A Monte-Carlo simulation for land combat
Kara muharebeleri için bir Monte-Carlo simülasyon modeli
  1. Tez No: 116059
  2. Yazar: ONUR ŞEREF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT KANDİLLER, DOÇ. DR. NUR EVİN ÖZDEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Simülasyon, Askeri Uygulamalar. vi, Simulation, Military Applications. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZ KARA MUHAREBELERİ İÇİN BİR MONTE-CARLO SİMÜLASYON MODELİ Şeref, Onur M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levent Kandiller Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nur Evin Özdemirel Temmuz 2001, 92 sayfa Bu çalışmada taktik seviyedeki kara kuvvetleri muharebeleri için geliştirilen bir simülasyon modeli tanıtılacaktır. Önerilen simülasyon modelinde mavi (dost) ve kırmızı (düşman) piyade, zırhlı birlikler ve topçu kuvvetleri arasındaki muharebe, dikdörtgen bir savaş alanında, ardışık salvolar boyunca modellenmiştir. Her kuvvet birimi (bölük, batarya, takım, manga, v.s.) birbiriyle aynı olan En Küçük Askeri Varlık (EKAV)' lardan oluşur. Her birimdeki EKAV'lar, o birimin yer aldığı dikdörtgen alan içine homojen olarak rassal dağıtılır. Her salvoda askeri birimler birbirlerine atanır, dolayısıyla her EKAV atış türüne göre (nokta atışı, alan atışı) rakip EKAV'lara angaje olur. Ardından, her angajman için uzaklık ve atış türünün etkilediği bir öldürme olasılığı değerine göre Monte Carlo lotaryaları oynatılarak muharebe dışı kalan EKAV'lar belirlenir. Her birimin bir sonraki salvodaki yeni yerleri düşman birimlerinin konumuna ve geriye kalan EKAV sayısına bağlı olarak belirlenir. Simülasyon, yokedilmemiş her birimin angaje olduğu birimler yokedildiğinde veya izin verilen maksimum salvo sayısına ulaşıldığında sona erer.Önerilen modelde iki farklı kuvvet bölme (zaman, ateş gücü) ve kuvvet birleştirme durumları için sinerjik etikler yer almaktadır. Bağımsız replikasyonlarla yapılan salvo bazlı simülasyon deney sonuçları üzerine istatistiksel analizler yapılmış ve analiz sonuçlarıyla zaiyat miktarında etkili olan parametreler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MONTE-CARLO SIMULATION MODEL FOR LAND COMBAT Şeref, Onur M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levent Kandiller Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nur Evin Özdemirel July 2001, 92 pages In this study, A Monte-Carlo simulation model is developed for the tactical level land combat. In the proposed model, a battle between the infantry, artillery and tank units of ally and enemy forces is modeled through consecutive salvos. The battle is assumed to take place on a rectangular battlefield. Each unit (battalion, company, platoon or squad) consists of Smallest Military Entities (SME). SMEs are distributed uniformly within the rectangular area of their unit. In each salvo, the military units are engaged with each other, consequently each SME engages opponent SMEs according to their fire type (directed fire, area fire). Monte-Carlo lotteries for each engagement are played according to the killing probabilities that change with fire type and distance, and destroyed SMEs are determined. For each unit, a new location which depends on the location of the enemy units and the number of its remaining SMEs is determined for the next salvo. The simulation terminates either when all of the enemy units that each non-destroyed unit engages are destroyed or when the allowable number of salvos is reached. In the proposed model, synergic effects are introduced for two different cases of force division (time and firepower) and combination. Statistical analysis is carried on the results of salvo iiibased simulation experiments for various scenarios through independent replications, and the results of the analysis are used for determining the parameters that have significant influence on the attrition values.