Performance comparison of adaptive decision feedback equalizer and blind decision feedback equalizer
Uyarlanır karar geri beslemeli denkleştirici ve gözü kapalı uyarlanır karar geri beslemeli denkleştiricinin performans karşılaştırması
  1. Tez No: 153600
  2. Yazar: SİNAN ŞENOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BUYURMAN BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: uyarlanır denkleştirme, gözü kapalı denkleştirme, karar geri beslemeli denkleştirme, eğitici dizi VI, adaptive equalization, blind equalization, decision feedback equalization, training sequence IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz UYARLANIR KARAR GERİ BESLEMELİ DENKLEŞTİRİCİ VE GÖZÜ KAPALI UYARLANIR KARAR GERİ BESLEMELİ DENKLEŞTİRİCİNİN PERFORMANS KARŞILAŞTIRMASI ŞENOL, Sinan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Buyurman BAYKAL Ocak 2004, 87 Sayfa Karar Geri Beslemeli Denkleştirici (KGBD), doğrusal denkleştiriciye performans üstünlüğü olan, bilinen bir kanal denkleştirme metodudur. KGBD'nin en iyi performansı, genellikle, kanalın ilk elde edilmesi ya da kanalda değişiklikleri tespit etme amaçlı olan eğitme süreci ile elde edilir. Eğitme süreci, bit iletim miktarını düşüren ya da çoğu zaman gönderilmesi mümkün olmayan eğitici diziye gereksinim duyar. Bu yüzden, eğitme sürecini atlamak arzu uyandırıcıdır. Gözü Kapalı Uyarlanır KGBD (GKKGBD), eğitme süreci olmayan, bu tip bir KGBD metoddur. GKKGBD'nin iki çalışma modu vardır. Bir modunda, VGKKGBD, gözü kapalı bir şekilde kanalı elde etmek için sabit genlikli algoritma (CMA) kullanır. Diğer modu ise klasik karar yöneltmeli KGBD ile aynıdır. Bu tez, klasik eğitilen KGBD metodu ile GKKGBD'nin performanslarını karşılaştırmaktadır. Performans karşılaştırması, bazı kanal ortamlarında, veri taşıyan sinyalde mevcut bulunan zamanlama hatası problemi ile yapılmaktadır.Bilgisayar destekli simülasyonlar, ilgili denkleştiricilerin performansını test etmek için iki durağan kanal, bir zamanla değişen kanal ve frekans seçmeli Rayleigh solan kanalda yapılmıştır. Test sonuçları, ortalama karesel hata (MSE), bit hata oranı (BER), artık semboller arası girişim (RISI) performansları ve denkleştirici çıktı diyagramlarına göre değerlendirilmiştir. Test sonuçları, eğitilen KGBD metodlarına göre karşılaştırıldığında, GKKGBD'nin eşit, veya, bazen, daha iyi performansa sahip olduğunu göstermektedir. GKKGBD'nin iki modu, ona eğitici dizi yokluğu problemini çözmesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE COMPARISON OF ADAPTIVE DECISION FEEDBACK EQUALIZER AND BLIND DECISION FEEDBACK EQUALIZER ŞENOL, Sinan MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Buyurman BAYKAL January 2004, 87 Pages The Decision Feedback Equalizer (DFE) is a known method of channel equalization which has performance superiority over linear equalizer. The best performance of DFE is obtained, commonly, with training period which is used for initial acquisiton of channel or recovering changes in the channel. The training period requires a training sequence which reduces the bit transmission rate or is not possible to send in most of the situations. So, it is desirable to skip the training period. The Unsupervised (Blind) DFE (UDFE) is such a DFE scheme which has no training period. The UDFE has two modes of operation. In one mode, the UDFE uses Constant Modulus Algorithm (CMA) to perform channel acquisition, blindly. The other mode is the same as classical decision-directed DFE. This thesis compares the performances of the classical trained DFE method and the UDFE. IllThe performance comparison is done in some channel environments with the problem of timing error present in the received data bearing signal. The computer aided simulations are done for two stationary channels, a time-varying channel and a frequency selective Rayleigh fading channel to test the performance of the relevant equalizers. The test results are evaluted according to mean square error (MSE), bit-error rate (BER), residual intersymbol interference (RISI) performances and equalizer output diagrams. The test results show that the UDFE has an equal or, sometimes, better performance compared to the trained DFE methods. The two modes of UDFE enable it to solve the absence of training sequence.