Synthesis of cage compounds benzobasketene derivatives
Kafes moleküllerin sentezi: Benzobasketen türevleri
- Tez No: 116177
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: kafes moleküller, benzobasketen türevleri, yüksek sıcaklık brominasyonu, fotokimyasal [2+2] siklokatılma. VI, cage compounds, benzobasketene derivatives, high temperature bromination, photochemical [2+2] cycloaddition. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
oz KAFES MOLEKÜLLERİN SENTEZİ: BENZOBASKETEN TÜREVLERİ Aydınlı, Betül Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin BALCI Eylül 2001, 100 sayfa Son yıllarda, ilginç fiziksel ve kimyasal özelliklerinden dolayı kafes moleküllerin sentezi, fiziko ve organik kimyacıların ilgisini çekmiştir. Bu çalışma kafes moleküllerin, benzobasketen türevlerinin sentezini ve karektarizasyonunu içermektedir. Bu moleküllerin sentezini gerçekleştirmek için 50 ve 51 nolu bileşikler başlangıç maddeleri olarak sentezlendi. Değişik substitüsyona sahip benzobasketen türevlerini sentezleyebilmek amacıyla bu moleküllerin yüksek sıcaklık brominasyon reaksiyonları çalışıldı.Trisiklodienler, 50 ve 51 'in brominasyonu sonucu elde edilen ürünlerin dehidrobrominasyonu ile elde edildi. Bu trisiklodienlerdeki brom atomları siyan grupları ile değiştirildi. Sonunda, bu nitrillerin 254 nm'de fotolizi kafes moleküller 78 ve 81 'in sentezini sağladı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SYNTHESIS OF CAGE COMPOUNDS: BENZOBASKETENE DERIVATIVES Aydınlı, Betül M. S. Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Metin BALCI September 2001, 100 pages In recent years, the synthesis of cage compounds have attracted the attention of physical and organic chemists due to their interesting physical and chemical properties. This study comprises the synthesis and characterization of cage compounds: benzobasketene derivatives. In order to achieve the synthesis of these molecules, compounds 50 and 51 were synthesized as starting materials. The high temperature bromination reactions of these molecules were studied so that benzobasketene derivatives could be synthesized in different substitution patterns. mTricyclodienes were synthesized via dehydrobromination of products resulted from bromination of 50 and 51. The bromine atoms in these tricylodienes were replaced by cyano groups. Finally, photolysis of these nitriles at 254 nm enabled the formation of cage compounds 78 and 81.