektron mikroskobu kullanılarak incelenmiştir. İnvertazın saf polipirol ve iki kopolimer malzeme içinde sodyum dodesil sülfat (SDS) ve p-toluen sulfonik asit varlığında tutuklama çalışmaları başarıyla sonuçlanmıştır. Polipirol matrisi ile kıyaslandığında SDS'in destek elektrolit olarak kullanıldığı kopolimer matrislerinin daha uzun süre aktivitelerini koruyabildikleri gözlemlenmiştir. Ureaz enziminin aynı kopolimer matrislerinde tutuklama işlemleri yapılmış ve alman sonuçlar polipirol matrisi ile kıyaslanmıştır. Kopolimer matrisi içinde tutuklanmış olan ureaz hem kinetik parameter, hem aktivite hem de tekrarlanabilirlik açısından daha iyi özellikler göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONDUCTING BLOCK COPOLYMERS OF THIOPHENE-CAPPED POLY(METHYL METHACRYLATE) WITH PYRROLE AND THEIR USES IN IMMOBILIZATION OF ENZYMES Alkan, Selmiye Ph.D., Department Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Levent Toppare Co-supervisor: Assoc.Prof.Dr. Ufuk Bakır July 2002, 137 pages Conducting block copolymers of thiophene capped poly (methyl methacrylate) with pyrrole were synthesized via electrochemical methods. Two types of poly (methyl methacrylate) having thiophene moiety at one end were previously synthesized by atom transfer radical polymerization (ATRP) and they were utilized as the insulating polymer matrices for the synthesis of copolymers. Thiophene ended 4,4'Azobis (4-cyano 3-thiphenemethyl pentanate) (ACTMP) was synthesized from 3-thiophenemethanol and 4,4Azobis (4-cyanopentanoyl chloride). ACTMP was used in the 111synthesis of polystyrene with thiophene terminal groups (TPSt) at both ends. Conducting block copolymers of TPSt and pyrrole were electrochemically prepared using several supporting electrolytes. Electrochemical polymerization in the presence of pyrrole yielded the desired products, however, with thiophene no product was obtained. The obtained copolymers were characterized by spectroscopic and thermal studies. Scanning electron microscopy was used for investigation of surface morphologies. Immobilization of invertase has been studied in three matrices namely pristine polypyrrole and two copolymer matrices. Enzyme immobilization was performed by using sodium dodecyl sulfate (SDS) and p-toluene sulfonic acid and sodium p-toluene sulfonate. In comparison to immobilization of invertase in pure polypyrrole matrix, copolymer matrices were revealed better operational stability. Immobilization of urease in copolymer matrices were performed. Electrolysis media, electrolysis time, enzyme concentration during electrolysis and activity assay conditions were optimized. Urease entrapped in copolymer matrices showed better responses compared to pristine pyrrole in terms of enzyme activity, kinetic parameters and storage stability.