Development of salt resistant transgenic plants by using TaNHX1 and TaSTR genes
TaNHX1 ve TaSTR genleri kullanarak tuza dirençli bitkilerin geliştirilmesi
  1. Tez No: 305109
  2. Yazar: MUSA KAVAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ ÖKTEM, PROF. DR. MERAL YÜCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Transgenik buğday, Transgenik tütün, Tuza dirençlilik, TaSTRG, TaNHX1, Transgenic wheat, Transgenic tobacco, Salt resistance, TaSTRG, TaNHX1
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Topraktaki tuzluluk, verim ve kaliteyi azaltmak suretiyle Türkiyedeki zirai üretimi olumsuz yönde etkilemektedir. Olumsuz koşullara dirençli tahılların geliştirilebilmesi için en hızlı yol, bu şartlara dirençliliği sağlayan genlerin genetik mühendisliğiyle direkt olarak bitkilere aktarılmasıdır. Bu çalışmada, ekmeklik buğdaydan TaNHX1 geni izole edilmiş ve üç farklı lokal buğday çeşidine, bu geni içeren yüksek düzeyli gen ifadesi sağlayan vektörler, Agrobakter ve parça bombardımanı tekniğiyle aktarılmıştır. Kızıltan-91(Triticum durum) ve Yüreğir-89 (Triticum aestivum) çeşitlerinden izole edilen olgunlaşmamış başak taslağı ve olgunlaşmamış embryolar ile Mirzabey-2000 (Triticum durum) çeşidinden izole edilen olgunlaşmış embryolar hedef doku olarak kullanılmıştır. Bu bağlamda, toplam 8960 hedef doku parça bombardımanıyla, 5650 hedef doku ise Agrobakter ile gen aktarım çalışmalarında kullanılmıştır. Bunlara ilaveten, Petit Havana (Nicotiana tabacum) çeşidinin yapraklarına, tuza direçli tütün bitkisi geliştirmek amacıyla Agrobacterium aracılığıyla TaSTR geni aktarılmıştır. Kalıcı gen ifadesi ve transgenlerin kalıtımı genetik ve moleküler analizlerle doğrulanmıştır. İlk kuşaktaki transgenik bitkilerin çoğu Mendel kanunlarına uygun bir dağılım göstermektedir. Tütündeki TaSTRG ifadesi, çimlenme testi, kök uzunluğu ve MDA analizi gibi fizyolojik ve biyokimyasal analizlerle değerlendirilmiştir. Çekirdek transformasyonuna ek olarak, tütünde kloroplast transformasyonu, yüksek ısıya dayanıklı xylanase enziminin sentezinden sorumlu Xyl10B geni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Transgenlerin kalıcı entegrasyonu ve homoplazmi, PCR ve Southern blotting teknikleriyle doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Soil salinity negatively affects agricultural production in Turkey by decreasing the yield and quality. Direct introduction of stress related genes by genetic engineering is one of the most rapid approaches to develop stress tolerant crops. In this study, TaNHX1 gene was isolated from bread wheat and three different local wheat cultivars were transformed with overexpression vectors containing TaNHX1 gene by using Agrobacterium-mediated and particle bombardment gene transfer techniques. Immature embryo and inflorescence of Triticum durum cv. Kızıltan-91 and Triticum aestivum cv. Yüreğir-89 and mature embryo of Triticum durum cv. Mirzabey-2000 were used as an explant. In this manner, totally 8960 and 5650 explants were used during particle bombardment and Agrobacterium-mediated transformation, respectively. Moreover, leaves of Nicotiana tabacum cv. Petit Havana were transformed by TaSTR gene to develop salt resistant transgenic tobacco plants by using Agrobacterium-mediated transformation. Stable expression and inheritance of the transgenes was confirmed by both genetic and molecular analyses. T1 progeny showed segregation of the transgenes in a typical Mendelian fashion in most of the plants. Expression of TaSTRG in tobacco was evaluated by physiological and biochemical analysis, such as germination test, root length and MDA analysis. In addition to the nuclear transformation, chloroplast transformation of tobacco was performed with Xyl10B gene responsible for the synthesis of hyperthermostable xylanase enzyme. Stable integration of transgenes and homoplasmy were confirmed with PCR and Southern blotting.