Direction finding with a uniform circular array placed on a moving platform
Hareketli bir platforma yerleştirilmiş düzgün dairesel anten dizisi ile yön bulunması
- Tez No: 116104
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU TUNCAY KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: yön bulma, düzgün dairesel anten dizisi, hareketli platform, sentetik aralık. vi
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZ HAREKETLİ PLATFORMA YERLEŞTİRİLEN DÜZGÜN DAİRESEL ANTEN DİZİSİ İLE YÖN BULUNMASI EVİRGEN, Evrim Anıl Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr.Arzu Tuncay Koç Eylül 2001, 99 sayfa Bu araştırmada, hareketli bir platform üzerine yerleştirilmiş düzgün dairesel bir anten dizisi ile yön bulunması konusu üzerinde çalışılmıştır. Öncelikle problem anten dizisi ve kaynak hareketlerini, Doppler faz kaymaları olarak içerecek şekilde formüle edilmiştir. Daha sonra, anten dizisinin sadece bir yönde ve sabit hızla hareket ettiği varsayılarak yeni bir yön bulma algoritması önerilmiştir. Önerilen algoritma düzgün dairesel anten dizisinin değişik zaman ve yerlerdeki örneklerini iki sanal altdizi oluşturmakta kullanır, bu nedenle iki altdizi arasında doğal olarak uzaysal farklılık oluşacaktır. Önerilen algoritmada edinilen sinyallerin geliş açıları sanal altdizilerin örnek korelasyon matrisleri kullanılarak kestirilir. Dolayısıyla, önerilen algoritma ESPRIT algoritmasına dayanır ve SAPESA olarak adlandırılır. Geliş açılarının yanca açısı ve yükseliş açısı kısımlarının kestirimi için tekrarlı birmetod önerilmiştir. Önerilen yön bulma algoritmasının performansı bilgisayar simülasyonları ile araştırılmıştır. Bu algoritmanın performansı MUSIC algoritmasının performansı ile karşılaştırılmıştır. Herbir algoritmanın diğerine değişik durumlarda üstünlük sağladığı simülasyonlarda gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIRECTION FINDING WITH A UNIFORM CIRCULAR ARRAY PLACED ON A MOVING PLATFORM EVİRGEN, Evrim Anil MSc., Department of Electrical and Electronic Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Arzu Tuncay Koç September 2001, 99 pages In this study direction finding (DF) with a uniform circular array (UCA), which is placed on a moving platform, is studied. First, the problem is formulated in which the effects of both antenna array and source movements are included as Doppler phase shifts. Then, assuming that the array moves in one direction with a constant speed, a new DF algorithm is proposed. The proposed algorithm uses different time samples of the UCA' s spatial samples to construct two virtual subarrays, and therefore there is an inherent displacement between subarrays. In the proposed algorithm, the direction of arrivals (DO As) of the incoming signals are estimated by using the sample correlation matrices of the two virtual subarrays. Thus proposed algorithm is based on the ESPRIT algorithm, and it is named as SAPES A (synthetic aperture ESPRIT algorithm). An iterative procedure is proposed for the estimation iiiof the DOAs in both azimuth and elevation. The performance of the proposed DF algorithm is investigated through computer simulations. Its performance is compared to that of the MUSIC algorithm. It is observed that each algorithm is superior to the other in different occasions. Keywords : direction finding, uniform circular array, moving platform, synthetic aperture. IV