Decision directed adaptive filtering for interference suppression
Girişim bastırma amaçlı kararla yönlendirilen uyarlanır filtreleme
  1. Tez No: 116150
  2. Yazar: ÜLKÜ ÇİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uyarlanır Filtreleme, Girişim Bastırma, Karara Bağlı Öğrenme Metodu, Hata Kontrolü Kodlaması, Adaptive Filtering, Interference Suppression, Decision Directed Learning Method, Error Control Coding IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
oz GİRİŞİM BASTIRMA AMAÇLI KARARLA YÖNLENDİRİLEN UYARLANIR FİLTRELEME Çilek, Ülkü Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın Tanık Eylül 2001, 82 sayfa Bu tezde, gürültü, girişim sinyalleri ve haberleşme kanalının etkilerine karşı çalışan, hata kontrolü kodlamasından yararlanan, kararla yönlendirilen uyarlanır bir alıcı yapısı tasarlanmış ve başarımı incelenmiştir. Uyarlamada kararla yönlendirme metodu kısa süreli bir eğitimi izlemektedir. Değişik şartlar altında, bu metot ve yalnız kısa süreli eğitim metotlarının başarımları karşılaştırılmış ve metodun yalnız eğitim metodundan her zaman daha iyi olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, kararla yönlendirilen uyarlanmanın kodla desteklenen iki değişik yöntemi önerilmiştir. Bu yöntemler, kodun, sırasıyla hata düzeltme ve bulma özelliklerini kullanan“düzeltme”ve“hata bulgulamalı durdurma”yöntemleri olarak adlandırılmışlardır. Değişik durumlar için bu iki yöntemin başarımı geleneksel metotla karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. İnceleme sonunda kodla desteklenen yöntemlerin her zaman en az birinin geleneksel metottan daha iyi sonuç verdiği ve bu iki metottan hangisinin seçileceğinin sistemin çalıştığı ortama bağlı olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Benzetim sonuçlan kullanılarak değişik senaryolar için uygun olan sistem çalışma şartlan belirlenmiştir. Tüm incelenen girişim çeşitleri arasında, belirli bir frekans bandını tarayan üçgenel frekans kiplenimli olanının sistem başarımı üzerinde en etkili girişim tipi olduğu gözlenmiştir. Bunun yanında, tarama hızı ve frekans sapması gibi girişim parametrelerinin, en kötü sistem başarımına neden olacakdeğerleri bulunduğu görülmüştür. Bu değerler benzetim sonuçlarıyla belirlenmiştir. Diğer taraftan, alıcı, uygun kod destekli uyarlanma yöntemini kullanarak ve algoritma uyarlanma parametreleri, filtre uzunluğu gibi bazı sistem parametrelerini ayarlayarak başarımını iyileştirebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DECISION DIRECTED ADAPTIVE FILTERING FOR INTERFERENCE SUPPRESSION Çilek, ülkü M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yalçın Tanık September 2001, 82 pages In this thesis, a decision directed adaptive receiver employing error control coding, which combats the effects of noise, interference signals and communication channel, is designed and its performance is analyzed. The decision directed method succeeds a short period of training in adaptation. Performances of this method and the training-only method are compared under different conditions and it is concluded that the method developed in this work is always superior to the training-only method. Moreover, two different methods of the code-aided decision directed adaptation are proposed. These methods which are named as“the correction method”and“the detection freezing method”, make use of the error correction and detection capabilities of the code, respectively. Performances of these two methods are investigated through computer simulations, comparatively with the conventional adaptation method for different situations. At the end of the analysis, it is concluded that at least one of the code-aided adaptation methods always yields better performance than the conventional one, with the choice between the code-aided methods depending on the specific situation. Using the simulation results, suitable system operating conditions for different situations are found out. It is observed that among all of the investigated interference types, the swept or triangular frequency- modulated one is the most effective interference on the system performance. Besides, iiithere exist certain values of the interference parameters such as the sweep rate and the frequency deviation, which result in the worst system performance as determined by the simulations. On the other hand, the receiver can improve its performance by using a suitable code-aided adaptation method and adjusting some system parameters like the algorithm adaptation parameters and the filter order.