Earthquake resistance of reinforced concrete structures
Betonarme yapıların depreme karşı dayanımı
  1. Tez No: 116102
  2. Yazar: EMRE İYİDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Duvar endeksi, kolon endeksi, göreli kat ötelenmesi, deprem hesabı iv, Wall Index, Column Index, Drift Ratio, Seismic Design m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
ÖZ BETONARME YAPILARIN DEPREME KARŞI DAYANIMI İYİDAL, Emre Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uğur Ersoy Nisan 2001, 246 Sayfa Bu çalışmada, yeterli deprem dayanımı için kat alanına göre gerekli düşey elemanların (kolonlar, yapısal ve yapısal olmayan duvarlar) oranı ile ilgili yapılan çalışmalar tanıtılmış ve bazı öneriler yapılmıştır. Düşey elemanların alanı ve kat alanı arasındaki ilişki teorik olarak gösterilmiştir. Bu ilişki, Ceyhan ve Erzincan Depremlerinin kayıtlan kullanılarak örnek bir model yapı üzerinde gösterilmiştir. Ersoy ve Tankut ve Hassan ve Sözen'in önerdikleri metotlar kullanılarak bu ilişki incelenmiş ve metotlar Ceyhan kayıtları kullanılarak kalibre edilmiştir. Göreli kat ötelenmesine dayalı hesap yönteminin çok uygun bir araç olduğu görülmüştür. Ayrıca Önerilen metotların etkili, kolay uygulanabilir ve sismik zarar görme değerlendirmelerinde kullanılabilir olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EARTHQUAKE RESISTANCE OF REINFORCED CONCRETE STRUCTURES İYİDAL, Emre M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Uğur Ersoy April 2001, 246 Pages In this thesis, studies were made to investigate the necessary ratio of the vertical structural elements (columns, structural and nonstructural walls) area to the floor area. The relation between the area of vertical structural elements and the floor area was first studied in a theoretical environment. This relation was also demonstrated by using a sample structure and the earthquake data records of Ceyhan and Erzincan earthquakes. The methods proposed by Ersoy et al. and Sözen et al., which give the relations between the area of vertical elements and floor area, were calibrated by using the data of Ceyhan Inventory. It was observed that using drift ratio with respect to story height as a design criteria was a very convenient vehicle and the proposed methods were effective and easy to apply in the design and in the assessment of the seismic vulnerability of the structures.