An Object oriented approach to geographical information system applications for electric distribution systems
Elektrik dağıtım sistemleri için coğrafi bilgi sistemleri uygulamalarına nesneye yönelik bir yaklaşım
  1. Tez No: 116058
  2. Yazar: SAVAŞ YÜREKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİH GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi, Elektrik Dağıtım Sistemi, Otomatik Haritalandırma ve Altyapı Yönetimi, Nesneye Yönelik Coğrafi Bilgi Sistemi. vi, Geographical Information Systems, Electric Distribution Networks, Automated Mapping/Facilities Management, Object-Oriented Geographical Information Systems IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZ ELEKTRİK DAĞITIM SİSTEMLERİ İÇİN COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ UYGULAMALARINA NESNEYE YÖNELİK BİR YAKLAŞIM YÜREKLİ, Savaş Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nezih GÜVEN Eylül 2001, 65 sayfa Coğrafi Bilgi Sistemleri, elektrik enerjisi ile ilgili kurumlara işletme ve planlama konularında yıllardır yardımcı olmaktadır. Bugüne kadar elektrik dağıtım sistemleri için bir çok Coğrafi Bilgi Sistemi tasarlanmış ve uygulanmıştır. Ancak, bu uygulamalardan çok azı günümüzde başarılı bir şekilde faaliyetini devam ettirmektedir. Bu çalışma ile, elektrik dağıtım sistemleri için kullanılan Coğrafi Bilgi Sistemleri uygulamalarına yeni bir bakış getirilmektedir. Geleneksel Coğrafi Bilgi Sistemleri uygulamaları, elektrik dağıtım sistemlerini bir takım nokta, çizgi ve çokgenler ve bunlara bağlı tablosal bilgiler halinde ifade etmekte ve bu yaklaşım Coğrafi Bilgi Sistemleri uygulamalarının elektrik dağıtım sistemleri için yüzde yüz başarılı sonuçlar vermesine engel olmaktadır. Bu çalışma çerçevesinde elektrik dağıtım sistemleri için bir Coğrafi Bilgi Sistemi geliştirebilmesi amacıyla NesneyeYönelik Model geliştirilmiştir. Ayrıca bu model içine elektrik dağıtım sistemi analizleri yapılabilmesi için temel analiz fonksiyonları da eklenerek bir Uygulama Geliştirme Platformu da ortaya çıkarılmıştır. Orta gerilim elektrik dağıtım sistemini oluşturan bütün öğeler ve bunların işlevleri bir nesneye yönelik model içinde toplanmıştır. Gerçek hayattan alınıp Coğrafî Bilgi Sistemleri ortamına taşınan bir şebeke üzerinde bu model uygulanmış ve bir takım temel analizler geliştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda geliştirilen modelin, elektrik dağıtım sistemini olduğu gibi temsil etme konusunda gayet başarılı olduğu ve çeşitli analizlerin geliştirilmesinde kolaylık sağladığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN OBJECT-ORIENTED APPROACH TO GEOGRAPHICAL INFORMATION SYSTEMS APPLICATIONS FOR ELECTRIC DISTRIBUTION SYSTEMS YÜREKLİ, Savaş M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nezih GÜVEN September 2001, 65 pages Geographical Information Systems are helping for years to organizations that are dealing with electric energy to operate and plan the distribution systems. There have been numerous designs and implementations worldwide, however, not all of them succeeded to stay alive. In this study, a new approach to Geographical Information Systems applications for electric distribution systems is introduced. Since the traditional Geographical Information Systems applications are representing the electric distribution system with just some points, lines and polygons, they are not 100% successful for electric analysis. A complete object-oriented model is designed for representing the distribution system in the digital world with actual elements with their actual functions. The object-oriented model brings a standardized modelling tool and a set of basic analysis to analyse the electric distribution network. Therefore, the object model can be considered as an“Application Programming Interface”. iiiThe object-oriented model is implemented to reflect all elements including their functions in a medium voltage distribution system. A sample network from the real life is represented in a Geographical Information Systems environment with this model and some basic Geographical Information Systems analysis tools are developed. The analysis tools that are successfully implemented are Trace Downstream, Trace Upstream and Voltage Drop. The up- and down-stream analysis tools are the basic analyses that enable other tools to be built. The results showed that the object-oriented model is capable of representing the system perfectly with an“as is”basis. The functionality of the object model as an Application Programming Interface also facilitated the development of analysis tools.