Development of a three-dimensional Navier-Stokes solver for laminar and compressible flows by using finite volume method
Sonlu hacim yöntemi ile üç boyutlu katmalı ve sıkışabilir akışlar için Navier-Stokes çözücüsü geliştirilmesi
- Tez No: 116057
- Danışmanlar: PROF. DR. M. HALUK AKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Navier-Stokes Denklemleri, Sonlu Hacim Yöntemi, Sayısal Akışkanlar Dinamiği. IV, Navier-Stokes Equations, Finite Volume Method, Computational Fluid Dynamics
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZ SONLU HACİM YÖNTEMİ İLE ÜÇ BOYUTLU KATMANLI VE SIKIŞABİLİR AKIŞLAR İÇİN NAVİER-STOKES ÇÖZÜCÜSÜ GELİŞTİRİLMESİ UÇAR, Gökhan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Haluk AKSEL Aralık 2001, 83 sayfa Bu tez kapsamında, üç boyutlu sürtünmeli, katmanlı ve sıkışabilir akışlar Navier-Stokes denklemleri kullanılarak incelenmiştir. Çözüm yöntemi ikinci dereceden hassas sonlu hacim metoduna dayandırılmıştır. Zamanda düzensiz Navier-Stokes denklemlerinin çözümü için hücre köşeli sonlu hacim metodu kullanılmıştır. Ana denklemler, koordinat transformasyonu ve çözüm yönteminin geliştirilmesi ayrıntılı olarak gösterilmiştir. Geliştirilen bilgisayar programı kullanılarak çeşitli ses altı ve ses üstü akışlar sayısal olarak çözülmüştür. Çözümlerin stabilitesinin sağlanabilmesi için sayısal olarak yapay sürtünme kullanılmıştır. Geliştirilen bilgisayar programı ile düz levha ve yay etrafındaki çeşitli akışların çözümü yapılmıştır. Çözümler, kaynaklardan bulunan sonuçlarla karşılaştırılmışlardır. Sonuçlar, geliştirilen programın sürtünmeli, sıkışabilir akışların çözümünde yeterli hassasiyette sonuçlar verdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A THREE-DIMENSIONAL NAVIER-STOKES SOLVER FOR LAMINAR AND COMPRESSIBLE FLOWS BY USING FINITE VOLUME METHOD UÇAR, Gökhan M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Haluk AKSEL December 2001, 83 pages In scope of this thesis, three-dimensional, viscous, laminar and compressible flows are studied by using Navier-Stokes equations. The solution method is based on the second order accurate finite volume method. In order to solve the unsteady Navier-Stokes equations, cell-vertex finite volume method is utilized. Governing equations, coordinate transformation, and development of the solution technique are presented in detail. Artificial viscosity in the form of numerical smoothing of primary variables is required in order to maintain stability. By using the developed computer program, several flow cases over flat plate and arc are solved numerically. The solutions are compared with the ones found from several sources. The results show that the computer program gives sufficiently accurate results in solving viscous compressible flows.