Triphone based Turkish word spotting system
Üç-ses modelli Türkçe kelime yakalama sistemi
- Tez No: 116079
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜBECCEL DEMİREKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Word spotting, speech recognition iii
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz... UÇ-SES MODELLI TÜRKÇE KELİME YAKALAMA SİSTEMİ Acar, Dinç Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mübeccel Demirekler Eylül 2001, 65 sayfa Bu çalışmada bir Türkçe kelime yakalama sistemi geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu sistem yakalanacak kelimeleri modellemek için üç ses modelleri, geri kalan ke lime ve sesleri modellemek içinse geri kalanlar kullanılarak eğitilmiş atık model leri kullanmaktadır. Kelime yakalamada iki aşamalı bir yaklaşım uygulanmıştır. Çeşitli atık modelleri, ve yeniden değerlendirme algoritmaları, TURTEL verita- banı üzerinde test edilmiştir. Deneylerde elde edilen en iyi sistem, bir otobüs bileti rezervasyonu sistemi görevinde de denenmiştir. Bu deneyde modelleri eğitmek için bu otobüs bileti rezervasyonu sistemi için tasarlanmış bir veritabanı iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TRIPHONE BASED TURKISH WORD SPOTTING SYSTEM Acar, Dinç M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mübeccel Demirekler September 2001, 65 pages The aim of this work is to develop a Turkish word spotting system. This system uses triphone based keyword models, and garbage models trained on non-keyword speech. The word spotter uses a two-pass approach. Various garbage models and rescoring algorithms are tested on a Turkish speech database (TURTEL). Best system obtained on TURTEL is also tested on a bus ticket reservation task using a task specific training database. The results obtained on both databases are compared, and effect of training database, garbage modeling and rescoring methods are discussed.