Characterization of modelling of Kızıldere geothermal field
Kızıldere jeotermal sahasının karakterizasyonu ve modellenmesi
  1. Tez No: 116140
  2. Yazar: KADRİ YELTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT PARLAKTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kızıldere jeotermal sahası, Jeotermal rezervuar, Modelleme, Eğri çakıştırma vı, Kialdere Geothermal Field, Geothermal reservoir, Simulation, History matching IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
öz KIZILDE RE JEOTERMAL SAHASININ KARAKTERIZASYONÜ VE MODELLENMESİ Yeltekin, Kadri Yüksek Lisans, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölüm ü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mahmut Parlaktuna Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Serhat Akın Aralık 2001, 90 sayfa Kızıldere jeotermal sahası, Türkiyenin jeotermal akışkanla elektrik üreten ilk ve tek sahasıdır. 1984 yılından beri enerji üretilmesine rağmen bu sahada atık suyun atılması ve rezervuar basıncında düşme olması gibi problemler vardır. Bu problemlerin en uygun çözümü üretilen suyun geri basımı olarak görünmektedir. Sahanın değişik üretim ve geri basım senaryolarına tepkisini incelemek amacıyla bir sayısal modelleme çalışması yapılmıştır. Modelin oluşturulması aşamasında basınç düşüm testlerinden hesaplanan geçirgenlik değerleri ve loğlardan hesaplanan gözeneklilik değerleri kullanıldı. Sahanın bilinen 17 yıllık geçmiş üretim tarihçesi ile eğri çakıştırılması sonrasında, sahanın değişik senaryolarla performans tahmini için geliştirilen model uygulandı. Basınç düşüm testlerinin yorumlanması ile Kızıldere Jeotermal sahasının çifte- gözeneklilik davranışa sahip olduğu tespit edildi. Eğri çakıştırma çalışmaları sırasında, sahanın basınç desteği gereksinimi nedeniyle 200 m lik alt akiferin gerekliliği saptandı.Dokuz farklı senaryo kullanılarak rezervuarın farklı üretim/enjeksiyon uygulamalarına tepkisi performans tahmini çalışmalarıyla gözlendi. Performans tahmin denmeleri 1 Ocak 2001- 31 Aralık 2012 dönemini kapsayan zaman diliminde gerçekleştirildi. Halihazırdaki üretim kuyuları kullanılarak ve geri basım yapılmaksızın çalışılan performans tahmini sahada ortalama 530 kPa basınç düşümü olacağım gösterdi. Denenen birkaç geri basım senaryosu içinde, sahanın merkezinden yapılan geri basım uygulamasının sahadaki en yüksek basınç desteğini vereceği gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION AND MODELLING OF KIZDLDERE GEOTHERMAL FIELD Yeltekin, Kadri M.Sc, Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mahmut Parlaktuna Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Serhat Akın December 2001, 90 pages Kizaldere field is the first and only geothermal field of Turkey producing electricity from geothermal steam. Although it produces energy since 1984, it has some operational problems such as fluid disposal and decline in reservoir pressure. The best solution for these two operational problems seems to be the re-injection of produced fluid. A numerical modeling study was carried out to investigate the response of the field to different production/injection scenarios. While developing the model, permeability values from build-up tests and log-derived porosities were utilized. After getting a good match for the available 17 years production history, the model was applied to predict the response of the reservoir with several scenarios. Build-up tests data interpretation indicated a double porosity behavior for Kızıldere Geothermal field. History match runs resulted with a requirement of a 200 m thick bottom aquifer for pressure support. mNine different scenarios were applied to observe the response of the field for different production/injection schemes. The performance prediction runs covered time period between January 1, 2001 and December 31, 2102. Performance prediction trial with existing wells without any re-injection resulted with a decline of 530 kPa in reservoir pressure in average. Among several re-injection trials, re-injection of fluid from the center of field resulted with the highest-pressure support.