Foreign language vocabulary acquisition through on online tool
Çevrimiçi bir araçta yabancı dilde kelime öğrenme
- Tez No: 116106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. YAŞAR ÖZDEN, PROF. DR. DENİZ ZEYREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli dil öğrenimi, Çok anlamlılık, Aktif kelime bilgisi. VI, Computer-assisted language learning, Polysemy, Productive Vocabulary Knowledge. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZÇEVRIMIÇI BİR ARAÇTA YABANCI DİLDE KELİME ÖĞRENME Bu çalışmada bazı İngilizce kelimelerin çeşitli özelliklerinin bir çevrimiçi çokluortam araçta sunulmasının genç öğrencilerin bu kelimeleri, geleneksel sınıf ortamında öğrenilenlerle karşılaştırıldığında, daha aktif olarak kullanıp kullanmadıkları incelenmektedir. Çevrimiçi çokluortam araç, çeşitli Internet ve veritabanı teknolojileri kullanılarak araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Veriler beş öğrenci ile yapılan birebir görüşmeler, bir öntest ve sontest ile toplanmıştır. Çalışmaya katılan 48 örnek Gazi Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencileridir. Biri deney ve diğeri kontrol olmak üzere“Öntest- Sontest Eşit Olmayan Gruplar”tasarımı kullanılmıştır. Herbir grup 24 öğrenciden oluşmuştur. Bütün sayısal analizler SPSS 8.0 kullanılarak yapılmıştır.Sonuçlar göstermiştir ki çevrimiçi çokluortam öğrenme aracı, geleneksel öğrenme ortamları ile karşılaştırıldığında, öğrencilerin seçili kelimeleri aktif olarak kullanmalarında daha etkin olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FOREIGN LANGUAGE VOCABULARY ACQUISITION THROUGH AN ONLINE TOOL Özdemir, Selçuk M.S. Department of Computer Education and Intsructional Technologies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Yaşar ÖZDEN Co-supervisor: Prof.Dr. Deniz ZEYREK May 2001, 71 pages This study examines whether the presentation of the collocational, polysemical, and formal properties of some English words in an on-line multimedia tool help young students on their English vocabulary acquisition processes so that vocabulary items learnt through such a tool will be used more productively than the items learnt in a traditional classroom environment. The online 111multimedia tool was developed specifically for this study by the researcher using various Internet and database technologies. The data were collected through a pretest, a posttest, and interviews with five students. The samples were 48 6th grade students from Gazi University Private School. A Pretest-Posttest Nonequivalent-Groups Design (an experimental and a control group) was used. Each group included 24 students. All quantitative analysis were done using SPSS 8.0. The results showed that online multimedia tool was more effective than the traditional teaching environment on students' productive use of the selected words.