Conflict resolution in air traffic management
Hava trafik kontrolünde çelişki çözme
- Tez No: 116103
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KEMAL LEBLEBİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hava trafik kontrolü, çelişki çözme, potansiyel alan, pazarlık, uçak dinamiği, otomatik pilot, doğrusallaştırma, eksen takımları arası dönüşüm, bulanık mantık. vı, Air traffic management, conflict resolution, potential fields, negotiation, aircraft dynamics, aircraft autopilot, linearization, transformation between frames, fuzzy reasoning. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZ HAVA TRAFİK KONTROLÜNDE ÇELİŞKİ ÇÖZME Erden, Mustafa Suphi Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Kemal Leblebicioğlu September 2001, 100 pages Hava trafiğinde görülen son yıllardaki artış günümüz hava trafik kontrol sistemlerini daha dağıtık bir kontrol sistemine doğru değişmeye zorlamaktadır. Uçakların daha otonom olduğu ve rotalarını kendilerinin planladığı uçuş anlayışına serbest uçuş denmektedir. Serbest uçuşa dayalı hava trafik kontrolünün önemli problemlerinden biri çelişki çözme, yani uçakların çarpışmasını önlemedir. Bu çalışmada üç çelişki çözme yöntemi geliştirilmiş ve benzetim uygulamaları yapılmıştır. Doğrusal olmayan uçak dinamiği denklemlerinin doğrusallaştırılması, basitleştirilmesi ve yanal hareket denklemlerinin boyuna hareket denklemlerinden ayrıştırılması gösterilmiştir. Yanal hareket için bir otomatik pilot tasarlanmıştır. Uçak dimaği, bu otomatik pilot ve bazı arayüz blokları kullanılarak çelişki çözme yöntemleriyle birleştirilmiştir. Uçak dinamiğiyle birleştirilmiş çelişki çözme yöntemlerinin benzetim sonuçları değerlendirilmiş, birbiriyle karşılaştırılmış, her birinin avantajları ve dezavantajları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONFLICT RESOLUTION IN AIR TRAFFIC MANAGEMENT Erden, Mustafa Suphi MS, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Kemal Leblebicioğlu September 2001, 100 pages The air traffic management systems are forced to be replaced with more decentralized schemes by the increase in air traffic in recent years. Free flight is the name given to the structure in which aircrafts are autonomous and plan their routes themselves. Conflict resolution, namely avoidance of aircraft crushes, is one of the main problems to be solved in a free flight based air traffic system. In this research three conflict resolution techniques are developed and simulations are performed with these. The simplification and linearization of non-linear aircraft dynamics equations, and decoupling of lateral and longitudinal motion equations are presented. A lateral director autopilot is designed. The dynamics of the aircraft is incorporated with the conflict resolution techniques using some interface blocks between the conflict solver and autopilot-aircraft system. The simulation results of inthe conflict resolution techniques with the dynamics incorporated are compared; their advantages and disadvantages are outlined.