A Graphical editor for component oriented modeling
Bileşen yönelimli modelleme için grafiksel editör
  1. Tez No: 116107
  2. Yazar: AYDIN KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HİKMET DOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bileşen Yönelimli Yazılım Mühendisliği, Bileşen Yönelimli Yazılım Modelleme Dili, Bileşen Tabanlı Uygulama Geliştirme iv, Component Oriented Software Engineering, Component Oriented Software Modeling Language, Component Based Development in
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZ BİLEŞEN YÖNELİMLİ MODELLEME İÇİN GRAFİKSEL EDİTÖR Kara, Aydın Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Danışman: Dr. Ali Hikmet Doğru Nisan 2001, 53 sayfa Bileşen Yönelimli yazılımların geliştirilmesi için grafiksel bir editör geliştirildi. Özellikle, Bileşen Yönelimli Yazılım Mühendisliği (BYYM) yaklaşımı desteklendi. Editör, grafiksel modelleme dili BYYMMD'nin uygulanması sayesinde modelleme çalışmalarını kolaylaştırmaktadır. Bileşen kullanarak yazılım geliştirme, yazılım mühendisliğinde anahtar alan konumuna gelmektedir, ve yazılım geliştirme, kod yazımından, önceden geliştirilmiş yazılım bileşenlerinin birleştirilmesine doğru yönelmektedir. Yazılımı yeniden kullanma, yazılım bileşenleri, bileşen tabanlı geliştirme, ve bileşen altyapıları, bahsedilen yaklaşımın gerekliliğini belirtmek için detaylı olarak incelenmiştir. Şu andaki bileşen teknolojisi, var olan yazılım mühendisliği yaklaşımları tarafından yeterince kullanılamamaktadır. Bileşen tabanlı taslakdaki zorluk, yukarıdan-aşağıya ve aşağıdan-yukarıya yaklaşımlarının uzlaştırılmasındadır. BYYM modelleme aktivitesi, hedef sistemin yukarıdan-aşağıya yaklaşımına göre alt parçalarına bölünmesi ile başlar. Daha sonra, parçalar arasındaki arabirimleri tanımlar. Eğer parçalar bileşen seviyesinde ise, bileşenler aşağıdan- yukarıya yaklaşımı ile birleştirilir. Gerektiğinde, uygun tasarım yapışma ulaşmak için, yukarıdan-aşağıya ve aşağıdan-yukarıya yaklaşımları beraberce kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A GRAPHICAL EDITOR FOR COMPONENT ORIENTED MODELING Kara, Aydın M. S., Department of Computer Engineering Supervisor: Dr. Ali Hikmet Doğru April 2001, 53 pages A graphical editor is implemented for the development of Component Oriented software. Specifically Component Oriented Software Engineering (COSE) approach is supported. The editor facilitates modeling efforts through application of the graphical modeling language COSEML. Software development with components is becoming the key area in software engineering, and software development transforms from code writing to the integration of previously developed software components. Software reuse, software components, component-based development, and component architectures are studied in details to address the need for the approach. Current component technology is not fully exploited by existing software engineering approaches. The difficulty in component-based design is the reconciliation of top- down and bottom-up approaches. COSE modeling activity starts with the decomposition of the target system into building blocks in a top-down order. Next, interfaces between these blocks are defined. If the blocks are in component level, their integration follows with a bottom-up approach. If required, top-down and bottom-up approaches can be utilized in iterative cycles to yield an optimal design structure.