New pulse shapes for CPM signals
CPM sinyaller için yeni darbe şekilleri
  1. Tez No: 116190
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ ENİS DOYURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN TANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürekli Evre Kiplenimi (CPM), Darbe Biçimlendirmesi, Güç Spektral Yoğunluğu, Enküçük Öklit Uzaklığı, Gauss Enküçük Kaydırmak Kiplenimi (GMSK), Mobil İletişim için Evrensel Sistem (GSM) IV, Continuous Phase Modulation, Pulse Shaping, Power Spectral Density, Minimum Euclidean Distance, Gaussian Minimum Shift Keying, Global System for Mobile Communications 111
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz CPM SİNYALLER İÇİN YENİ DARBE ŞEKİLLERİ Doyuran, Çağdaş Enis Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın Tanık Temmuz 2001, 86 sayfa Bu tezde, ikili CPM sinyaller için, daha yüksek spektral ve algılama başarımı elde etmek amacıyla, daha iyi darbe şekilleri bulmaya yönelik bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Güç spektal yoğunluğunun GSM spektral zarfı altında kalması şartıyla, hata olasılığını en aza indirecek optimum darbe şekli aranmıştır. Çalışma süresince, değişik darbe şekilleri denenmiştir. Darbe şekillerini temsil etmekte polinomlar kullanıldığında, çok iyi sonuçlar elde edilmiştir. Başarımın, polinom derecesi ve darbe uzunluğuna bağlı olduğu gözlenmiştir. Darbe uzunluğu L = 3 durumunda, sekizinci dereceden dört serbest parametreli polinomlar kullanılarak optimizasyon yapılmıştır. Optimizasyon sonucu elde edilen darbe şekline sahip CPM sinyal başarımı, GSM kiplenim yöntemi olarak kullanılan GMSK (BT = 0.3, h = 0.5) başarımı ile karşılaştırıldığında, optimum darbe şekli (L = 3) ile, yaklaşık, 1.1 dB'lik bir kazanç sağlanmaktadır. Darbe uzunluğunun artırılmasıyla, çok daha iyi sonuçlar elde edilebilmektedir. Örneğin, L = 7 durumunda, kazanç 2.3 dB'ye çıkarken, yankulaklarda da önemli bir düşüş gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEW PULSE SHAPES FOR CPM SIGNALS Doyuran, Çağdaş Enis M. S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yalçın Tanık July 2001, 86 pages In this thesis, a study on finding better pulse shapes for binary CPM signals to obtain better spectral and detection performance is carried out. Under the constraint that the power spectral density should stay below GSM spectral envelope, pulse shape is optimized to minimize the error probability. Throughout the study, different pulse shapes have been considered. Using polynomials to represent pulse shapes, attractive results are obtained. It is observed that the performance depends on the degree of the polynomials and the pulse length, L. By using 8th" degree polynomials with 4 free parameters, optimization is performed for the case L = 3. When the performance of the CPM signal, having the pulse shape found by optimization, is compared with that of GMSK (BT = 0.3, h = 0.5), which is currently used as the GSM modulation scheme, a gain of, nearly, 1.1 dB is obtained with the optimum pulse shape (L = 3). Increasing the pulse length, much better results are attained. For example, with L = 7, the gain goes up to 2.3 dB with a considerable decrease in the sidelobes.