Causes and remedies of transverse corner cracks on billets of ENS355J2G3S low alloy steel grade (aluminum killed C-Mn steel with V addition) produced in Çemtaş Steel Plant
Çemtaş Çelik Fabrikasında üretilen düşük alaşımlı ENS355J2G3S kalite çeliklerin (V ilaveli alüminyum ile öldürülmüş C-Mn çeliği) kütük köşelerindeki enine çatlakların nedenleri ve çözümleri
  1. Tez No: 116128
  2. Yazar: ZAFER KUNT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİ SEVİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzey hataları, enine köşe çatlakları, alüminyum nitrür. IV, Surface defects, transverse corner cracks, aluminum nitride. m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
oz ÇEMTAŞ ÇELİK FABRİKASINDA ÜRETİLEN DÜŞÜK ALAŞIMLI EN S355J2G3S KALİTE ÇELİKLERİN ( V İLAVELİ ALÜMİNYUM İLE ÖLDÜRÜLMÜŞ C-MN ÇELİĞİ ) KÜTÜK KÖŞELERİNDEKİ ENİNE ÇATLAKLARIN NEDENLERİ VE ÇÖZÜMLERİ Kunt, Zafer M.S., Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Danışman : Prof. Dr. Naci Sevinç Haziran 2001, 65 sayfa. Bu çalışma Çemtaş'ta üretilen düşük alaşımlı EN S355J2G3S kalite ( V ve Al ilaveli C-Mn çeliği ) çeliklerin sürekli döküm yöntemi ile üretilen kütüklerinde var olan enine köşe çatlaklarının nedenlerini araştırmak ve bu hataların miktarlarım azaltmak amacıyla yapılmıştır. Kütüklerde bulunan enine köşe çatlakları son mamul olarak üretilen sıcak haddelenmiş yuvarlak kesitli çubuk yüzeylerinde çok ciddi yüzey hatalarına neden olmaktadır. Kütüklerin üretim aşamalarında hata oluşumunu etkileyen parametrelerin irdelenmesi ile hatalı kütük ve çubuklardan alman numuneler üzerinde gerçekleştirilen makro ve mikro incelemelerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Değerlendirmeler sonucu hatayı önlemeye yönelik tedbirler alınmıştır. Bu önlemler çok etkili olmuş ve yüzey hatalarında %7 mertebelerinden %0.8 mertebelerine düşüşler görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CAUSES AND REMEDIES OF TRANSVERSE CORNER CRACKS ON BILLETS OF EN S355J2G3S LOW ALLOY STEEL GRADE (ALUMINUM KILLED C-MN STEEL WITH V ADDITION ) PRODUCED IN ÇEMTAŞ STEEL PLANT Kunt, Zafer M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor : Prof. Dr. Naci Sevinç June 2001, 65 pages. This study was undertaken with the objective of investigating the causes of and decreasing the quantity of transverse corner cracks that exist on the billets of EN S355J2G3S steel grade ( Aluminum killed C-Mn steel modified with vanadium addition) produced in Çemtaş. Billets which have different levels of transverse corner cracks causes severe surface defects on the hot rolled bars as last product Taking into account the results of macroscopic and microscopic studies conducted on specimens taken from defect containing bars, certain measures and defect characterization were performed. These measures were found to be very effective and billet transverse corner crack related surface defect on the bars were decreased sharply from 7% to 0.8%.