A Study on response of Güldürcek dam during 6 June, 2000 Çankırı earthquake
Güldürcek barajının 6 Haziran, 2000 Çankırı depremi esnasında davranışı üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 116126
  2. Yazar: ÜLKEM DEVRİM AKSAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YENER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak Dolgu Barajlar, Dolgu Barajlar, Sonlu Elemanlar Metodu, Dinamik Analiz, Kalıcı Deplasmanlar Metodu, Depremler, Zemin Dinamiği vı, Earthfill Dams, Embankment Dams, Finite Element Method, Dynamic Analysis, Permanent Displacement Method, Earthquakes, Soil Dynamics. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz GÜLDÜRCEK BARAJININ 6,HAZÎRAN,2000 ÇANKIRI DEPREMİ ESNASINDA DAVRANIŞI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Aksar, Ülkem Devrim Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Yener Özkan Temmuz 2001, 106 sayfa Bu çalışmada, Güldürcek Barajında, 6 Haziran 2000 depreminde meydana gelen hasar incelenmektedir. Barajın analizi için sonlu elemanlar metodu kullanılmıştır. İlk olarak, Devlet Su İşlerinden baraj malzemesinin mühendislik özellikleri edinilmiştir. Bunun ardından, barajın tepesinden geçen kritik dairesel kayma yüzeyi ve buna karşılık gelen kritik ivme, bilgisayar programı SLOPE kullanılarak bulunmuştur. Baraj dolgusu içindeki deprem öncesi basınç durumunu belirleyebilmek için statik analiz yapılmıştır. Bu geostatik basınçlar barajın dinamik malzeme özellilerinin belirlenmesinde kullanılmıştır. Dinamik analizler esnasında altı farklı deprem hareketi kullanılmıştır; bunlardan üçü“Avrupa Kuvvetli Yerhareketleri Veritabanı”ndan alınmıştır, diğerleri ise yapay deprem hareketi üreten XS programı ile oluşturulmuştur. Barajın dinamik analizleri iki farklı sonlu elemanlar programı, QUAD4M ve TELDYN ile yapılmıştır.Bu programlardan TELDYN programı, deprem hareketi sırasında oluşan aşırı boşluk suyu basıncının etkisini de hesaba katmaktadır. Barajın davranışı ve kritik kayma yüzeyi seviyesindeki ivmelerin zamana bağlı değişimi hesaplanmıştır. Bu ivmelerin ortalaması alınarak kritik kayma yüzeyindeki ivmelerin ortalama zamana bağlı değişimi elde edilmiştir. Newmark metodu kullanılarak, bu ivmelerin ortalama zamana bağlı değişimlerinin kritik ivmeyi aştığı anlarda iki kere integrali alınmış ve kalıcı deplasmanlar hesaplanmıştır. Gerek QUAD4M gerekse TELDYN ile hesaplanan kalıcı deplasmanların seviyesi 1.5-2.0 cm. civarında olup, 6 Haziran 2000 depreminden hemen sonra gözlenenen deformasyonların mertebesinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON RESPONSE OF GÜLDÜRCEK DAM DURING 6, JUNE, 2000 ÇANKIRI EARTHQUAKE Aksar, Ülkem Devrim M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Yener Özkan July 2001, 106 pages In this study, an evaluation of damage that occurred at Güldürcek Dam during June 6, 2000 earthquake is made. The finite element method is used for the analysis of the dam. First, the engineering properties of dam materials are obtained from State of Hydraulic Works. Then, the critical circular slip surface passing through the crest of the dam and corresponding yield acceleration are determined by using the computer program SLOPE. Static analysis of the dam body is performed in order to determine the stress conditions within the dam embankment prior to the earthquake. These geostatic stresses are used in determination of the dynamic material properties of the dam. Six different input ground motions are used during the dynamic analyses; three of which are taken from“European Strong Motion Database”and the others are created by the artificial earthquake motion generation program, XS. The dynamic analyses of the dam are performed by two different finite element programs, QUAD4M and mTELDYN. Among these programs, TELDYN incorporates the effect of excess pore pressures generated during the seismic shaking. The response of the dam and acceleration time histories at the level of critical slip surface are calculated. These accelerations are averaged in order to obtain the average time history of accelerations in the critical slip surface. By using Newmark procedure, these average acceleration time histories are integrated twice at moments where the acceleration exceeds the yield acceleration and the permanent displacements are calculated. The level of permanent displacements, calculated both by TELDYN and QUAD4M, are found to be in the range of 1.5 to 2 cm, which are on the order of observed deformations just after the earthquake on June 6, 2000.