Determination of lithium in human blood serum by discrete nebulization flame atomic emission spectrometry
İnsan kan serumunda kesikli sisleştirme alevli atomik emisyon spektrometresiyle lityum tayini
  1. Tez No: 116197
  2. Yazar: EDA AYŞE AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. O. YAVUZ ATAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Lityum, Kesikli Sisleştirme, Alevli Atomik Emisyon Spektrometresi, Spastik Kolon. VI, Lithium, Discrete Nebulization, Flame Atomic Emission Spectrometer, Irritable Bowel Syndrome. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
öz İNSAN KAN SERUMUNDA KESİKLİ SISLEŞTIRME ALEVLİ ATOMİK EMİSYON SPEKTROMETRESİYLE LİTYUM TAYİNİ Aksoy, Eda Ayşe Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Yavuz Ataman Haziran 2001, 70 sayfa Bu çalışmada, insan kan serumunda normal lityum düzeyinin alevli atomik emisyon spectrometresiyle tayini için otomatik mikroörnekleme sistemi geliştirilmiştir. Geliştirilen analitik sistemde, otomatik kesikli sisleştirici, çözeltilerin püskürtme ve bekleme sürelerini ayarlayabilir. Perkin Elmer 305B Atomik Absorpsiyon Spectrometresine uyarlanan otomatik kesikli sisleştirici, elle yapılan enjeksiyon sistemlerine göre hızlı analiz sağlar. Sistem küçük örnek hacimlerim (90.9pL) kullanabildiği için klinik araştırmalarda üstünlüğe sahiptir. Yapay serumda bulunan katyonların matriks girişim etkileri, serumdaki normal lityum düzeyine yakın olan 10 ug/L lityumçözeltisinin emisyon şiddeti üzerinde gözlendi. Matriks girişim deneyleri hava-C2H2 ve N2O-C2H2 alevlerinde yapıldı. Serum örnekleri Bayındır Tıp Merkezi, Biyokimya Laboratuvarından temin edildi. 31 serum örneği kontrol grubu olarak sağlıklı bireylerden, ve 29 serum örneği çalışma grubu olarak spastik kolon hastalığı bulunan bireylerden toplandı. Yeterli hacimdeki serumlar standart katma yöntemi ile iyonlaşma bastırıcı KC1 eklenerek veya eklenmeden ve yapay serumla kalibrasyon yöntemiyle hava-C2H2 ve N20-C2H2 alevlerinde analiz edildi. Az miktarda olan serumlar için standart katma yöntemi KC1 iyonlaşma bastırıcı ile N2O-C2H2 alevinde daha yüksek duyarlılığa sahip olmasından, tercih edildi. Sağlıklı bireylerin ve spastik kolon hastalarının lityum düzeyleri karşılaştırıldı. Spastik kolon hastalarının lityum düzeyi sağlıklı bireylerinkinden daha yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF LITHIUM IN HUMAN BLOOD SERUM BY DISCRETE NEBULIZATION FLAME ATOMIC EMISSION SPECTROMETRY Aksoy, Eda Ayşe M.S. Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. O. Yavuz Ataman June 2001, 70 pages In this study, automatic microsampling system was developed for determination of the normal levels of lithium in human blood serum by flame atomic emission spectrometry. The developed analytical system, automatic discrete nebulizer, arranges the aspiration and the waiting periods for solutions. The automatic discrete nebulizer was adapted to the Perkin Elmer 305B Atomic Absorption Spectrometer and provides faster analysis compared to manual injection system. The system has superiority in clinical research because of small sample volume (90.9 juL) requirement. IllThe matrix interference effects of cations present in artifical serum were observed on the emission intensity of 10 ug/L Li solution, which is close to the normal level of lithium in serum. Tests were done in both air-C2H2 and N2O-C2H2 flames. Serum samples were collected from Bayındır Medical Center Biochemistry Laboratory. 31 serum samples were collected as control group from healthy individuals and 29 serum samples were collected as study group from patients suffering from Irritable Bowel Syndrome. The sera with adequate volumes were analysed by standard addition method with and without KC1 ionization suppressor and by calibration plot method with artificial serum in both air-C2H2 and N2O-C2H2 flames. For inadequate serum volumes standard addition method with ionization suppressor KC1 by N2O- C2H2 flame were prefered due to having higher sensitivity. The lithium levels of healthy individuals and Irritable Bowel Syndrome patients were compared. Serum lithium levels of Irritable Bowel Syndrome patients were found to be higher than that of healthy individuals.